ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ. και Θωρηκτό Πολεμικό Πλοίο «Γεώργιος Αβέρωφ»

Η Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης, ο σύλλογος των ασυρματιστών της Ξάνθης που ιδρύθηκε το 1995 και μέχρι σήμερα προσφέρει στις τηλεπικοινωνίες της ευρύτερης περιοχής, συνεχίζει  και φέτος  να κρατά στις επάλξεις  όλα τα μέλη της,  στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιπυρική περίοδο, ώστε όταν και εάν χρειαστεί, να προσφέρει ή και να αποκαταστήσει,  τηλεπικοινωνίες, σημαντικές για τον συντονισμό συμβάντων, που σχετίζονται με την αντιπυρική περίοδο.

Τα μέλη της Τηλεπικοινωνιακή Ένωση Θράκης, συντονίστηκαν την    Παρασκευή  16 Μαΐου 2025, σε μπάντες των βραχέων κυμάτων με το Θωρηκτό Πολεμικό Πλοίο «Γεώργιος Αβέρωφ», που λειτουργεί από το 1984  ως Πλωτό Ναυτικό  Μουσείο, καθώς τέθηκε σε λειτουργία  επί του Θ/Κ Γεώργιος Αβέρωφ, Ασύρματος - Ραδιοερασιτεχνικός Σταθμός, ύστερα από 114 χρόνια από την ύψωση της Ελληνικής Σημαίας και χρησιμοποιήθηκε το διακριτικό κλήσης Sierra Zulu 1 Alfa Bravo  (SZ1AB), δηλαδή το τελευταίο διακριτικό κλήσης του πλοίου, διαμορφωμένο σε ραδιοερασιτεχνικό.

Ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο είχαν  την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με το πλοίο και να λάβουν την κάρτα επιβεβαίωσης της επαφής με τα στοιχεία αυτής και την ιστορία του πλοίου, ενώ τα μέλη και οι φίλοι της ΤΗΛ.Ε.ΘΡΑ. είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν για ώρες τις κλήσεις που πραγματοποιούσαν οι χειριστές του Ασυρμάτου από το Θωρηκτό Αβέρωφ και να αποκτήσουν επαφή και εμπειρίες από τη Δράση.

Οι Τηλεπικοινωνιακές Επαφές αυτές, πραγματοποιήθηκαν  σε τηλεγραφία (κώδικας Μορς), φωνή και ψηφιακές διαμορφώσεις, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη Διεθνώς Ισχύουσα Ραδιοερασιτεχνική πρακτική.

 Στόχος ήταν και παραμένει,  το διακριτικό κλήσης του πλοίου,  να είναι στον αέρα κατά τις σημαντικές ημερομηνίες για την χώρα και το Πολεμικό Ναυτικό  και κατά τη διάρκεια συναφών ραδιοερασιτεχνικών εκδηλώσεων.

Το Ιστορικό Ελληνικό Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ καθελκύστηκε στις 12 Μαρτίου 1910 και στις 16 Μαΐου 1911 υψώθηκε η Ελληνική Σημαία σε αυτό.

Μέχρι τον παροπλισμό του το 1952, χρησιμοποίησε τρία διακριτικά κλήσης, ανάλογα με τα ισχύοντα κάθε εποχής.

Ειδικότερα, από τη δεκαετία του 1930, το Θ/Κ Γεώργιος Αβέρωφ, χρησιμοποίησε το διεθνές διακριτικό κλήσης SZAB.

Το θωρηκτό Γ. Αβέρωφ καθελκύστηκε το 1910 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη ιστορία της  Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, τις επιχειρήσεις της Μικράς Ασίας, καθώς και στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Παροπλίσθηκε το 1952 και μέχρι το 1983 παρέμεινε πρυμνοδετημένο στον Πόρο.

Το 1984 το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο και το μετέφερε στο Φάληρο.

Από τότε βρίσκεται  εκεί και τιμά με την παρουσία του το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ναυτική κληρονομιά της Ελλάδος.

Το 2003 βραβεύθηκε για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα με το χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το 2017 απονεμήθει στην σημαία του πλοίου  από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος.

Από το 2010 αποτελεί πλοίο έδρας του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και στον ιστό του είναι επηρμένος ο επισείοντας του Αρχηγού με τα 4 αστέρια.

Κατά την δεκαετία του 1980 αποφασίστηκε από το Πολεμικό Ναυτικό η κατασκευή της Αθηναϊκής Τριήρους η οποία ξεκίνησε στις 5 Μαΐου του 1985 στο ναυπηγείο του Δ. Τζακάκου στο Κερατσίνι από Έλληνες καραβομαραγκούς και τελείωσε τον Ιούνιο του 1987.

Στις 26 Αυγούστου του 1987 βαπτίστηκε «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» και εντάχθηκε στο ΠΝ.

Τον Μάιο του 2008 προστέθηκε ως έκθεμα στο ΠΝΜ Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου 

Αστυνομικά
Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά