« Έκταση εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού Μεταθέσεων ». Επιστολή της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών στον Υπουργό.

 

Με επιστολή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  η   Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών θέτει το ζήτημα των υπαλλήλων που είναι "το μοναδικό τέκνο γονέα με αναπηρία τουλάχιστον 67%" ως προς την εξαίρεσή τους από τις μεταθέσεις, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αντικοινωνικό και άδικο.

Στην ίδια επιστολή η   Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι, είναι πλήρως αντίθετη  με το νέο κανονισμό μεταθέσεων και ενημερώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για: 

- Έναν δίκαιο και αξιοκρατικό κανονισμό μεταθέσεων, που θα παίρνει υπόψη του ως κύριο και βασικό κριτήριο τις ανάγκες των υπαλλήλων και των οικογενειών τους.

- Έναν κανονισμό προσλήψεων, που μία από τις βασικές παραμέτρους του εκτός της αξιοκρατίας που πλέον εξασφαλίζεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, θα είναι η μέριμνα για την κάλυψη των κατά τόπους οργανικών κενών των υπηρεσιών που ίσχυε πριν το 2006, χωρίς να είναι απαραίτητο το μαζικό ξεσπίτωμα που ξεκίνησε για τους άγαμους από το 2017 με το Π.Δ. 13 και έχει επεκταθεί για όλους πλέον τους πυροσβέστες με τον νέο κανονισμό μεταθέσεων του Ν. 4662/2020.  

 

Η Επιστολή:

 

Θέμα: « Έκταση εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού Μεταθέσεων »

Κύριε Υπουργέ

Στον πρόσφατο νόμο του 4662/2020 για την Αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στο άρθρο 162 παράγραφος δ, αναφέρει πως οι υπάλληλοι που έχουν σύζυγο, τέκνο ή αποτελούν το μοναδικό τέκνο γονέα με αναπηρία τουλάχιστον 67%, εξαιρούνται των τακτικών μεταθέσεων και υπηρετούν στον νομό συμφερόντων τους έστω και ως υπεράριθμοι.

Το αντικοινωνικό και άδικο όμως κριτήριο από κάθε άποψη, της μοναδικότητας του τέκνου για γονέα με αναπηρία 67% και πάνω, που εισήχθη  μέσω των διατάξεων του νέου νόμου σε αντίθεση με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και με ισχύοντα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει δημιουργήσει αίσθημα αδικίας και ανυπέρβλητα αδιέξοδα σε οικογένειες πυροσβεστικών υπαλλήλων.    

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως υπάρχουν περιπτώσεις πυροσβεστών που έχουν την επιμέλεια του γονέα και αντικειμενικά τα αδέρφια τους δεν μπορούν να συνδράμουν στη φύλαξή του, είτε γιατί βρίσκονται σε μόνιμη βάση στο εξωτερικό, είτε γιατί σοβαρές οικογενειακές τους υποχρεώσεις δεν τους το επιτρέπουν, κυρίως όταν η περίπτωση της πάθησης του γονέα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και αντιμετώπισης όπως τα σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα, τα προχωρημένα στάδια καρκίνου κ.λ.π.).

Στα αυστηρά πλαίσια εφαρμογής όμως αυτής της διάταξης και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, με αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων έχουν απορριφθεί σχετικά αιτήματα υπαλλήλων, καθιστώντας τους πάσχοντες και το οικογενειακό τους περιβάλλον σε πολύ δεινή θέση.    

Επίσης γνωρίζουμε πως ανάλογες περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν θετικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια πράγμα το οποίο μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους δεδομένου της σοβαρότητας της κατάστασης.

Κύριε Υπουργέ

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να:

  • Αποκατασταθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία με τα ισχύοντα που απορρέουν για το συγκεκριμένο θέμα από τη νομοθεσία και για τους υπόλοιπους Δημόσιους Υπαλλήλους, με σχετική τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης που θα καθορίζει κατά περίπτωση το εύρος εφαρμογής της και με γνώμονα την κοινωνική τους διάσταση.
  • Εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος για το εύρος εφαρμογής του συνόλου των διατάξεων του νέου κανονισμού μεταθέσεων, λόγω ότι παρατηρείται σωρεία παράτυπων κατευθύνσεων ακόμη και με την έκδοση σχετικών διαταγών που δεν προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου 4662/2020.  
  • Υπάρχει ίση μεταχείριση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, ως προς την αντιμετώπιση των αιτημάτων που υποβάλλονται στα υπηρεσιακά συμβούλια μεταθέσεων.

Κύριε Υπουργέ

Με αφορμή την παρέμβαση μας αυτή, είμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε την πλήρη αντίθεσή μας με το νέο κανονισμό μεταθέσεων και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για:

  • Έναν δίκαιο και αξιοκρατικό κανονισμό μεταθέσεων, που θα παίρνει υπόψη του ως κύριο και βασικό κριτήριο τις ανάγκες των υπαλλήλων και των οικογενειών τους.
  • Έναν κανονισμό προσλήψεων, που μία από τις βασικές παραμέτρους του εκτός της αξιοκρατίας που πλέον εξασφαλίζεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, θα είναι η μέριμνα για την κάλυψη των κατά τόπους οργανικών κενών των υπηρεσιών που ίσχυε πριν το 2006, χωρίς να είναι απαραίτητο το μαζικό ξεσπίτωμα που ξεκίνησε για τους άγαμους από το 2017 με το Π.Δ. 13 και έχει επεκταθεί για όλους πλέον τους πυροσβέστες με τον νέο κανονισμό μεταθέσεων του Ν. 4662/2020.  

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά