DEFEA Τάσος Ροζολής: Ισχυρό το μήνυμα δυναμισμού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας από τη DEFEA 2025 – Ρεκόρ συμμετοχών ελληνικών εταιρειών

Ιδιαίτερα ενισχυμένη ήταν  η ελληνική παρουσία στη φετινή διεθνή έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), κ. Αναστάσιο Ροζολή, να κάνει λόγο για σημαντική αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζολή, 203 ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν φέτος στην έκθεση – έναντι 140 το 2023 – αριθμός που επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική τροχιά της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ στάθηκε στο τρίπτυχο που, όπως είπε, καθοδηγεί την πρόοδο του κλάδου: όραμα, στρατηγική και επιμονή. «Το πάθος, η συνεργασία και η πίστη στον σκοπό είναι οι κινητήριοι μοχλοί πίσω από την επιτυχία της DEFEA και τη συνολική αναγέννηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η DEFEA 2025, που φιλοξενείται από τις 6 έως τις 8 Μαΐου στο πλαίσιο διοργάνωσης από τη ROTA και τον ΣΕΚΠΥ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση του είδους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την ελληνική συμμετοχή να καταγράφει ιστορικά υψηλά.

Η αμυντική βιομηχανία ως μοχλός ανάπτυξης

Ο κ. Ροζολής υπογράμμισε πως, παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, ο κλάδος επιδεικνύει ανθεκτικότητα, εξωστρέφεια και καινοτομία. Όπως ανέφερε, ο ΣΕΚΠΥ εκπροσωπεί πλέον περισσότερες από 250 ελληνικές εταιρείες με πάνω από 16.000 εργαζόμενους και συνολική ετήσια παραγωγή που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

Ανατρέχοντας στη γέννηση της DEFEA, υπενθύμισε ότι η ιδέα διαμορφώθηκε εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ως πρωτοβουλία του ΣΕΚΠΥ σε συνεργασία με τη ROTA, με στόχο τη στήριξη και προβολή της εγχώριας αμυντικής παραγωγής. «Το 2021 ξεκινήσαμε με μάσκες, λόγω πανδημίας, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Σήμερα, βρισκόμαστε στην τρίτη και μεγαλύτερη διοργάνωση», σημείωσε με έμφαση.

Νέα εποχή για την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, με αιχμή το νέο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της δέσμευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής μέσω βιομηχανικών επιστροφών τουλάχιστον 25% στα εξοπλιστικά συμβόλαια.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση, έκανε ειδική μνεία στην πρωτοβουλία ReArm Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμώντας πως «το πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα είναι πια να κερδίζουν συμβόλαια, αλλά να μπορούν να τα υλοποιούν».

Η ανάγκη συνεργασιών

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ έκλεισε με κάλεσμα για διεύρυνση των συνεργασιών, τονίζοντας πως η αμυντική αυτάρκεια της Ευρώπης περνά μέσα από στρατηγικές συνέργειες μεταξύ μεγάλων και μικρότερων παραγωγικών μονάδων. «Οι εργαζόμενοι και τα στελέχη του κλάδου δεν δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Η ενίσχυση της εγχώριας τεχνογνωσίας και η σύμπραξη με διεθνείς φορείς είναι μονόδρομος», ανέφερε.

Ο ΣΕΚΠΥ, όπως σημείωσε, έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας, παρέχοντας δίκτυα διασύνδεσης, τεχνογνωσία και υποστήριξη σε εγχώριες και διεθνείς πρωτοβουλίες. «Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε γόνιμη συνεργασία», κατέληξε.

Ο κ. Ροζολής δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλους τους συντελεστές της DEFEA 2025, για τη συμβολή τους στην επιτυχημένη διοργάνωση μιας έκθεσης που αναδεικνύει την παραγωγική δυναμική και το στρατηγικό μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Οικονομικά
Τεχνολογία