Ο Σταύρος Κουγιουμτζής και το έργο του στην εκπομπή της Τετάρτης 3 Απριλίου 2019 στις "Γυναίκες στο Προσκήνιο"

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, σε μια προσφυγική φτωχική συνοικία κοντά στο Γεντί Κουλέ, που αποτελούσε φυσικό μουσικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην παραδοσιακή μουσική, τους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου και τις επιρροές των σμυρναίικων που κουβάλησαν στις αποσκευές τους οι πρόσφυγες της γειτονιάς. Αυτοί οι ήχοι τον συνεπήραν. Κι έγιναν η αιτία να σπουδάσει μουσική. Να της αφοσιωθεί με αγάπη και μεράκι και να ξεκινήσει το δικό του, δημιουργικό "ταξίδι".

Ξεκινά να δουλεύει από μικρή ηλικία. Στα 15 του γοητεύεται από το πιάνο και γράφεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1960 γράφει το πρώτο του τραγούδι, το «Περιστεράκι», με ερμηνεύτρια την Ζ. Κουρούκλη. Το 1967, στην Αθήνα, ξεκινά τη συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος ερμηνεύει το πασίγνωστο «Να 'τανε το '21». Είναι η αρχή μιας σειράς μεγάλων επιτυχιών. «Έφυγε» από τη ζωή το 2005.

Τον καθόρισε όμως και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο εκείνης της εποχής, οι οξυμένες κοινωνικές αντιθέσεις, οι μεγαλειώδεις λαϊκοί αγώνες, οι διώξεις και οι φυλακίσεις κομμουνιστών και άλλων προοδευτικών ανθρώπων. Σε έναν τόπο ζωντανό, παλλόμενο, γεμάτο συγκρούσεις, εντάσεις, πάλη.

Τον σφράγισε το πρόβλημα της φτώχειας, τα όνειρα των φτωχών ανθρώπων, και ιδιαίτερα των νέων, για μια καλύτερη ζωή. Ηταν μόλις 4 χρόνων όταν ανησύχησε που δεν γύρισε το βράδυ η μητέρα του και προσπαθούσαν να του εξηγήσουν πως εκείνη, η εργάτρια στα καπνά, έπαιρνε δραστήρια μέρος στα γεγονότα του ματωμένου Μάη του '36, υπερασπίζοντας τα ταξικά της συμφέροντα.

Για περισσότερα από 45 χρόνια, μέσα σε πάνω από 200 τραγούδια, ήθελε να βρίσκει τον εαυτό του, τις αξίες του, τα βιώματα, τις θύμησες, και να τα ντύνει με μουσική. Και τα κατάφερε. Αυτό τον καθιέρωσε σαν έναν σημαντικό και ξεχωριστό δημιουργό, με ιδιαίτερα ευαίσθητη καλλιτεχνική πορεία.

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά