Να επαναπροσδιοριστεί το αίτημα αναγνώρισης των Γενοκτονιών με επιστημονικούς και πολιτικούς όρους, η πρόταση του Μ.Χαραλαμπίδη/ Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση που διοργάνωσαν σύλλογοι της Ξάνθης στο Π

 

 

Να επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο διεκδίκησης της αναγνώρισης των Γενοκτονιών με όρους αυτή τη φορά επιστημονικούς και  πολιτικούς, και όχι νομικούς και ιστορικούς, πρότεινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πολιτικός, συγγραφέας και κοινωνιολόγος κ. Μιχάλης Χαραλαμπίδης, προσκεκλημένος των συλλόγων Ποντίων, Κυπρίων, Μικρασιατών, της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης και του Πολιτιστικού Λαογραφικού συλλόγου ‘Θράκη’.

Η εκδήλωση, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον των συμπολιτών, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 9ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα θύματα του εγκλήματος της Γενοκτονίας και της πρόληψης αυτού.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης διατύπωσε το νέο πλαίσιο συμπυκνωμένο ως εξής: ‘Το νέο ανατολικό ζήτημα: Το τουρκικό πρόβλημα’.

Εξηγώντας τις έννοιες της παραπάνω διατύπωσης ο Μ.Χαραλαμπίδης επισήμανε ότι αν εστιάζει κανείς μόνο στη Γενοκτονία και το νέο-οθωμανισμό γίνεται υφιστάμενος της πολιτικής των άλλων. Είναι λάθος, είπε. Πρέπει να αναδειχθεί η καταστροφική και παθολογική διάσταση του τουρκικού προβλήματος.

Το τουρκικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον ομιλητή, είναι υπόθεση των εθνολόγων και όχι των νομικών, των ιστορικών και των διεθνών σχέσεων.

Θα πετύχουμε την αναγνώριση αλλά και την ιστορική δικαίωση όταν όλοι μας αποτελέσουμε μέρος ενός μεγάλου ανθρωπιστικού και ειρηνικού κινήματος που θα υπερασπίζεται το δικαίωμα κάθε λαού να παραμένει στον τόπο του και να επιστρέφει σε αυτόν όταν θα εκδιώκεται βιαίως, τόνισε.

Πρότεινε η 19η Μαΐου να θεσπιστεί ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού και κάλεσε τους συλλόγους της Ξάνθης και μέσω αυτών όλους τους Ξανθιώτες, να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα γίνουν μέσα στο 2019 σε όλο τον κόσμο. Εκδηλώσεις όπως Εθελοντική Αιμοδοσία με μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα:’ Εμείς δεν θέλουμε το αίμα μας πίσω. Εμείς δίνουμε το αίμα μας για τη ζωή’. Το αίμα θα προσφερθεί σε νοσοκομεία της Τουρκίας, ενημέρωσε.

Πρότεινε το αίμα που θα συλλεχθεί στην Ξάνθη, εφόσον αποδεχθούν τη πρόσκληση συμμετοχής και οι Ξανθιώτες, να προσφερθεί στο Νοσοκομείο της Αδριανούπολης  ώστε να αναδειχθεί η διαχρονική ιστορική αλήθεια αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα. Θα προσφερθεί, με αίτημα να στηθεί στην Αδριανούπολη μια στήλη αφιερωμένη στη μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντας, Δαυίδ Κομνηνού, οσίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που σφαγιάσθηκε εκεί γιατί αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πίστη του. Αν απορριφθεί το αίτημα η στήλη θα τοποθετηθεί στην Ορεστιάδα ή στην Ξάνθη.

Το αίτημα , είπε, αναδεικνύει το τότε και το τώρα. Οι Αρμένιοι, οι Πόντιοι , οι Έλληνες της Μ.Ασίας οδηγούνταν τότε στο Κουρδιστάν για να εκτελεστούν. Σήμερα η Αδριανούπολη από ‘εξελληνισμένη Ρώμη’ μετατράπηκε σε πόλη του θανάτου και των φυλακών. Εκεί κρατείται ο ηγέτης του Κουρδικού Κινήματος, Ντεμιρτάς. Και η απαίτηση του ανθρωπιστικού-ειρηνικού κινήματος προς τη διεθνή κοινότητα θα  είναι μια Θράκη χωρίς φυλακές.

Η δεύτερη εκδήλωση έχει σημείο αναφοράς τη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου. Τη θάλασσα στα βράχια της οποίας δολοφονήθηκαν, είπε,- επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων -Αρμένιοι και Πόντιοι. Ο Εύξεινος Πόντος θα γεμίσει στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων.

Ακούστε τον κ. Μ.Χαραλαμπίδη.

 

Η κρίση της Τουρκίας

Αναφερόμενος στην κρίση της Τουρκίας και αναλύοντας τις παραμέτρους της, εστίασε σε δυο σημεία: στην γεωπολιτική της ‘ορφάνια’ και στην αδυναμία της να επιλύσει το Κουρδικό ζήτημα.

Χαρακτήρισε ‘ιστορικού τύπου αποδιάρθρωση της Τουρκίας εσωτερικά’ την κρίση που βιώνει η Τουρκία, υποστηρίζοντας: ‘Αυτό που ονομάστηκε ‘Τουρκισμός’ σήμερα είναι μια ιστορική κρίση. Οι Γενοκτονίες ήταν και είναι για την Τουρκία η έκφραση της υπαρξιακής αγωνίας ενός ‘ψευτοέθνους’. Σήμερα βιώνει την κρίση του τουρκισμού και της άρνησης των ταυτοτήτων. Ξεπάγωσαν όλες οι αντιθέσεις που συνέθεταν αυτόν το σχηματισμό. Δεν έχει να επιδείξει καμία στρατηγική βαθύτητα παρά μόνο μια στρατηγική και ιστορική ρηχότητα. Παρουσιάζει μια γεωπολιτική ορφάνια, επιδίδεται σε γεωπολιτικές ακροβασίες, ‘εκδίδεται’ γεωπολιτικά με αποτέλεσμα όλοι να τη χρησιμοποιούν αλλά ουδείς να την αξιοποιεί στρατηγικά.

Όμως το μείζον για την Τουρκία σήμερα είναι το Κουρδικό. Αν δεν το λύσει δεν μπορεί να αποκτήσει γεωπολιτικό ρόλο στην περιοχή. Και αυτή η παράμετρος αποσιωπάται’ , κατέληξε.

Όσο για το πώς εκτιμά ότι θα λυθεί το τουρκικό πρόβλημα, ο προσκεκλημένος των συλλόγων της Ξάνθης, ήταν ευθύς: ‘ Με δημοκρατία. Με μια νέα κρατική και πολιτειακή αρχιτεκτονική που θα επιτρέψει την έκφραση των δικαιωμάτων όλων των λαών στα πλαίσια γεωγραφικών και πολιτισμικών αυτονομιών. Έτσι μόνο θα σταματήσει η Τουρκία να δημιουργεί κύκλους γενοκτονιών με πιο πρόσφατο αυτού που επιχείρησε, ανεπιτυχώς, στο Κουρδιστάν.’

Η συμφωνία των Πρεσπών

Ο Μ.Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε  και στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ‘συνθήκη βαρβάρων’: ‘Είναι προσβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό και μια προσβολή προς τις θρησκείες. Και την Ορθόδοξη και την Αρμενική ακόμη και την Εβραϊκή. Δηλαδή τι ζητούν; Να ξαναγραφτεί η Αγία Γραφή σε αυτό το ιδίωμα;’ αναρωτήθηκε, προσθέτοντας με νόημα ότι ο ίδιος είναι προωθημένος διεθνιστής και κοσμοπολίτης. Και ένας κοσμοπολίτης είναι και πατριώτης.

Κατέληξε ως εξής: ‘ λένε ότι  ο Ελληνισμός  είναι σε κρίση. Όχι. Ο Ελληνισμός ήταν σε κρίση στη μεταπολίτευση όπου τα γεωπολιτικά και γεωπολιτισμικά δεσμά προκάλεσαν διανοητικό ακρωτηριασμό των Ελλήνων. Σήμερα ο Ελληνισμός επανέρχεται. Ανακτά τη φωνή του. Όλες μας οι ήττες οφείλονται στο ότι στερηθήκαμε τη φωνή μας’.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης  και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων. Εκ μέρους των διοργανωτών χαιρέτησε το μέλος της Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδας κ. Αντρίκ Στεπανιάν .

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «η Θράκη», Βαγγέλης Δωρόπουλος, διάβασε, σε  Θρακιώτικο γλωσσικό ιδίωμα,  λαογραφικό κείμενο σχετικό με τον ξεριζωμό από την Ανατ. Ρωμυλία.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Αρμενικής Εκκλησίας, π. Κόβανες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Της  ομιλίας του κ. Χαραλαμπίδη προηγήθηκε μουσικό πρόγραμμα με τη Χασμίκ Μπεκλαριάν και τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά