Παγκόσμια ημέρα παιδιού. Η αφορμή για τις "Γυναίκες στο προσκήνιο" την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

 

Πολλοί λένε ότι τα παιδικά μας χρόνια είναι τα καλύτερα. Και είμαστε εμείς που πρέπει να διαφυλάξουμε το δικαίωμα των παιδιών να μεγαλώνουν ως παιδιά και το δικαίωμά τους στη χαρά και την ψυχαγωγία.  Και είναι σημαντικό στην εποχή μας να προάγουμε την ψυχική υγεία, να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να αλληλοβοηθούμαστε, να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να περνάμε όμορφα στο σχολείο.

Όμως, όλο και περισσότερα παιδιά ζουν στη φτώχεια, στους πολέμους, δουλεύουν από την παιδική ηλικία, δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σχολείο, πνίγονται στις θάλασσες για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Δε θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε αυτά τα προβλήματα αλλά να αγωνιστούμε για έναν κόσμο που τα παιδιά θα είναι στο επίκεντρο για να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής με αναβαθμισμένα δικαιώματα. Και τα παιδιά από τη δική τους μεριά θα πρέπει, όσο μπορούν και μεγαλώνοντας, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν και να έχουν σαν σκοπό τους να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, όλους εκείνους που έχουν ανάγκη.

Και στη χώρα μας καταγράφονται σοβαρές καταπατήσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων του παιδιού. Σε αυτές περιλαμβάνονται παραβιάσεις που αφορούν στα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην Υγεία και την ασφάλεια του παιδιού.

Υπάρχουν παγκόσμιες ημέρες του παιδιού, για τα δικαιώματα του παιδιού, κατά της παιδικής εργασίας και πάει λέγοντας. Πρόκειται για τη μέγιστη υποκρισία, όταν οι μέρες συνοδεύονται από θλιβερούς αριθμούς και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα ή που παραβιάζονται συστηματικά από εκείνους που την επικαλούνται.

Αλλά δε μπορείς να χύνεις κροκοδείλια δάκρυα για τα παιδιά, όταν το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 σε όλο τον κόσμο πήγε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, ενώ το φτωχότερο 50% των παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε το παραμικρό όφελος από την παγκόσμια ανάπτυξη της ίδιας χρονιάς.

Όταν σχεδόν 1.000.000 παιδιά παρασύρονται ή εξαναγκάζονται στην πορνεία κάθε χρόνο από το τεράστιο δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και τουλάχιστον 60.000.000 απ' τα 250.000.000 εργαζόμενα παιδιά δουλεύουν σε ιδιαίτερα δύσκολες και απάνθρωπες συνθήκες (ορυχεία, φυτείες, βιομηχανίες, παιδιά-σκλάβοι και οικιακοί βοηθοί), 300.000 παιδιά στρατολογούνται ή απάγονται για να υπηρετήσουν σε ένοπλες ομάδες και στρατούς, 100 εκατομμύρια παιδιά -κυρίως κορίτσια- δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ 600-700 εκατομμύρια παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα.

Όταν στην Ελλάδα σήμερα, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο εργάζονται από 6 έως 12 ώρες τη μέρα. 100.000 εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται παράνομα.

Όταν κάθε χρόνο 8.000 μαθητές εγκαταλείπουν την Εκπαίδευση για οικονομικούς λόγους και 2.800.000 Έλληνες, ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση, το υποχρεωτικό 9χρονο σχολείο.

Όταν είναι διαπιστωμένο ότι λιγότερο από το 15% των 3.000 και πλέον προσφυγόπουλων, σχολικής ηλικίας, που αιτούνται άσυλο στα νησιά, φοιτούσαν σε δημόσιο σχολείο στο τέλος του σχολικού έτους 2017-2018 και στους καταυλισμούς, περίπου 100 μόλις παιδιά, όλα προσχολικής ηλικίας, έχουν πρόσβαση σε επίσημη εκπαίδευση.

Όσο κουμάντο στην οικονομία κάνουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, όσο θεός είναι τα κέρδη και ο ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων, τόσο θα βασιλεύει η παιδική εργασία, "νόμιμη" και παράνομη, η εκμετάλλευση και εμπορία παιδιών, ο αποκλεισμός τους από στοιχειώδη δικαιώματα και αγαθά.

Ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον της νέας γενιάς με οράματα και προσδοκίες πρέπει να χτυπά στην καρδιά το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, να μη συμβιβάζεται αλλά να το αντιμάχεται, μέχρι να οικοδομήσει τη δική του κοινωνία, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης: "Εχουμε τα πινέλα, έχουμε τα χρώματα, αυτό που απομένει είναι να ζωγραφίσουμε τον παράδεισο και να μπούμε μέσα".

Αυτόν τον αγώνα,  έχουμε διαλέξει να δώσουμε.

Αυτόν τον αγώνα,  καλούμε όλες τις γυναίκες και τους άντρες των λαϊκών οικογενειών, να δώσουν μαζί μας.

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά