Ζήτησα από τον Δήμαρχο,τον κ. Μανώλη Τσέπελη, από τις στολές της Προεδρικής Φρουράς να μην απουσιάζει η ενδυμασία των Μικρασιατών / Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη Γενοκτονία των Ελλήνων από την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών, Α. Βλαχοπούλου

-Τριήμερες εκδηλώσεις διοργανώνει ο Σύλλογος για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας

 

Η Πρόεδρος , Αντιγόνη Βλαχοπούλου,  και το ΔΣ του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης 'ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ' διοργανώνουν εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Σήμερα ,Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου,  και ώρα 20:30, στον  Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης -Οικία Μάνου Χατζιδάκι : ομιλία με θέμα την Μικρασιατική Καταστροφή από τον συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη.

Αύριο, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Ημέρας Εθνικής Μνήμης, στις 20:30 στον Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης -Οικία Μάνου Χατζιδάκι, η παρουσίαση μια συγκλονιστικής εκδήλωσης με θέμα: 'Να κάνω ρίζες να ξανασταθώ'. Θα παρουσιαστούν μαρτυρίες αυτών που βίωσαν τον πόνο. Πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο με μουσικές της Μικράς Ασίας και μαρτυρίες αυτών που βίωσαν τον μεγάλο ξεριζωμό. Ερμηνεία-σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσαουσέλης.

Την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, στις 10:00, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν Της Του Θεού Σοφίας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Αγίου Βλασίου, όπου θα υπάρχει και έκθεση φωτογραφίας.

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Η πρόεδρος του συλλόγου, η κ. Αντιγόνη Βλαχοπούλου, απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς τους συμπολίτες/σες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης.

Η κ. Βλαχοπούλου συγκλόνισε τους ακροατές και τις ακροάτριες της ενημερωτικής εκπομπής του δημοτικού ραδιοφώνου με τις μαρτυρίες των ανθρώπων της δικής της οικογένειας από την πολύπαθη Σμύρνη.

Περιέγραψε με τα λόγια της τις στιγμές της καταστροφής, των βασανιστηρίων και του θανάτου όπως ακριβώς τις διηγήθηκαν στην ίδια η γιαγιά της και οι θείες της…Μοναδική ιστορική μαρτυρία η ακριβής μεταφορά της διήγησης της γιαγιάς της για το τι συνέβη στο λιμάνι της Σμύρνης…

Κατέθεσε δημόσια και το αίτημα του συλλόγου, ενόψει του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, το οποίο και του επιδοθεί : από τις στολές της Προεδρικής Φρουράς να μην απουσιάζει η ενδυμασία των Μικρασιατών.

Η κ. Βλαχοπούλου επισημαίνει: ’ήδη το συζήτησα με τον Δήμαρχο , τον κ. Μανώλη Τσέπελη και στόχος μας είναι να το θέσουμε και υπόψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζητούμε να προστεθεί στις στολές της Προεδρικής Φρουράς, ανάμεσα σε εκείνες των Κρητικών και των Ποντίων, και η ενδυμασία των Μικρασιατών σε ένδειξη μνήμης και τιμής όλων των αθώων θυμάτων’.

Ακούστε μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, από την πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ν.Ξάνθης ‘Αλησμόνητες Πατρίδες’ κ. Αντιγόνη Βλαχοπούλου, αλλά και την δημόσια πρόσκληση της προς όλους μας να τιμήσουμε τις εκδηλώσεις μνήμης του συλλόγου.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά