Δ.Γκαγκαλίδης : Η Ξάνθη θα περπατήσει και φέτος «Στα βήματα της Απελευθέρωσης»

-Πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής Δημοτικής Πινακοθήκης ο Δ.Γκαγκαλίδης

 

Η αρχή είχε γίνει πέρσι. Η Ξάνθη γιόρτασε με όλες τις τιμές τα 100 χρόνια από την Απελευθέρωσή της. Σ’ αυτές τις εκδηλώσεις -για πρώτη φορά- οι κάτοικοι της Ξάνθης είχαν την ευκαιρία να… περπατήσουν «Στα βήματα της Απελευθέρωσης», σε ανάμνηση της εισόδου του απελευθερωτικού στρατιωτικού τμήματος στην πόλη, στις 4 Οκτωβρίου 1919.

Είναι μία εκδήλωση που είχε προτείνει -και έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή- ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού και με απόφαση του Δ.Σ του Κέντρου, πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ένα χρόνο μετά, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η πανδημία του covid, αλλάζει άρδην την καθημερινότητά μας και τις διάφορες εκφάνσεις της -μοιραία και τον τρόπο, με τον οποίο φέτος θα γιορτάσουν οι Ξανθιώτες τα 101 χρόνια από την Απελευθέρωσή τους: βάσει των υγειονομικών κανόνων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Αυτό όμως που δεν αλλάζει, όπως τόνισε ο κ. Γκαγκαλίδης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, είναι αυτά τα «βήματα»… Όπως τόνισε, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και φέτος, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, παρά τους όποιους περιορισμούς.

«Πρόκειται για μια συμβολική και συγκινητική εκδήλωση», σημείωσε ο κ. Γκαγκαλίδης, δηλώνοντας ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η πρότασή του θα επαναληφθεί. Και είναι γεγονός ότι ανάλογης ποιότητας εκδηλώσεων πρέπει και να υιοθετούνται και να θεσμοθετούνται, αφού αποτελούν ζωντανά κύτταρα της Ιστορίας του τόπου μας.

 

Τα βήματα…

Συμβολικά, η πομπή θέτει ως αφετηρία την πλατεία Δικαστηρίων, ως χώρο καθόδου απελευθέρωσης της 9ης Μεραρχίας στην Ξάνθη. Κατόπιν, θα πραγματοποιήσει τρεις μικρές -συμβολικές- στάσεις με τις δέουσες τιμές στην ελληνική Σημαία.

 

Στάση πρώτη: Ι. Ν. Της Του Θεού Σοφίας

Μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό. Ο Δήμαρχος δίνει τη Σημαία στα χέρια του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Ξάνθης -συμβολίζοντας τη σχέση Εκκλησίας και Λαού, αλλά και του ρόλου της στους Αγώνες

 

Στάση δεύτερη: Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης. Ο εκπρόσωπος του Δ’ΣΣ υποδέχεται στην είσοδο της ΛΑΦ την πομπή, ατενίζοντας την Σημαία της Απελευθέρωσης. Σε αυτό το σημείο, υπογραμμίζεται η συμβολική σχέση Στρατού- Λαού

 

Στάση τρίτη: Πύργος Ρολογιού

Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης υποδέχεται στην είσοδο του ιστορικού ρολογιού την πομπή και παραδίδει την σημαία της απελευθέρωσης, προκειμένου να υψωθεί στον ιστό του πύργου, σε ανάμνηση του εύζωνα στρατιώτη, της 9ης Μεραρχίας, Γεώργιου Τσίγκου, που ύψωσε παρόμοια σημαία κατά την ημέρα της απελευθέρωσης -με αυτόν τον τρόπο τιμάται ο Λαός της πόλης…

 

«Το τελετουργικό “κουμπώνει” με την ιστορία της Ξάνθης και την απελευθέρωσή της», σημείωσε ο κ. Γκαγκαλίδης, επισημαίνοντας πως «η βιωματικός τρόπος γνώσης της ιστορίας είναι πολύ σημαντικό εργαλείο, κυρίως για τις νέες γενιές». Πρόσθεσε πως φέτος, μόνον οι αντιπροσωπείες των μαθητών που θα καταθέσουν στεφάνια στη μνήμη των ηρώων, θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση -δήλωσε, ωστόσο, αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον είναι δικό μας»- και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στα χρόνια που θα έρθουν, θα έχουμε μεγάλη συμμετοχή και θα γράψουμε ιστορία, πάνω στο θέμα αυτό».

 

Ο ίδιος ευχήθηκε, οι εορτασμοί να συνεχίζουν να εμπλουτίζονται με καινοτόμες ιδέες και να δοθεί η σκυτάλη στους νεότερους που μπορούν να αφουγκραστούν τα νέα δεδομένα. Χαιρέτισε μάλιστα την απόφαση να ανατεθεί ο Πανηγυρικός της Ημέρας στην Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Κοσμήτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

«Εικόνα και Φως», Αφιέρωμα στο Ρολόι, παρεμβάσεις  στη δυτική είσοδο της πόλης

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μια σειρά προτάσεων που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης από το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης. Συγκεκριμένα τόνισε ότι με μια μικρή μόνιμη εγκατάσταση, η οποία θα ονομάζεται «Εικόνα και Φως» θα απεικονίζονται στο Ρολόι διάφορες στιγμές της Ιστορίας της Ξάνθης, στιγμιότυπα από θρησκευτικές ή και παγκόσμιες γιορτές. Επίσης, αποκάλυψε ότι συζητείται ένα Αφιέρωμα στο Ρολόι της Ξάνθης, με αφορμή τα 150 χρόνια από την ανέγερσή του.

Τέλος, σημείωσε ότι σχεδιάζονται παρεμβάσεις στη δυτική είσοδο της πόλης, όπου υπάρχει μια ιδέα να τοποθετηθούν μεγάλα γράμματα που θα σχηματίζουν τη λέξη «Ξάνθη», αλλά και η τοποθέτηση γιγαντοπανό στο Κέντρο Πολιτισμού, που θα αναφέρονται στην επικαιρότητα, ώστε οι επισκέπτες από μακριά να παίρνουν μία γεύση από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας.

 

Μόνιμη Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη

Ο κ. Γκαγκαλίδης, ως πρόεδρος της Τριμελούς επιτροπής για τη Δημοτική Πινακοθήκη, επισήμανε ότι η ανάπτυξη και η ανάδειξη της Πινακοθήκης αποτελεί προτεραιότητα. Τόνισε, πως απαιτείται μία μόνιμη Έκθεση -πέραν αυτών, που θα φιλοξενεί, κατά διαστήματα, ενώ αποκάλυψε ότι στα σκαριά βρίσκεται ένας νέος σύλλογος «Φίλοι Δημοτικής Πινακοθήκης», ο οποίος θα δώσει δημιουργική ώθηση στην προσπάθεια που γίνεται.

 

Τέλος, αναφέρθηκε στην Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας, που φιλοξενείται στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης Μάνος Χατζιδάκις. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο 1 Οκτωβρίου, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.

 

Ακούστε τον κ. Δ.Γκαγκαλίδη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά