Ναύαρχοι του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. στην εκδήλωση του Ι.Θ.Τ.Π: Θαλάσσια ισχύς και θαλάσσια στρατηγική σημαίνουν ισχυρή εθνική οικονομία, κοινωνική ευημερία και ασφάλεια/Τι συμβαίνει με την περίπτωση της Ελλάδας

Για την Ελλάδα η ανάπτυξη είναι απλά…γεωγραφία και βούληση αξιοποίησης των δεδομένων που παράγει η γεωγραφία της. Και όμως, η μεγαλύτερη ίσως παθογένεια του πολιτικού προσωπικού του τόπου να σχεδιάζει με ορίζοντα 4ετούς κυβερνητικής θητείας, εγκλωβίζει, χώρα και λαό, σε μια διαρκή αναζήτηση της πραγματικής έννοιας της ανάπτυξης, ανάπτυξης δηλαδή με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα κοινωνικής ευημερίας και ισχυροποίησης της χώρας στο διεθνές σκηνικό.

Οι αναλύσεις των δυο ναυάρχων του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, του προέδρου του Ινστιτούτου, αντιναύαρχου ε.α Βασίλειου Μαρτζούκου και του μέλους, υποναύαρχου ε.α Γεώργιου Τσόγκα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τη θαλάσσια ισχύ και τη θαλάσσια στρατηγική στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης,  ήταν άκρως αποκαλυπτικές και διαφωτιστικές για το μέγεθος μιας ανεκτίμητης, διαχρονικής και πολυμορφικής δυνατότητας που μας  παρέχει αιώνες τώρα η …γεωγραφία: την ισχυρή οικονομία –σ.σ: σωστά διαβάζετε- , την κοινωνική ευημερία-σ.σ: ακριβώς όπως διατυπώνεται- και ταυτόχρονα εθνική ασφάλεια και άμυνα με δυνατές συμμαχίες.

Ναυτιλία, θαλάσσιος τουρισμός ορθά σχεδιασμένος με διάρκεια, λιμενικές /ναυπηγοεπισκευαστικές υποδομές, εμπόριο, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, η τελευταία –μέχρι πρότινος αμφισβητούμενη, ας είναι καλά η Κύπρος-παράμετρος, αυτή της ενέργειας, συνθέτουν ένα μοναδικό πλαίσιο σταθερής, πραγματικής ανάπτυξης, γύρω από την οποία μπορεί κανείς να οικοδομήσει παράπλευρες προοπτικές, να βελτιστοποιήσει το εθνικό όφελος μέχρι και να αντιστρέψει τους αρνητικούς δείκτες στο δημογραφικό δημιουργώντας ευημερία.

Η θαλάσσια ισχύς, επισήμαναν, είναι αναγκαία συνθήκη για τη δημιουργία αστικής τάξης. Δεν υπάρχει θαλάσσια ισχύς σε χώρες με ‘ελίτ’ και ‘προλετάριους’. Χαρακτηριστικός ο τρόπος που το διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ :’ θαλάσσια ισχύς σημαίνει κίνηση, ευημερία, αστική τάξη, δημοκρατία. Σε πολιτικό επίπεδο είναι πολλαπλασιαστής ισχύος…’

Η εισήγηση του κ. Β.Μαρτζούκου είχε θέμα: ΄Περί θαλάσσιας ισχύος και θαλάσσιας στρατηγικής. Η περίπτωση της Ελλάδας’ και ουσιαστικά εξοικείωσε το κοινό με τους βασικούς ορισμούς και τις διαστάσεις του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενώ η εισήγηση του κ. Γ.Τσόγκα, είχε ως θέμα το εξής:’ Γεωπολιτικές εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και η Ελληνική Ασφάλεια και Άμυνα’. Ο κ. Τσόγκας παρουσίασε τις τρέχουσες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και τις διαφαινόμενες απειλές και προκλήσεις για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών, και ανέλυσε τις παραμέτρους του διεθνούς παράγοντα, των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και των χωρών και εταίρων στη λεκάνη της Μεσογείου. Πρότεινε βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις άμυνας και ασφάλειας για την Αν. Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ. , αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος- στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης - μας παραχώρησε μια σύντομη αλλά περιεκτική συνέντευξη για όλα τα παραπάνω εξηγώντας και γιατί δεν τα έχουμε σήμερα.

Ακούστε τη συνέντευξη.

Ακολουθούν ηχητικά αποσπάσματα από τις εισηγήσεις του κ. Μαρτζούκου και του κ. Τσόγκα.

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά