Το βιβλίο του Ν.Ζουρνατζίδη «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου» παρουσιάζεται την Κυριακή στην οικοτεχνία ‘Μeligeysis’-Ανοιχτή πρόσκληση από τη Γεύση Τουλουμίδου

Την Κυριακή 4 Μαΐου 2025, στις 11:00 π.μ., στο φιλόξενο χώρο του Meligeysis στα Κομνηνά Ξάνθης, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Ζουρνατζίδη με τίτλο: «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου».

Την εκδήλωση θα προλογίσει  Σάββας Καλεντερίδης, από τον εκδοτικό οίκο ‘Ινφογνώμων,’  από τον οποίο κυκλοφορεί το βιβλίο, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Νίκος Ζουρνατζίδης, ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Νικολαΐδης και η χοροδιδάσκαλος Ελένη Αλεξαντρίδου.

Η Κ. Γεύση Τουλουμίδου απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση, μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, προς όλες/ους όσες/ους  αγαπούν την ποντιακή παράδοση, την έρευνα, τη μουσικοχορευτική κληρονομιά και την αυθεντικότητα της πολιτισμικής ταυτότητας να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό.

Όπως επεσήμανε πρόκειται για ένα έργο καρπό πολυετούς έρευνας, που φωτίζει τη βαθύτερη ουσία και την πολιτισμική αξία των ποντιακών χορών μέσα από το πρίσμα της ιστορίας, της λαογραφίας και της ζωντανής παράδοσης.

Είναι, τόνισε, η  δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου του Νίκου Ζουρνατζίδη όπου παρουσιάζεται όλη η έρευνα που ξεκίνησε το 1973 , όταν άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων της πρώτης γενιάς, ανανεωμένη και επικαιροποιημένη με νέα στοιχεία. Ο χαρακτήρας του όλου έργου είναι διορθωτικός και προσθετικός και έχει ως σκοπό την δημιουργία μιας πλήρους εικόνας σχετικά με τον ποντιακό χορό. Μέσω του πονήματος αυτού, ο συγγραφέας, θέτει ως στόχο να βγάλει στην επιφάνεια χορούς που έχουν διατηρήσει τον τοπικό τους χαρακτήρα και να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό ότι η κάθε περιοχή του Πόντου είχε την δική της μουσική, τα δικά της μουσικά όργανα και τους δικούς της χορούς. Επίσης το βιβλίο προσπαθεί να προσεγγίσει τον κάθε ποντιακό χορό στην πιο γνήσια, αυθεντική μορφή του.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί ένα εγχειρίδιο στα χέρια των λαογραφικών συλλόγων και των χοροδιδασκάλων, αλλά και μια νέα πηγή γνώσης της χορευτικής ποντιακής παράδοσης, αφού καταγράφονται άγνωστοι στο ευρύ κοινό χοροί από διάφορες περιοχές του Πόντου.

Μέχρι τον Ιούνιο τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο ‘Meligeysis’ και εκπλήξεις την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών

Μέχρι και τον Ιούνιο θα συνεχίσουν - για 4η χρονιά- τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία από την ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης - και όχι μόνο- με στόχο να ζήσουν τα παιδιά μια μοναδική βιωματική εμπειρία στον κόσμο της μελισσοκομίας.

Όπως υπογράμμισε η κ. Τουλουμίδου η βιωματική εμπειρία ενισχύει τη γνώση των μαθητών και τους επιτρέπει να εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο τη συμβολή των μελισσών στο οικοσύστημα, ενώ μαθαίνουν επίσης για τη σημασία της βιοποικιλότητας και της αειφορίας. Οι σχολικές αυτές εκδρομές  δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο της οικοτεχνίας, αλλά και στον οικισμό  Κομνηνών, την Ιερά Μονή,  τον Μακεδονικό Τάφο και στη γειτονική Σταυρούπολη στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών του Δασαρχείου.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι η οικοτεχνία ‘Meligeysis’ ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με δράσεις για μικρούς και μεγάλους προκειμένου να εορτάσει και να τιμήσει την ΠαγκόσμιαΗμέρα Μελισσών στις 20 Μαΐου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Σταυρούπολη