Γ. Κύρτσος : διπλή επιτυχία το πέρασμα της Λιθουανίας στο ευρώ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος έλαβε το λόγο για να εξηγήσει τις θέσεις του στο ζήτημα της ένταξης της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Κατά τον κ. Κύρτσο πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των Λιθουανών αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης, βασικές επιλογές της οποίας αμφισβητούνται, με δυναμικό τρόπο, το τελευταίο διάστημα από τους αντιπάλους της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τους ευρωσκεπτικιστές.

Ο κ. Κύρτσος παρατήρησε ότι η Λιθουανία έκανε μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια να περάσει από το εθνικό νόμισμα στο ευρώ το 2006 και πως τελικά αυτή η καθυστέρηση ωφέλησε την ίδια και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Λιθουανοί βρήκαν το χρόνο για να προετοιμαστούν σωστά για το πέρασμα από το εθνικό νόμισμα στο ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απέκτησε, μέσα από τη διεθνή κρίση του 2008 αλλά και την ελληνική εμπειρία, μηχανισμούς που περιορίζουν το συστημικό ρίσκο του ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι η Λιθουανία δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει δυσκολίες ανάλογες με εκείνες της Ελλάδας γιατί έχει προετοιμαστεί σωστά για τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα πέρασε στο ευρώ με ένα δημόσιο χρέος που ξεπερνούσε το 100% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος της Λιθουανίας δεν ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ.

Όλα δείχνουν, επεσήμανε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος, ότι οι Λιθουανοί θα αφιερώσουν τα επόμενα χρόνια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας τους και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς της. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Κύρτσος προέβλεψε καλή πορεία της Λιθουανίας στην ευρωζώνη. Αναφέρθηκε στο ασταθές διεθνές οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα προσαρμογής, αλλά διατύπωσε την άποψη ότι τελικά δεν θα υπάρξει μια νέα μεγάλη διεθνής κρίση ικανή να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχημένη πορεία της Λιθουανίας στην ευρωζώνη.

Στο τέλος της ομιλίας του συνεχάρη του Λιθουανούς για την ένταξη στην ευρωζώνη και τους καθησύχασε λέγοντας ότι οι θεωρίες που διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ, σύμφωνα με τις οποίες η Λιθουανία μπορεί να έχει την ταραχώδη πορεία της Ελλάδος στο ευρώ, δεν έχουν βάση εφόσον η οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες και η προετοιμασία  κατά την περίοδο ένταξής τους στο ευρώ διαφέρουν πάρα πολύ.

Κοινωνικά
Πολιτικά