Εκδήλωση με θέμα:" Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και η ευθύνη της πολιτείας" Ο Κ Γούναρης μίλησε στην Όμορφη Πόλη 899.

H Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης  και η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου  διοργανώνουν στην Ξάνθη την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 19.30 στην αίθουσα του ξενοδοχείου ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ  εκδήλωση με θέμα:

«Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Ομιλητές:

Μουσταφά Μουσταφά, γιατρός, πρώην βουλευτής

Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός,  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Συντονιστής του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Δημήτρης Χριστόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 Ο Κώστας Γούναρης  που θα συντονίσει την εκδήλωση μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση δεν αναφέρεται στην διακίνηση ιδεών η οποία πρέπει να είναι ελεύθερη όσο ακραίες και να είναι οι θέσεις αυτών των ιδεών, αλλά στις πράξεις που ενέχουν βία, ξυλοδαρμούς, φόνους.

Ακούστε τον Κώστα Γούναρη.

Gounaris Kostas-13122013 by Radio899 on Mixcloud

Οι φορείς που διοργανώνουν την εκδήλωση:

Η  Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr) είναι η παλαιότερη οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ελλάδα.  Η Ένωση είναι σωματείο κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Η Ένωση ιδρύθηκε αρχικά το 1936, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο και διαλύθηκε από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Επανιδρύθηκε το 1953. Στο προεδρείο της στρατεύτηκαν προσωπικότητες, όπως οι αείμνηστοι Αλέξανδρος Σβώλος, Στρατής Σωμερίτης, Αγνή Ρουσοπούλου, Φαίδων Βεγλερής, Αριστόβουλος Μάνεσης, ο Γιάννης Σουριαδάκις και άλλοι. Σύμφωνα με το καταστατικό της, η Ένωση «δραστηριοποιείται στο χώρο της διάδοσης, υπεράσπισης και ανάπτυξης των αρχών που αναγνωρίζουν στους ανθρώπους, ενταγμένους σε κοινωνικούς σχηματισμούς, δικαιώματα και ελευθερίες». Τα μέσα με τα οποία εκπληρώνονται οι σκοποί της Ένωσης είναι η μελέτη των προβλημάτων των πολιτών, σε ατομικό ή/και συλλογικό επίπεδο, η υποβολή προτάσεων για την επίλυσή τους, η παροχή νομικής αρωγής, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εμβάθυνση του δημοσίου διαλόγου γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της διοργάνωσης διαλέξεων, συνεδρίων, δημοσιεύσεων και λοιπών εκδηλώσεων που κρίνονται ανά περίπτωση πρόσφορες.

Η  Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.nchr.gr) αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (Ν.2667/1998) σκοπός της  είναι η συνεχής επισήμανση σε όλα τα όργανα της Πολιτείας της ανάγκης αποτελεσματικής κατοχύρωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όλων όσων διαβιούν στην ελληνική επικράτεια. Η ΕΕΔΑ υπάγεται κατευθείαν στον Πρωθυπουργό και απαρτίζεται:  α) Από τον Πρόεδρο της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας,   β) Από έναν εκπρόσωπο της Γ.Σ.Ε.Ε. και έναν εκπρόσωπο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.,   γ) Από τέσσερις εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που η δράση τους καλύπτει την περιοχή των δικαιωμάτων του ανθρώπου,  δ) Από εκπροσώπους των αναγνωρισμένων κομμάτων κατά τον Κανονισμό της Βουλής, ε)    Από το Συνήγορο του Πολίτη, στ)  Από ένα μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ζ)  Από ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,   η) Από ένα μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, θ)  Από δύο πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με ειδικές γνώσεις σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου που ορίζονται από τον Πρωθυπουργό. ι)  Από έναν εκπρόσωπο των Υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,  ια) Από τρεις καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές του Δημοσίου Δικαίου,   ιβ) Από ένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης είναι οργάνωση κινηματικού χαρακτήρα χωρίς ιεραρχική δομή και ηγεσία. Δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελείται από πολίτες όλων των επαγγελματικών, κοινωνικών και πολιτικών χώρων της Ξάνθης. Δραστηριοποιείται σε ζητήματα πόλης και κοινωνίας με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Πολιτικά