‘Νέστος, ο παράδεισος της ψυχής μου’/ Η πρώτη ποιητική συλλογή της Ραμπάν Ιμπράμογλου. Συνέντευξη στην "Όμορφη Πόλη"

‘Αύγουστος μια ζέστη καυτή

Πάνω στο λόφο ένα κερί αναμμένο.

Η δύναμη του Θεού,

Ο Άη Θανάσης πάνω στα Άβδηρα.

Χάθηκα, ζήτησα βοήθεια.

Μια δύναμη, οι πιστοί.

Ένα σύμβολο της μοίρας.

Δρόμος μακρύς, δρόμος δύσκολος.

Άναψα ένα κερί, μια ευχή.

Υγεία σε όλη τη γη.’ ( Από την ποιητική συλλογή ‘Νέστος, ο Παράδεισος της ψυχής μου’ της Ξανθιώτισσας ποιήτριας Ραμπάν Ιμπράμογλου και ένα από τα αγαπημένα της που συμπεριλαμβάνονται στην συλλογή).

Μια συνεσταλμένη, σοβαρή κοπέλα ήρθε ένα μεσημέρι στο Δημοτικό Ραδιόφωνο κρατώντας στα χέρια της ‘ το Νέστο, τον Παράδεισο της Ψυχής της’. Την πρώτη της ποιητική συλλογή. Ανταλλάξαμε δυο κουβέντες μαζί της και πήραμε το βιβλίο.

Την επόμενη ημέρα επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά και της ζητήσαμε να έρθει στο ραδιόφωνο για να τη γνωρίσουμε καλύτερα μαζί με τις ακροάτριες και τους ακροατές μας.

Αυτή η συνάντηση έγινε σήμερα, ζωντανά στο στούντιο, παρουσία του εκδότη της πρώτης της ποιητικής συλλογής, Μιχάλη Σπανίδη.

Ακούστε την Ραμπάν Ιμπράμογλου και το Μιχάλη Σπανίδη.

29.08.14 ΙΜΠΡΑΜΟΓΛΟΥ ΡΑΜΠΑΝ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠΑΝΙΔΗΣ by Radio899 on Mixcloud

Τα ποιήματα της ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς : λέξεις ανεπιτήδευτες, χωρίς φτιασίδια που συνήθως επιστρατεύουν οι έχοντες διάθεση να παρεισφρήσουν στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Η Ραμπάν Ιμπράμογλου συγκινεί. Ζωγραφίζει και χρωματίζει συναισθήματα και βαθιά κρυμμένες αλήθειες της ανθρώπινης ψυχής.

Εξαγνίζεται, και εξαγνίζει και τον αναγνώστη, μέσα στα νερά του Νέστου.

Φοίτησε στο Γυμνάσιο σε ηλικία 18 ετών και συνέχισε τις σπουδές της στο 3ο ΤΕΕ Ξάνθης. Σήμερα είναι φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ίδια θεωρεί ότι στην όλη της πορεία υπήρξε καταλυτική η συνάντηση της με τον καθηγητή Νίκο Κόκκα, ο οποίος την ενθάρρυνε να συνεχίσει να ασχολείται με την ποίηση και τις σπουδές της.

Το δρόμο, για να συστηθεί στο ευρύ κοινό μέσω των ποιημάτων της , τον άνοιξαν η ποιήτρια Ελένη Δημητριάδου- Εφραιμίδου και ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης.

Ο τελευταίος, σημειώνει για τη Ραμπάν : ‘ο ποιητικός ήχος της Ραμπάν, υπενθυμίζει ότι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τις σιωπές μας, δεν θα καταλάβουν ποτέ τα λόγια μας’.

 

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά