Σ. Μωραΐτης: Να παρέμβει ο πρωθυπουργός για τις οικονομικές απώλειες και το κλείσιμο των συνόρων στην ΑΜΘ /Να διευκρινιστεί αν η απαγόρευση ιδιωτικών και δημόσιων συναθροίσεων άνω των 8 ατόμων στην Π.Ε. Ξάνθης αφορά και τις επιχειρήσεις

Σε ασύμμετρη απειλή για την τοπική και περιφερειακή οικονομία εξελίσσονται τα μέτρα που ανακοινώνονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην περιοχή, με το κερασάκι στην τούρτα να είναι η τελευταία απόφαση για κλείσιμο των συνοριακών σταθμών στην περιφέρεια Α.Μ.Θ και την εξυπηρέτηση των τουριστών του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια από το γειτονικό Προμαχώνα και κάτω.

Με επιστολή του προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ.Μητσοτάκη , ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, απαριθμεί τις απώλειες που μετρά από το άκουσμα και μόνο της απόφασης το τοπικό και περιφερειακό επιχειρείν , ζητά να επεξηγηθεί η λογική της απαγόρευσης μόνο στην Α.Μ.Θ και όχι στο σύνολο των βορείων συνόρων της χώρας, περιγράφει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που εκ των πραγμάτων δημιουργείται με την ώθηση των τουριστών από Μακεδονία και κάτω, γνωστοποιεί τις οικονομικές απώλειες που συσσωρεύονται από την έναρξη των μέτρων για την πανδημία σε τοπικό επίπεδο και ζητά την προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού προκειμένου να περισωθεί ότι είναι δυνατόν να περισωθεί για την τοπική οικονομία, υπενθυμίζοντας του ότι οι παραγωγικοί φορείς της Ξάνθης ζητούν συνάντηση μαζί του (Σ.σ: η επιστολή δημοσιεύεται παρακάτω).

‘Να διευκρινιστεί  αν η απαγόρευση ιδιωτικών και δημόσιων συναθροίσεων άνω των 8 ατόμων σε όλο το Νομό αφορά και τις επιχειρήσεις’

Εντωμεταξύ προβληματισμό και ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής – ο οποίος ήδη λειτουργεί κάτω από το περιοριστικό πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού- δημιουργεί η χθεσινή ανακοίνωση των νέων οριζόντιων μέτρων που από σήμερα μέχρι τις 10 Ιουλίου θα ισχύουν σε όλο το Νομό Ξάνθης, στην οποία μεταξύ άλλων ‘απαγορεύονται ιδιωτικές και δημόσιες συναθροίσεις άνω των 8 ατόμων’.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το εάν η απαγόρευση αυτή περιλαμβάνει και τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις του Νομού προς αποφυγή επιβολής προστίμων:’ πρέπει να γίνει άμεσα γιατί έτσι όπως διατυπώνεται στην απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας δίνει την εντύπωση ότι μας αφορά όλους. Για τη λειτουργία των επιχειρήσεων έχουν δοθεί οδηγίες σε επίπεδο επικράτειας και τηρούνται σχολαστικά και από τους Ξανθιώτες επαγγελματίες. Το θέμα είναι ότι δεν διευκρινίζεται στην χθεσινή απόφαση αν η επιβολή αυτής της απαγόρευσης, σε τοπικό επίπεδο, επηρεάζει ή όχι τη λειτουργία των επιχειρήσεων που υποδέχονται πελάτες. Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας οφείλει να το αποσαφηνίσει εντός της ημέρας προς αποφυγή επιβολής προστίμων’, υπογραμμίζει.

Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό

Η επιστολή που εστάλη προς τον πρωθυπουργό κ. Κ.Μητσοτάκη από τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης, είναι η παρακάτω:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 
Η δήλωση του κυρίου Στέλιου Πέτσα, σχετικά με την διέλευση επισκεπτών από τη Βουλγαρία: «Η είσοδος των ταξιδιωτών και οχημάτων τους στην Ελλάδα θα είναι δυνατή μόνο διαμέσου του συνοριακού σταθμού Κουλάτα – Προμαχώνα», είναι αιφνιδιαστική, ακατανόητη, επικίνδυνη, καταστροφική για την οικονομία της Περιφέρειας ΑΜΘ καθώς και της Π.Ε. Ξάνθης. 
Αιφνιδιαστική γιατί οι επισκέπτες μόλις άκουσαν τη δήλωση Πέτσα, φοβούμενοι μην εγκλωβιστούν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ίδιο βράδυ «τράπηκαν σε φυγή» καθώς επίσης μέσα σε λίγες ώρες όσοι είχαν κλείσει δωμάτια για το επόμενο διάστημα, τα ακύρωσαν όλοι.
Ακατανόητη γιατί αν πράγματι υπάρχει πρόβλημα COVID 19 στη Βουλγαρία και υπάρχει κίνδυνος να έχουμε εξάπλωση, τότε γιατί έκλεισαν μόνον τα σύνορα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και όχι και του Προμαχώνα.
Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύεται η διέλευση Βουλγάρων τουριστών μόνον στις διόδους ΑΜΘ, ενώ επιτρέπεται να εξέρχονται οι Έλληνες προς την Βουλγαρία, να ψωνίζουν, να διαμένουν στην Βουλγαρία και να επιτρέπεται να «αιμορραγεί» η οικονομία μονόπλευρα, εις βάρος των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Επικίνδυνη γιατί δεν προστατεύονται οι Έλληνες πολίτες εφόσον υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα στην Βουλγαρία και επιτρέπεται να διέρχονται έτσι (δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν και όταν επιστρέφουν να διασπείρουν τον ιό;).
Καταστροφική διότι οι επιχειρήσεις της περιοχής μας άνοιξαν, ξοδεύτηκαν, προετοιμάστηκαν, έκαναν προσλήψεις προσωπικού και τώρα καταστρέφονται με χιλιάδες ακυρώσεις.
Πέραν τούτου δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός διότι ενώ καταστρέφεται ο τουρισμός στην περιοχή μας, έντεχνα ωθούνται οι Βούλγαροι επισκέπτες να έρθουν μόνο μέσω του Προμαχώνα, σε κοντινές τουριστικές περιοχές των Σερρών, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας κ.λπ.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η πολύπαθη Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης έχασε το Καρναβάλι, τις προγραμματισμένες ετήσιες πολιτιστικές - τουριστικές εκδηλώσεις (Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων κ.λπ.) θα χάσει τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, οι μικροπαραγωγοί μας δεν πούλησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα προϊόντα τους και μόλις προετοιμάστηκαν τα καταλύματα στον τόπο μας και υπήρχε μία αισιόδοξη νότα από τα βόρεια σύνορά μας, ξαφνικά βρέθηκαν πάλι στο σκοτάδι της οικονομίας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ξάνθης, κάνει έκκληση και σας καλεί να παρέμβετε προσωπικά να διασώσετε ό,τι είναι δυνατόν στο Νομό μας. Πρόσφατα σε έκτακτη σύσκεψη όλων των αρχών και φορέων  στο Επιμελητήριο Ξάνθης αποφασίσαμε ομόφωνα να σας επισκεφθούμε, να σας εκθέσουμε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και εξουσιοδοτήσαμε όλοι μαζί, να κλείσει άμεσα ραντεβού με το Γραφείο σας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης κ. Νικόλαος Ευφραιμίδης».

Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.
 

 

Τοπικά