«Η Ξάνθη και η επαρχία της στην δίνη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου – Οι επιχειρήσεις των εμπολέμων στην περιοχή και τα προσφυγικά ρεύματα»

Στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς  Πόλης της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε  στο  Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019,   μια εξαιρετική παρουσίαση του θέματος  «Η Ξάνθη και η επαρχία της στην δίνη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου – Οι επιχειρήσεις των εμπολέμων στην περιοχή και τα προσφυγικά ρεύματα» από τον  Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου κου Γιάννη Μπακιρτζή.

Στιγμές της ιστορίας της Ξάνθης μεταφέρθηκαν στο ακροατήριο με ζωντάνια και παραστατικότητα, με θεμελίωση και τεκμηρίωση από την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Γιάννης Μπακιρτζής με αναφορές στην οικονομική, θρησκευτική, πολιτική, κοινωνική ζωή της περιοχής.

 Το ερευνητικό εκδεδομένο του έργο για την Θράκη περιλαμβάνει το  βιβλίο: Η δυτική Θράκη στη μετάβαση (2016)", που αφορά τα στάδια απ'  την βουλγαρική κυριαρχία στην Ξάνθη μέχρι την ενσωμάτωση στην Ελλάδα,  επίσης, την "Ιστορία της Γενισέας" για την καπνοκαλλιέργεια στον κάμπο  της Ξάνθης, ενώ επίκειται και η έκδοση της μελέτης του για το νότιο  Έβρο, την Αλεξανδρούπολη και τη Μάκρη, κατά τα τέλη του 19ου και τις  αρχές του 20ού αιώνα.

Ακούστε απόσπασμα από την ομιλία του κου Ιωάννη Μπακιρτζή, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά