Τα ‘Πράσινα Χαμόγελα’ παρουσιάζονται την Τετάρτη στο ευρύ κοινό/ 240 μαθητές δημοτικών σχολείων συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Τα ‘Πράσινα Χαμόγελα’ «γεννήθηκαν» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE FoResMit,  ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να ‘επικαιροποιήσει’ τις ανάγκες που εξυπηρετούν τα περιαστικά δάση στους αστικούς ιστούς.

Η διεύθυνση Δασών Ξάνθης, που συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με την αντίστοιχη υπηρεσία της Φλωρεντίας από την Ιταλία, απευθύνθηκε στον κ. Νίκο Κοσμίδη, Γραμματέα του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών,  ζητώντας του να περάσει τα μηνύματα της ουσιαστικής οικολογικής ευαισθητοποίησης στη νεότερη γενιά.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν η έκδοση του βιβλίου ‘Πράσινα Χαμόγελα’, συγγραφέας και εικονογράφος του οποίου είναι ο κ. Κοσμίδης.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης , κ. Παναγιώτης Μουχταρίδης, και ο συγγραφέας , κ. Νίκος Κοσμίδης, φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου και  ενημέρωσαν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE , τη συνεργασία τους,  τα ‘Πράσινα Χαμόγελα’ και την αποδοχή των μηνυμάτων τους στους μικρούς Ξανθιώτες στο πλαίσιο των δύο εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ι.Θ.Τ.Π. και , τέλος, απηύθυναν ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλους και όλες μας να τιμήσουμε με την παρουσία μας την βιβλιοπαρουσίαση που θα γίνει αυτή την Τετάρτη, στις 19:00, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης ‘Οικία Μ.Χατζιδάκι’.

Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις  οι διοργανωτές επισημαίνουν τα παρακάτω:

‘Περίπου 240 μαθητές Δημοτικών σχολείων της Ξάνθης συμμετείχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πρόγραμμα «Πράσινα Χαμόγελα», το οποίο φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» της Καπναποθήκης «Π» και συνδιοργανώθηκε από τη Δ/νση Δασών Ξάνθης, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΑΜΘ και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

 Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του Βλάση, της Δήμητρας και του Φραντσέσκο, των ηρώων του βιβλίου «Πράσινα Χαμόγελα», το οποίο συνέγραψε και εικονογράφησε για τη Δ/νση Δασών Ξάνθης ο Νίκος Κοσμίδης, γραμματέας του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES).

 Τα παιδιά κουβέντιασαν με τον συγγραφέα και στελέχη της Δ/νση Δασών Ξάνθης για την αξία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος των περιαστικών δασών, για τις επιπτώσεις της αλόγιστης ανάπτυξης και το οικολογικό αποτύπωμα του σύγχρονου τρόπου ζωής, καθώς και για την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης.’

Αυτή την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 19:00, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», θα πραγματοποιηθεί η επίσημη βιβλιοπαρουσίαση, ανοιχτή στο ευρύτερο φιλαναγνωστικό κοινό της πόλης. Το βιβλίο «Πράσινα Χαμόγελα» θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει ανοιχτή δεξίωση.

 Για το βιβλίο και για το πρόγραμμα LIFE FoResMit, θα μιλήσουν:

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΧΤΑΡΙΔΗΣ

Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών Ξάνθης, Δασολόγος

 Δρ. ΆΝΝΑ ΑΦΕΝΤΟΥΛΙΔΟΥ

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, Εκπαίδευσης για την Αειφορία,

ΠΕΚΕΣ Αν. Μακεδονίας - Θράκης

 Δρ. ΙΩΑΝΝΑ ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ

Φυσιογνώστρια, Διδάκτορας Οικοφεμινιστικής Θεολογίας

(Wales University, Trinity Saint David)

 ΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ

Συγγραφέας - εικονογράφος, Γραμματέας του Κέντρου CΕΜΕS

Ακούστε τη συνέντευξη με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης , κ. Παναγιώτη Μουχταρίδη και τον συγγραφέα των ‘Πράσινων Χαμόγελων΄, κ. Νίκο Κοσμίδη.
 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά