Οι εκθέσεις των Γιορτών Παλιάς Πόλης της Ξάνθης 2015 στη Δημοτική Πινακοθήκη.

ΚΕΝΤΡΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης "Χρήστος Παυλίδης"

Ορφέως και Πινδάρου, Παλιά Ξάνθη τηλ. 2541076363

Διάρκεια εκθέσεων από 30 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας 10.00 – 14.00 και 18.00 – 23.00 

 

2ος όροφος

Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου

Έκθεση φωτογραφίας  

Αγάπης Υπόμνησις: Εθνικόν Ορφανοτροφείον Θηλέων Ξάνθης

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015 

19.45 Εγκαίνια έκθεσης 

Ο ρόλος του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Ξάνθης. υπήρξε καθοριστικός στην αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού προβλήματος της προστασίας των ορφανών, ιδιαίτερα σε εποχές μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν χιλιάδες παιδιά βρέθηκαν στην Ελλάδα έχοντας χάσει τις οικογένειές τους. Το Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης συνέβαλε στην κοινωνική ένταξη πολλών παιδιών, προσφέροντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους. Πρόκειται για μία άγνωστη σελίδα της τοπικής ιστορίας της Ξάνθης, που δεν έχει καταγραφεί όπως θα της άξιζε.

Το Ορφανοτροφείο  Θηλέων Ξάνθης άρχισε να λειτουργεί το 1923, επί μητροπολίτου Ξάνθης Πολυκάρπου, για να φιλοξενήσει τα ορφανά των προσφύγων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Όταν πρωτοδημιουργήθηκε το ίδρυμα στεγάστηκε στη συμβολή των οδών 9ης Μεραρχίας και Ελευθερίου Βενιζέλου στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Τα ορφανά αγόρια κατοικούσαν στο Ορφανοτροφείο Αρρένων Ξάνθης που λειτουργούσε στη Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών (σημερινή Εκκλησιαστική Σχολή). Στο Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης λειτουργούσαν εργαστήρια ραπτικής, πλεκτικής, υφαντικής και κεντήματος. Το 1973 το Ορφανοτροφείο μετονομάστηκε σε Κέντρο Μέριμνας Θηλέων Ξάνθης και λειτούργησε ως τέτοιο μέχρι το 1992. 

Η έκθεση φωτογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου βασίζεται κυρίως στο φωτογραφικό αρχείο της κ. Σοφίας Γαβριηλίδου, διευθύντριας του Ορφανοτροφείου από το 1954 έως το 1973.

 

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

19.00 Εγκαίνια εκθέσεων 

 

Κεντρική Αίθουσα

Έκθεση Ζωγραφικής 

Νικολάου Σφήκα 

Η Δημοτική Πινακοθήκη  της Ξάνθης παρουσιάζει τον ζωγράφο Νικόλαο Σφήκα στην κεντρική αίθουσα της Πινακοθήκης της πόλης μας.

Γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1961 όπου και έζησε τα μαθητικά του  χρόνια. Σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική, αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου και διακόσμηση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ΤΟΥ Πανεπιστημίου Χελουάν του Κάϊρου. Εκπόνησε την διδακτορική διατριβή του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Παρουσίασε τη δουλειά του σε πολλές εκθέσεις στο εξωτερικό και  πήρε πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Ζει και εργάζεται στη Θεσ/νίκη.                                                                                                                               

 

1ος όροφος                                                                   

Μικρή Αίθουσα                                                                 

Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής                                           

Ευφραιμίδου Ελπίδας   

Η κ. Ευφραιμίδου Ελπίδα παρουσιάζει την εικαστική δουλειά της με έργα ζωγραφισμένα με λάδι. Τα έργα της έχουν ποικιλία θεμάτων και πολυχρωμία .Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις. Ζεί στη Ξάνθη. Μαθητεύει τα τελευταία χρόνια στο εργαστήρι ''Κρυωνά Σ.''   

                                         

Αυλειος Χώρος                                                                        

Ομαδική Έκθεση ζωγραφικής                                       

Η Δημοτική Πινακοθήκη προωθεί την ανθρώπινη συμμετοχή στον πολιτισμό και ειδικά στο χώρο των εικαστικών. Όπως πάντα παρέχει ένα ικανό βήμα στην αυλή  της Πινακοθήκης  για την προβολή, την ενθάρρυνση, την αναγνώριση και τον έπαινο.

Έργα Ζωγραφικής , Αγιογραφίας, Πυρογραφίας και Φωτογραφίας κοσμούν και ομορφαίνουν τον χώρο της αυλής. Η Πινακοθήκη οπός κάθε χρόνοέτσι και φέτος οργάνωσε την εκδήλωση αυτή χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς σαν μια αγκαλιά που χωράει όλους τους εικαστικούς.

Συμμετέχουν 

ΚΑΠΗ  Ξάνθης

Ομάδα ζωγραφικής

Δασκάλα η κ.Χαμαλίδου Χρυσ.

Μαίρη Αρναούτογλου,  Χρυσή Βολοβότση, Μαρία Ζαπώνη, Αγάπη Καλλογιανίδου,  Μαρία, Λαζαρίδου,  Λίτσα Μουτσαλάκη, Χρυσόυλα Παπαδοπούλου,  Δέσποινα Σαββίδου, Ντίνα Τζαμπαζίδου, Έυη Τιφτίκογλου, Αικατερίνη Τριανταφυλλίδου          

Νικολέτα Μακρή - Αγιογραφία 

Νάταλι Μικάλεφ - Ζωγραφική

Ιωάννης Μιργκούδης - Αγιογραφία

Αικατερίνη Μίχου - Ζωγραφική

Ορειβατική Λέσχη Ξάνθης - Φωτογραφία

Αλέξανδρος Παυλικιανός - Ζωγραφική

Γεωργία Σαρρή - Αγιογραφία

Μαρία Ετοϊκου - Αγιογραφία

Άννα Εταυρίδου-Παπαδοπουλόυ - Ζωγραφική

Περικλής  Χονδρός - Πυρρογραφία

  • Θεόδωρος Γιαλάογλου – Ζωγραφική

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Τοπικά