Ξεκίνησε η πρώτη κοινωνική-συνεταιρική εταιρεία στην Ξάνθη /Ενδιαφέρον και προβληματισμός από την ενημέρωση σε εκδήλωση των ‘Πολιτών για την Ξάνθη’

Το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο της σύστασης κοινωνικών συνεταιρικών εταιρειών παρουσίασε στην διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη ’Πολίτες για την Ξάνθη’, με επικεφαλής το Νίκο Ανταμπούφη, ο κ. Γιώργος Πασχαλίδης από τη θεματική ομάδα καταναλωτών των Οικολόγων Πράσινων.

Το ενδιαφέρον στην όλη εκδήλωση εστιάστηκε αφενός στην δημοσιοποίηση ότι ήδη λειτουργεί στην Ξάνθη τέτοιου τύπου επιχείρηση με ενθαρρυντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα για τους συμπολίτες που τόλμησαν-δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και μεταποίηση του δίκοκκου σιταριού, της γνωστής ζέας- και ήδη βρίσκεται στα σκαριά η σύσταση ενός μίνι- μάρκετ και αφετέρου στο γεγονός ότι μέσω του νέου ΕΣΠΑ οι κοινωνικές συνεταιρικές επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν.

Προβληματισμό πάντως ως προς την αποδοτικότητα του εγχειρήματος εξέφρασαν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ’Βοήθεια στο Σπίτι’ και συγκεκριμένα η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Α.Μ.Θ, στους οποίους είχε προταθεί από την κυβέρνηση –πριν δοθεί παράταση στο πρόγραμμα – να συστήσουν κοινωνικούς συνεταιρισμούς.

Το εγχείρημα ουσιαστικά μειώνει στο ελάχιστο το επιχειρηματικό ρίσκο αφού οι μετέχοντες σε αυτό δεν νοούνται επιχειρηματίες και δεν υπάγονται στον Ο.Α.Ε.Ε και δίνει τη δυνατότητα η ομάδα – απαιτούνται από πέντε άτομα και πάνω- που το συγκροτεί να επιλέξει ανάμεσα σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων από την παραγωγή, την παροχή υπηρεσιών έως οτιδήποτε άλλο  κρίνει ότι μπορεί να αξιοποιήσει επιχειρηματικά.

Παράλληλα ο ομιλητής στάθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση και ως προς την εξυπηρέτηση των δημοτών της που επιθυμούν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις αυτού του είδους αλλά και ως προς την κάλυψη ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό και υπηρεσίες της ίδιας της αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία τέτοιων εταιρειών μπορεί να δώσει διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από την ανεργία ή την υποαπασχόληση.

Οι υπηρεσίες ή τα προϊόντα που διατίθενται αμείβονται, δηλαδή όσοι εργάζονται πληρώνονται και ασφαλίζονται σε ασφαλιστικό φορέα κανονικά αλλά το επιπλέον έσοδο –αυτό δηλαδή που απομένει αφού αφαιρεθεί το ποσό για την καταβολή μισθών και εισφορών-δεν δύνανται να το χρησιμοποιήσουν ως κέρδος με την έννοια των εμπορικών επιχειρήσεων αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας αφού δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα μια τέτοιου τύπου εταιρεία.

Ακούστε τον κ. Πασχαλίδη και τον κ. Ανταμπούφη

Πολιτικά