Ξεκινά ο ‘Πύραυνος’ της ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ, στην Παλιά Μορσίνη Ξάνθης

 

 

Η «Επάρκεια» ΚΟΙΝΣΕΠ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, Διεύθυνση Περιβάλλοντος Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αθλητισμού, Τμήμα Περιβάλλοντος Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις δράσεις για τη  προστασία του περιβάλλοντος και τη προώθηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και Θράκη υλοποιεί στα πλαίσια των δράσεων με διακριτικό τίτλο «Δημιουργώ» τη δράση «Πύραυνος»( σ.σ: πύραυνος ονομαζόταν το σκεύος μαγειρικής των αρχαίων Ελλήνων που λειτουργούσε ως χύτρα ταχύτητας. Ήταν πήλινο με οπές που λειτουργούσαν ως βαλβίδες ).
 
Η δράση θα λάβει χώρα στο αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων της «Επάρκεια» ΚΟΙΝΣΕΠ στην Παλιά Μορσίνη της Ξάνθης.

Στόχος είναι, όπως επισημαίνει ο Αντώνης Κουτσούμπας μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου,  να πραγματοποιηθούν πέντε εργαστήρια στα οποία οι συμμετέχοντες :
 
1. θα διδαχθούν την κατασκευή και λειτουργία ενός καμινιού κεραμικής, κατασκευασμένο με άργιλο που θα συλλέξουν οι ίδιοι από τη φύση και χρησιμοποιώντας τον μαθηματικό τύπο που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα, να πετύχουν με την καύση ξύλων, θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Κελσίου για τη δημιουργία κεραμικών σκευών.
 
2. να φιλοτεχνήσουν κεραμικά σκεύη για τροφή που θα ψηθούν στο καμίνι που κατασκεύασαν.
 
3. να κατασκευάσουν με άργιλο και άχυρο που θα συλλέξουν από τη φύση, φούρνο και εστία για την παρασκευή φαγητού.
 
4. να παρασκευάσουν στον φούρνο και  την εστία, τροφή από Δίκοκκο Σιτάρι και να διδαχθούν  τη παρασκευή άρτου καθώς και δύπυρου άρτου με παραδοσιακό προζύμι και, τέλος,
 
5. να συμφάγουν χρησιμοποιώντας τα κεραμικά που κατασκεύασαν και  φιλοτέχνησαν  σε μια  γιορτή με την οποία θα πέσει η αυλαία του ‘ΠΥΡΑΥΝΟΥ’ και στην οποία είναι καλεσμένοι όλες και όλοι.

Ο συνολικός χρόνος διεκπεραίωσης της δράσης είναι 12 μέρες : από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου, τελικά αποφασίσθηκε να γίνει στις 31 Αυγούστου , καθώς την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έκθεση τοπικών προϊόντων του ΕΒΕ Ξάνθης, στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, στην οποία συμμετέχει και η ΕΠΑΡΚΕΙΑ.

 
Οι συμμετέχοντες δύναται να κατασκηνώσουν στου χώρους της «Επάρκεια» ΣΤΗΝ Παλιά Μορσίνη ενώ ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 άτομα. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 20 ενδιαφερόμενοι από Ξάνθη, από πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, όμως τόνισε ο κ. Κουτσούμπας μέχρι και σήμερα μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να ενημερώσουν στέλνοντας e-mail  στην ηλεκτρονική διεύθυνση eparkeiakoinsep@gmail.com ή επικοινωνώντας με τον ίδιο τον κ. Κουτσούμπα στο τηλέφωνο : 6977810023.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη η ΕΠΑΡΚΕΙΑ μετά τον εμπλουτισμό της με νέα προϊόντα ξεκινά το επόμενο διάστημα την προώθηση τους μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος και εκτός Ελλάδας.

Ακούστε τον κ. Α. Κουτσούμπα.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά