Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών: Διήμερες εκδηλώσεις για το Δεκαπενταύγουστο προς τιμήν της Παναγιάς και των πρωτεργατών που θεμελίωσαν και λειτούργησαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στον οικισμό

‘Πανηγυρίζει η Εκκλησία μας, πανηγυρίζει το χωριό μας’ επισημαίνει στην ανοιχτή δημόσια πρόσκληση του, ενόψει των διήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνει 14 και 15 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών Ξάνθης.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Τοξοτών που πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, ένας Ναός θεμελιωμένος, χτισμένος και αφιερωμένος στη Μητέρα όλου του κόσμου, από τους ίδιους τους ανθρώπους του οικισμού.

Ο υπερδραστήριος Σύλλογος αποφάσισε στο φετινό πανηγύρι να υπενθυμίσει στους παλαιότερους και να γνωστοποιήσει στους νεότερους ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της θεμελίωσης, της ανέγερσης αλλά και της λειτουργίας του σημείου αναφοράς των ανθρώπων του χωριού, του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Έτσι  ανήμερα του Πάσχα του καλοκαιριού, στις 21: 00 , στην πλατεία των Τοξοτών, οι μνήμες θα ζωντανέψουν, οι ιστορίες θα συγκινήσουν  και η προσφορά εκείνων που πρωτοϋπηρέτησαν τη Θεομήτωρ στον αφιερωμένο στη χάρη Της Ναό αλλά και την τοπική κοινωνία, θα αναγνωρισθεί και θα τιμηθεί.

Τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν: στον πρώτο άμισθο ιερέα που λειτούργησε το Ναό,  αείμνηστο παπά – Γιώργη Τανιμανίδη, πρόσφυγα από την Τραπεζούντα  (θα την παραλάβει ο εγγονός του που φέρει και το όνομα του), στον επί 34 χρόνια ιερέα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Τοξοτών, πατέρα Γεώργιο Ορφανίδη και στον κ. Νικόλαο Κόζα, ο οποίος μόλις στα 7 του χρόνια ήταν εκείνος που ανέλαβε τη μέτρηση του οικοπέδου ανέγερσης του Ναού και συμμετείχε στη θεμελίωση!

Για το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων , στις 14 και 15 Αυγούστου, ενημέρωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Τοξοτών κ. Παρασκευή Καρασακαλίδου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Η κ. Καρασακαλίδου γνωστοποίησε ότι ο Σύλλογος, ο οποίος έχει στη διάθεση του ένα μοναδικό υλικό από μαρτυρίες των πρωτεργατών- και των συγγενών τους -της θεμελίωσης, ανέγερσης και λειτουργίας του Ναού, σκοπεύει να εκδώσει ένα λεύκωμα αφιερωμένο στην Παναγία, στον Ιερό Ναό αφιερωμένο στη χάρη Της που θεμελιώθηκε το 1935, αλλά και στους ανθρώπους του οικισμού, πρόσφυγες από τον Πόντο και την Αν. Θράκη στην πλειοψηφία τους, που αν και ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας κατάφεραν να ανεγείρουν και να λειτουργήσουν την εκκλησιά.

Την Τετάρτη , 15 Αυγούστου στις 20:30, στην αυλή του Γυμνασίου Τοξοτών, ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτών ετοίμασε  ένα πλούσιο γλέντι με ζωντανή ρεμπέτικη και ποντιακή μουσική και τραγούδια. Ο Σύλλογος φρόντισε εκτός από κέφι να υπάρχει ποιοτικό φαγητό –και νηστήσιμο-  για όλους και όλες . Είσοδος με φαγητό: 10 ευρώ.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στις 21:00 στην πλατεία Τοξοτών, η απονομή των τιμητικών διακρίσεων και αμέσως μετά ένα μοναδικό παραδοσιακό γλέντι με χορούς από χορευτικά τμήματα συλλόγων της περιοχής, της Πολιτιστικής Στέγης Νέου Ερασμίου ‘Γ. Βιζυηνός’ και του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Τοξοτών.

Ακούστε την κ. Π.Καρασακαλίδου.

 

Πολιτιστικά
Τοπικά