Το ΔΠΘ αποχαιρετά τη "μητέρα του Erasmus" Σοφία Κοράντι

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποχαιρετά τη Sofia Corradi, γνωστή ως «Μητέρα του Erasmus». Η Corradi θεωρούσε το Erasmus, πρόγραμμα ανταλλαγής με το οποίο έχουν μετακινηθεί περίπου 16 εκατομμύρια φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, ως την «προσωπική της ειρηνιστική αποστολή».

Η Sofia Corradi, καθηγήτρια εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Roma 3 της Ρώμης, στην ηλικία των 20 ετών κέρδισε μια υποτροφία Fulbright των ΗΠΑ, η οποία την οδήγησε στο Πανεπιστήμιο Columbia όπου έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Νομική. Όταν τα μαθήματα που έκανε στις ΗΠΑ δεν αναγνωρίστηκαν από το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα κατά την επιστροφή της, άρχισε να οραματίζεται την ιδέα ενός προγράμματος ανταλλαγής, το οποίο τελικά ξεκίνησε το 1987 με το όνομα Erasmus, και το οποίο εδώ και δεκαετίες εμπνέει, μεταμορφώνει και ενώνει εκατομμύρια νέους και νέες σε όλη την Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν, ανοίγει δρόμους και αλλάζει τις ζωές τους.

Η κληρονομιά της Corradi έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να ζήσουν ένα κομμάτι του δικού της ονείρου, λαμβάνοντας υποστήριξη ώστε να διανύσουν μια περίοδο σπουδών σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο ή  να κάνουν πρακτική άσκηση σε μια άλλη χώρα, να ανοίξουν τους ορίζοντές τους και να αποκτήσουν εμπειρίες ζωής, συμβάλλοντας  στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης χωρίς σύνορα, με σεβασμό στις αξίες της. Έδωσε επίσης την ευκαιρία σε εκατοντάδες μέλη του προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού, να μετακινηθούν σε ένα άλλο Πανεπιστήμιο ή να υποδεχτούν συναδέλφους τους, να συνεργαστούν, να διδάξουν, να επιμορφωθούν και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, μεταφέροντας τα οφέλη της εμπειρίας τους στο πανεπιστήμιο, στους συναδέλφους τους και στους φοιτητές.

Ενδεικτικά, κατά την τελευταία διετία, 260 φοιτητές και φοιτήτριες, και 243 μέλη του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού του ΔΠΘ είχαν την ευκαιρία να μετακινηθούν σε κάποιο Ίδρυμα σε μια από τις χώρες του προγράμματος Erasmus, ενώ ο αριθμός τους κινείται σταθερά αυξητικά καθώς το Πανεπιστήμιο κατορθώνει να εξασφαλίσει όλο και μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Η μνήμη της Sofia Corradi συνδέεται με το θάρρος, το όραμα, την πίστη ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει εργαλείο ειρήνης και προόδου, και το παράδειγμα ότι μπορούμε να χτίζουμε γέφυρες, όχι τοίχους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά