‘Τα Ωραία του Πέραν’ στην Ξάνθη/ ‘Συμμαχία για την Ελλάδα’ και Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φέρνουν μια μοναδική εικαστική έκθεση στην πόλη/ Αύριο τα εγκαίνια

 

Η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη για τη στήριξη και διοργάνωση της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν». Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, τα εγκαίνια της οποίας θα διεξαχθούν στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Καπναποθήκης Π, η οποία, αίθουσα, θα μετονομαστεί την ίδια ημέρα σε αίθουσα ‘Βιργινία Τσουδερού’, προς τιμή της ιδρύτριας του Ιδρύματος που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές : ‘Η ιδέα της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν», γεννήθηκε από την επιθυμία της απόπειρας έκφρασης αυτού που αισθανόμαστε όλοι όσοι ζήσαμε και αφουγκραστήκαμε σε χρόνο μονάκριβο αλλά δανεικό, για διαστήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα αλλά πάντοτε φορτισμένα με ανεξίτηλες εικόνες και ανεξίτηλες εμπειρίες, το μοναδικό αυτό κυριολεκτικό και μεταφορικό σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης, το κοσμοπολίτικο Πέραν. Εκεί όπου στις αρχές του 20ου αιώνα δρούσαν τα εμπορικά δίκτυα και άκμαζε η ελληνική κοινότητα και ο πολιτισμός.

Η έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη με την αμέριστη συμπαράσταση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος και τώρα μεταφέρεται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης γιορτάζοντας έτσι και τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τα έργα των 14 εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, γεννήθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπό το στιγμιαίο κλίμα μιας εντατικής πρωτοειδωμένης και καθηλωτικής εικόνας και είναι των: Όλγας Αλεξοπούλου, Νίκου Βατόπουλου, Τάσου Βενετσανόπουλου, Ειρήνης Βογιατζή,  Ανδρέα Γεωργιάδη, Κατερίνας Ζαχαροπούλου, Μηνά Καμπιτάκη, Λήδας Κοντογιαννοπούλου, Ένης Κούκουλα, Αλέξανδρου Μασσαβέτα, Γεύσως Παπαδάκη, Κωνσταντίνου Πίττα, Βαγγέλη Πουλή και Βιργινίας Φιλιππούση’.

Ο διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης κ. Ανδρέας Ματζάκος, ενημερώνει για τις εδώ και ένα περίπου χρόνο επαφές του Ιδρύματος με την πολιτιστική σύμπραξη ‘Συμμαχία για την Ελλάδα’, ώστε η έκθεση να έρθει στην Ξάνθη, εξηγεί τη πολυδιάστατη σημασία της συνοικίας του Πέραν – της δεύτερης κατά σειρά συνοικίας, μετά τα Ταταύλα όπου άκμαζε η ελληνική κοινότητα και ο ελληνικός πολιτισμός-, και απευθύνει ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλους/ες τους συμπολίτες/σες και των επισκεπτών των Γιορτών Παλιάς Πόλης να παραστούν στα εγκαίνια και να θαυμάσουν την εικαστική απεικόνιση της συλλογικής μνήμης του ελληνισμού της Πόλης.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 5 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-21:00 & 9:00-14:00 (κατόπιν συνεννοήσεως)

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα Ωραία του Πέραν», κυκλοφορεί ομότιτλος αναλυτικός κατάλογος από τις εκδόσεις «Katrakis Creative Printing», σε σχεδιασμό της «έλιξ», για λογαριασμό της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης κα. Ίρις Κρητικού.

Η συμμετοχή του Ιδρύματος στις Γ.Π.Π.

Με διαδραστικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, στο γνώριμο εδώ και χρόνια σημείο συνάντησης κατά τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, το Νησάκι, συμμετέχει και φέτος  στηρίζοντας το λαοφιλή θεσμό της πόλης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Εκτός από την Τετάρτη που όλα τα στελέχη και οι συνεργάτες του Ιδρύματος θα βρίσκονται στα εγκαίνια της έκθεσης ‘Τα Ωραία του Πέραν’, κάθε απόγευμα μικροί αλλά και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν ευχάριστες και συνάμα δημιουργικές στιγμές.

Για τις εκδηλώσεις ενημερώνει ο κ. Α.Ματζάκος.

Ακούστε τη συνέντευξη.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά