Ο Γ.Π. Ε. της Ν.Δ, Γ.Στεργίου, στο δημοτικό ραδιόφωνο: Τι επισημαίνει για το στρατόπεδο Αναλογίδη, τι λέει για την ανάπτυξη της περιοχής/η Ν.Δ είναι ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας.

Με καταγωγή από τη Σαμοθράκη και γνώστης της Ξάνθης και των δημιουργικών ανθρώπων της, καθώς έχει επισκεφθεί πολλές φορές ιδιωτικά την πόλη, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ, κ. Γεώργιος Στεργίου, χθες βρέθηκε στην περιοχή, αυτή τη φορά με την πολιτική του ιδιότητα , στο πλαίσιο των περιοδειών στελεχών του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει Δ.Ε.Θ.

‘Αυτές οι επισκέψεις γίνονταν στο παρελθόν, όταν η Ν.Δ. ήταν αντιπολίτευση, γίνονται τώρα και θα συνεχισθούν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα διαπιστώσετε όλοι και από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη  Δ.Ε.Θ, ότι η Ν.Δ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ευθυγραμμισμένοι με την κοινωνία, τις ανάγκες , τις αγωνίες όλων των πολιτών. Και έτσι θα συνεχίσουμε’, επισημαίνει ο κ. Στεργίου αναφερόμενος στο σκοπό των επισκέψεων στις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας.

Τα κυρίαρχα θέματα που απασχόλησαν στις συναντήσεις που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη , κ. Νίκο Ευφραιμίδη, το Δήμαρχο Ξάνθης , κ. Μανώλη Τσέπελη, τη διοίκηση του ΕΒΕ, το εργαστήρι ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ, το σύλλογο Ξενοδόχων  και εκπροσώπους του επιχειρείν , ήταν η επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας και η έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών για μεταφορά προσφύγων στο Στρατόπεδο Αναλογίδη στη Σταυρούπολη.

 

Στρατόπεδο Αναλογίδη: ‘Δήμαρχος Ξάνθης και Αντιπεριφερειάρχης προτείνουν αξιοποίηση του ως χώρο κατασκήνωσης για παιδιά ΑΜΕΑ από όλη την Ελλάδα. Θα εξεταστεί η πρόταση. Μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα θα γίνει σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας προσφύγων’

Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για το θέμα του στρατοπέδου στη Σταυρούπολη, επεσήμανε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα ώστε να αποσυμφορηθούν οι δομές στα νησιά, λόγω των αυξημένων ροών των τελευταίων ημερών , είναι σαφής και έχει διευκρινιστεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: η μετεγκατάσταση θα γίνει σε υφιστάμενες δομές, δομές δηλαδή που ήδη χρησιμοποιούνται στην ενδοχώρα για φιλοξενία προσφύγων. Θυμίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που προόριζε να μετατρέψει το συγκεκριμένο στρατόπεδο σε ανοιχτό hot spot.

Από τις συζητήσεις που είχε για το θέμα με τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δήμαρχο Ξάνθης, ο κ. Στεργίου υπογραμμίζει ότι υπάρχουν τρόποι- και κατατέθηκαν προτάσεις- για αξιοποίηση του στρατοπέδου ως κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις για παιδιά με κινητικά προβλήματα από όλη την Ελλάδα. Είναι κάτι που θα το εξετάσουμε , σημειώνει.

Υπογραμμίζει με έμφαση πάντως ότι οι όποιες μετακινήσεις προσφύγων γίνουν στην ενδοχώρα θα είναι προσωρινές . Ο σχεδιασμός προβλέπει μεταφορά σε υφιστάμενες δομές στην ενδοχώρα προκειμένου να ανασάνουν τα νησιά, με ταυτόχρονη επίσπευση των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου και έναρξη διαδικασιών επιστροφής στην Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα. Εφόσον ξεκινήσουν οι επιστροφές τότε θα επανέλθουν οι πρόσφυγες στα hot spot των νησιών όπου θα είναι πλέον δυνατή η ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.

Η κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα , τονίζει, και προς την Τουρκία και προς τους διακινητές: τα σύνορα της Ελλάδας φρουρούνται.

Δυστυχώς, προσθέτει, η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μια βαριά κληρονομιά με την ανεπιτυχή πολιτική της και στο κομμάτι της διαχείρισης του θέματος αλλά και στο ανθρωπιστικό.

Ακούστε:

 

Ανάπτυξη Ξάνθης και Θράκης:’ επέκταση δικτύου χρήσης φυσικού αερίου, συνεργασία με αυτοδιοίκηση και επιχειρηματίες για τουριστική αξιοποίηση των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών του Νομού, ενθάρρυνση του επιχειρείν με τη νέα φορολογική πολιτική, άμεση ενεργοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη του παραεμπορίου σε συνεργασία με την Τ.Α.

 

Γνώστης της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, ο κ. Στεργίου, αναγνωρίζει τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της, γνωρίζει και τις ειδικές πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόσθηκαν(πολιτικές επιδοματικού χαρακτήρα, κίνητρα κ.α).

Επισημαίνει και υπενθυμίζει όμως ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ ξεκίνησε άμεσα και δυναμικά την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά να κριθεί από το αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις.

Ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του επιχειρείν, το οποίο προτάσσει στο σχεδιασμό της η κυβέρνηση.

Το ελπιδοφόρο κλίμα αισιοδοξίας που ήδη έχει διαμορφωθεί από το κοινοβουλευτικό έργο το οποίο έχει παράξει η κυβέρνηση δίνοντας άμεσα αποτελέσματα, π.χ. μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, εδραιώνεται με το νέο φορολογικό πλαίσιο.  Προχωρά σε γενικευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα, κέρδη , ΦΠΑ. Μια πολιτική που δημιουργεί άλλες συνθήκες ανάπτυξης σε όλη τη χώρα.  Σαφώς, προσθέτει , σε κάθε περιοχή υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εδώ π.χ. υπάρχουν περιβαλλοντικά προστατευμένες περιοχές. Σκοπεύουμε – είπε - να το αναδείξουμε και να το αντιμετωπίσουμε για να αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή. Η περιοχή διαθέτει φυσικό κάλλος αλλά και υποδομές.  Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρείν θα συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζει.

Εστίασε και στο μεγάλο θέμα του παραεμπορίου, επισημαίνοντας ότι η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών σε συνεργασία Τ.Α και κεντρικής κυβέρνησης επιβάλλεται και μάλιστα άμεσα. Δεν πλήττεται μόνο η τοπική και περιφερειακή οικονομία αλλά η εθνική οικονομία, υπογραμμίζει.

Η ενεργειακή προοπτική της περιοχής επίσης είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως και η επέκταση των δικτύων χρήσης φυσικού αερίου πέραν των μητροπολιτικών δήμων της περιφέρειας Α.Μ.Θ.

‘Υπάρχει ορμή, δυναμισμός και βούληση για αλλαγή όλων όσων μας κράτησαν πίσω’, καταλήγει.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

 

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτικά
Τοπικά