Σεβασμιότατος Ξάνθης: Αύγουστος, ο Θεομητορικός μήνας: τιμάται και εορτάζει η Παναγία, η Μάνα όλων μας

Ο Αύγουστος είναι ο Θεομητορικός μήνας, ο μήνας που τιμάται η Μητέρα όλων μας, η Υπεραγία Θεοτόκος, επισημαίνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου, κ.κ. Παντελεήμων.

Στο επίκεντρο του εορτασμού στην Ξάνθη η ιστορική Μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, η οποία και φέτος αναμένεται να αποτελέσει σημείο συνάντησης και συμπροσευχής για πλήθος πιστών , ντόπιων και επισκεπτών, από αύριο παραμονή της εορτής του Δεκαπενταύγουστου αλλά και ανήμερα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πολλοί Ιεροί Ναοί, από άκρη σε άκρη στο Νομό Ξάνθης , είναι αφιερωμένοι στην εορτή της Κοιμήσεως, σημειώνει ο Σεβασμιότατος -και τους αναφέρει- όμως το μοναστήρι της Αρχαγγελιώτισσας , αν και αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, έχει καταστεί στη συνείδηση των πιστών ως ο Ναός απόδοσης της τιμής στη Θεοτόκο στη μεγάλη εορτή του Δεκαπενταύγουστου, στο Πάσχα του καλοκαιριού.

Την αναγνώριση της μοναδικής  μητρικής αγάπης, της προστασίας από κάθε κίνδυνο και δυσάρεστα περιστατικά στο πρόσωπο της Παναγίας , τη βίωσε η αποστολή της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης όταν το 2008 ανέγειρε και λειτούργησε τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, στο Καμερούν. Ο Σεβασμιότατος θυμάται και μεταφέρει: ‘μεταφέραμε τότε τις εικόνες για το τέμπλο του Ναού και ξεκίνησε η τοποθέτηση. Τα μικρά παιδιά που παρακολουθούσαν, μόλις αντίκρυσαν της εικόνα της Παναγίας, την αναγνώρισαν ως τη Μητέρα. Έδειχναν με τα χεράκια τους και φώναζαν ‘mama’: η Μητέρα μας’.

Ακούστε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρείου, κ.κ. Παντελεήμονα.

 

 

Θρησκευτικά
Τοπικά