




Η " Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Ξάνθης Σταυρούπολης απαντώντας στο αίτημα του Συλλόγου Παλιά Ξάνθης δημοσιοποίησε τις απόψεις του για την Παλιά Πόλη της Ξάνθης και μίλησε για το θέμα αυτό στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Ακούστε τον .
10 04 2014 Τσιακίρογλου για παλιά Ξάνθη.mp3 by Radio899 on Mixcloud
Ο Συνδυασμός Ενωτική Πρωτοβουλία Δήμου Ξάνθης Σταυρούπολης με επικεφαλής το Σωτήρη Τσιακίρογλου, ανταποκρινόμενος στο αίτημά σας, καταθέτει τις απαντήσεις του, με την προσδοκία να συμβάλλουν πραγματικά σε ένα ουσιαστικό και γόνιμο προεκλογικό λόγο.
α) Η τοποθέτηση βυθιζόμενων μπαρών στις εισόδους του παραδοσιακού οικισμού που να επιτρέπει την είσοδο μόνο στους μόνιμους κατοίκους και στα οχήματα έκτακτης ανάγκης, θα συνέβαλλε τα μέγιστα στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου που παρατηρείται σήμερα.
β) Η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων προς το κέντρο, αλλά και των επισκεπτών προς την Παλιά Πόλη, με ευέλικτα συγκοινωνιακά μέσα μαζικής μεταφοράς θα μείωνε το πρόβλημα ουσιαστικά.
γ) Η δημιουργία του πάρκου στην πλατεία Μητροπόλεως, όπως σχεδιάζει η Ιερά Μητρόπολη, όχι μόνο θα αναβάθμιζε αισθητικά την περιοχή, αλλά θα εξάλειφε ταυτόχρονα, την άναρχη εικόνα που παρουσιάζει ως parking σήμερα ο χώρος.
Στην κατακλείδα θα προτείναμε τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου, στο οποίο θα συνεισέφεραν οι κάτοικοι της Παλιάς Ξάνθης, για κάποια φυσική καταστροφή που μπορεί να προκληθεί από ένα πιθανό σεισμό. Επειδή τα κτήρια της Παλιάς Πόλης είναι κατασκευασμένα πριν το 1955 έτος που εφαρμόστηκε στη χώρα μας ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός, οι ιδιοκτήτες τους δε δύνανται να τα ασφαλίσουν σε περίπτωση σεισμού, ακριβώς λόγω του έτους κατασκευής τους. Η ύπαρξη ενός τέτοιου αυτοχρηματοδοτούμενου μοντέλου αυτασφάλισης, σκεπτόμενοι προληπτικά, θα μπορούσε να ανακουφίσει σε πραγματικά δύσκολες στιγμές τον κόσμο, που μπορεί να είχε πληγεί από μια τέτοια φυσική καταστροφή.
Η Παλιά πόλη σαν πολιτιστικό στολίδι και αρχιτεκτονικό αριστούργημα πρέπει να ξεπεράσει τα σύνορα της και να προβληθεί ανά την υφήλιο σαν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά μνημεία του κόσμου. Θα αναληφθούν όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις προκειμένου να ενταχθεί ο παραδοσιακός οικισμός στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Όταν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός, η Παλιά Πόλη θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υπόλοιπα διάσημα πολιτιστικά μνημεία και θα δεσπόζει στον κατάλογο των παγκόσμιων πολιτιστικών κληροδοτημάτων του Οργανισμού
Ο Σωτήρης Τσιακίρογλου από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας είχε δώσει απαντήσεις στα αντίστοιχα ερωτήματα δέκα χρόνια νωρίτερα. Με επιστολές του προς το δήμαρχο Ξάνθης το 2004 και το 2005, του καταθέτει τους προβληματισμούς του για την εικόνα εγκατάλειψης και τις προτάσεις του για την αναβάθμιση της Παλιάς Ξάνθης. Αφορμή στάθηκαν οι γιορτές της Παλιάς Πόλης που ναι μεν είχαν διοργανωθεί σωστά, πλην όμως, αναδείκνυαν διογκούμενα, χρονιά με τη χρονιά, τα βασικά προβλήματα του παραδοσιακού οικισμού. Οι δύο επιστολές της Ομοσπονδίας προς το δήμαρχο Ξάνθης, εστάλησαν, η πρώτη, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2004 και η δεύτερη στις 5 του ίδιου μήνα τον επόμενο χρόνο.