Ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης στην Ξάνθη για την παρουσίαση του λευκώματος «Πρόσωπα» την Τετάρτη 29 Απριλίου

Στην παρουσίαση του λευκώματος «Πρόσωπα», του πολυβραβευμένου φωτοειδησεογράφου, Δημήτρη Μεσσίνη, διοργανώνουν στην Ξάνθη, οι εκδόσεις Κολιμπρί και το βιβλιοπωλείο Σπανίδη, την Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 19.00 μ.μ., στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με ελεύθερη είσοδο.

Το λεύκωμα με τον τίτλο: «Πρόσωπα», είναι μία φωτογραφική περιήγηση σε γεγονότα, που συγκλόνισαν τον κόσμο και την περιήγηση στην Ξάνθη θα αναλάβουν ο ίδιος ο δημιουργός, ο Δημήτρης Μεσσίνης, ο Χρήστος Σπυρόπουλος, εκδότης, ο Δημήτρης Σφακιανάκης , φιλόλογος και ο Τάσος Τεφρωνίδης, συλλέκτης παλαιών φωτογραφιών, ερασιτέχνης φωτογράφος, με συντονιστή τον Χρήστο Γκαρμπούνη.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του λευκώματος μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Δημήτρης Μεσσίνης και ο Χρήστος  Γκαρμπούνης, αποκαλύπτοντας ότι, εκτός από την κοινή καταγωγή τους, τη Δράμα, τους συνδέει και μία μακροχρόνια φιλία.

Ο Χρήστος Γκαρμπούνης σύστησε στους ακροατές τον πολυβραβευμένο Δημήτρη Μεσσίνη, ο οποίος έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σημειώνοντας ότι, η επαγγελματική του πορεία  ξεκίνησε  το 1978 όταν σαν ερασιτέχνης φωτογράφος , φωτογράφισε τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης , την εγκατάλειψη της πόλης και τον τρόμο των κατοίκων και αυτές οι φωτογραφίες έγιναν πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Επόμενος σταθμός το 1991, στη διεθνή επιτυχία, που σημειώνει ο Δημήτρης Μεσσίνης, όταν την Πρωτοχρονιά του 1991, αποτυπώνει με τον φακό του την μαζική είσοδο ομάδας 400 Αλβανών στην ελληνική επικράτεια.

Αναφερόμενος στο λεύκωμα ο Χρήστος Γκαρμπούνης σημειώνει ότι, πρόκειται για πρωτότυπο φωτογραφικό λεύκωμα, ένα αρχείο ανθρώπινων προσώπων, όπου τα πρόσωπα είναι ο καθρέφτης της ψυχής, με βλέμματα από πολέμους, ξεριζωμούς, σεισμούς, προσφυγιά, στιγμές φόβου και σιωπής, αποτυπωμένες με μια ουδέτερη, σταθερή ματιά, που σέβεται τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντι στο κακό.

«Το πρόσωπο είναι η ψυχή σου», σημειώνει  ο διάσημος φωτορεπόρτερ, Δημήτρης Μεσσίνης , μιλώντας για το λεύκωμα «Πρόσωπα», όπου παρουσιάζει μία επιλογή έργων του, τα οποία καθρεφτίζουν την καριέρα του στη διεθνή φωτοειδησεογραφία, και όπως εξηγεί σκόπιμα οι φωτογραφίες του δεν συνοδεύονται από λεζάντες, γιατί όπως είπε «όταν οι εικόνες μιλούν, τα λόγια περιττεύουν».

 Όπως σημείωσε, πρόκειται για  μια επιλογή φωτογραφιών κατά τη διάρκεια των ετών, που  εργαζόταν για διεθνή μέσα ενημέρωσης, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των πολέμων και των συγκρούσεων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, «κλειδώνοντας» με τον φακό σε κλάσματα του δευτερολέπτου, ανθρώπινες στιγμές και συναισθήματα,  απεικονίζοντας ανθρώπινα πρόσωπα σε πολύ έντονες καταστάσεις.

Το λεύκωμα είναι μία αφήγηση μέσα από πρόσωπα, συχνά ανώνυμων, πρόσωπα, που λειτουργούν ως φορείς μνήμης, με τον κύριο Μεσσίνη να δηλώνει ότι, στο διεθνή οδοιπορικό του σε 98 χώρες όλες οι αποστολές ήταν δύσκολες, αλλά αυτή που ξεχωρίζει ήταν στο Σεράγεβο και για αυτό το λόγο ο ίδιος επιμελήθηκε ένα βίντεο 4 λεπτών, που θα προβληθεί στο τέλος της παρουσίασης στην Ξάνθης, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 34 χρόνων από την πολιορκία του Σεράγεβο και 30 χρόνων από τη λήξη της. 

Έχοντας καλύψει συγκλονιστικά γεγονότα σε 98 χώρες, ο ίδιος συνοψίζει την εμπειρία του λέγοντας, πως «στη φωτογραφία δεν υπάρχουν επικίνδυνες αποστολές, μόνο επικίνδυνες στιγμές» και το λεύκωμα αυτό αποτελεί συμπύκνωση αυτών των στιγμών, όχι ως θέαμα, αλλά ως μαρτυρία. Είναι ένα έργο, που επιμένει στη μνήμη, σε μια εποχή, όπου οι εικόνες καταναλώνονται και ξεχνιούνται με ταχύτητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Καλλιτεχνικά
Κοινωνικά
Τοπικά