Νικόλαος Φωτιάδης, αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Υποδιοικητής του Δ’ΣΣ: Εάν συμβεί κάτι, θα είμαστε μόνοι μας/Παρέμβαση για την αυριανή Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Νικόλαος Φωτιάδης, αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Υποδιοικητής του Δ’ ΣΣ, πρώην αντιδήμαρχος Ξάνθης -«αειθαλές και ζωντανό κύτταρο»- της κοινωνίας, φιλοξενήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.
Ένας, «Θαλαμοφύλακας… οίκαδε»,  όπως (οψίμως) «αυτοπροσδιορίστηκε», απηχώντας με πολύ εύστοχο τρόπο την κατάσταση στην οποία όλοι έχουμε περιέλθει, εξαιτίας του «αόρατου εχθρού».
 
Η αφορμή για την παρέμβαση του ήταν το μήνυμα της αυριανής ημέρας, αφού στις 21 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, γιορτάζεται η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ως υπόμνηση και τιμή για την προσφορά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το Έθνος, τόσο σε περιόδους πολέμου, όσο και στην ειρήνη… Και τα μηνύματα ήταν πολλά…
 
Ο φετινός εορτασμός
Ο Στρατηγός τόνισε ότι φέτος ο εορτασμός των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι νοερός
«Είναι γνωστό ότι άλλες χρονιές γίνονταν δοξολογίες, ομιλίες, επάρσεις σημαιών,  καταθέσεις στεφάνων, όμως φέτος, λόγω του κοροναϊού δε θα γίνει τίποτα. Θα ζήσουμε αυτήν τη μέρα νοερά. Αύριο θα πάω στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κυψέλη ν’ ανάψω δυο κεράκια: ένα για τους νεκρούς, τους γνωστούς κι αγνώστους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας κι ένα, γι’ αυτούς που είναι σήμερα, με το δάχτυλο στην σκανδάλη, τους στρατευμένους και τα στελέχη -ιδιαίτερα για τους συναδέλφους και τους στρατευμένους στο Δ’ ΣΣ, που έχουμε την τιμή να τους έχουμε κοντά μας, που νυχθημερόν εκπαιδεύονται –σύγχρονες μονάδες- μ’ έναν σπουδαίο σημερινό Σωματάρχη».
 
Στρατός: «Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών»…
Η αίγλη του Στρατού παραμένει υψηλή και αυτό, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό συμβαίνει επειδή η προσφορά του εν καιρώ ειρήνης είναι πολύ σημαντική.
«“Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών”», είναι ο Στρατός», είπε ο Στρατηγός και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όπου λοιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί, στήσιμο σκηνών, hot spots, αιμοδοσίες, φαγητό, μεταφορές και αεροκομιδές, φωτιές, ο Στρατός είναι παντού παρών. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε στον συνάνθρωπο, στον πολίτη».
Ο ίδιος περιγράφοντας την σημερινή κατάσταση του Στρατού σημείωσε πως αν και υπάρχουν πολλές δυσκολίες η ηγεσία και τα στελέχη άοκνα «εργάζονται περί πάτρις και όχι περί… πάρτης». Μίλησε όμως και για την «χρυσή εφεδρεία» του στρατεύματος, παλιούς αρχηγούς και υψηλά στην ιεραρχία στελέχη, οι οποίοι, όμως είναι πάντα πρόθυμοι να δώσουν το απόσταγμα των πλούσιων εμπειριών τους.
 
Αύξηση στρατιωτικής θητείας
Αποτελεί το μόνιμο αίτημα, η συνεχής παραίνεση του Επίτιμου και μάλιστα, σε… «ήρεμες περιόδους»: αύξηση της στρατιωτικής θητείας . «Τότε μου έλεγαν ότι κινδυνολογώ, ότι πατάω κόντρα στην εθνική πολιτική, ότι είμαι «στρατευμένος» και πως έχω νοοτροπία της εποχής του… Δούσμανη. Όμως, εγώ θεωρώ, ότι η χώρα για να συνδιαλέγεται με σοβαρότητα και να απαιτεί πρέπει να έχει σοβαρή κυβέρνηση, ισχυρή οικονομία, κραταιές ένοπλες δυνάμεις και να είναι ενωμένος ο λαός της. – Δεν έχουμε απ’ αυτά, πολλά πράγματα. Κυρίως, στο θέμα της ομόνοιας του λαού, βλέπω μια διχόνοια. Διαφωνούμε για τα πάντα. Τώρα μαλώνουμε για τον… Μπάιντεν, λες και θα μας σώσει…».
 
«Είμαστε μόνοι μας»
Ο κ. Φωτιάδης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μόνη και πως εάν παραστεί ανάγκη, θα πρέπει να το αντιμετωπίσει μόνη της.
«Δε θα μας σώσει κανείς. Θα πρέπει να αντιδράσουμε μόνοι μας. Έτσι την πάτησε η Αρμενία. Νόμιζαν ότι είχαν την υποστήριξη των Ρώσων, δεν εξοπλίστηκαν όπως έπρεπε δεν έκαναν αύξηση της στρατιωτικής θητείας –πίστευαν πως οι Αζέριοι δε θα επιτεθούν… Και τώρα φεύγουν καίγοντας τα σπίτια τους και οι Ρώσοι και οι Τούρκοι, γελάνε…
Και είχε πει ο πρώην Α/ΓΕΣ, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Αποστολάκης, πως αν θα συμβεί κάτι, θα είμαστε μόνοι μας. Ναι, θα είμαστε μόνοι μας».
Ο κ. Φωτιάδης προς επίρρωση της αναγκαιότητας για αύξηση της στρατιωτικής θητείας, ανέφερε ένα δημοσίευμα των ΝΕΩΝ τον Σεπτέμβριο του 1996, όπου ο πρέσβης Ζαχαράκης, με αφορμή την κατάσταση με τα Σκόπια, σε δηλώσεις του ζητούσε από τους δημοσιογράφους να γράφουν για «αύξηση της θητείας», σημειώνοντας ότι «μόνον έτσι, θα τους κατεβάζουμε εμείς κι όχι αυτοί…», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει σήμερα να ακολουθήσει το μοντέλο του Ισραήλ. 
«Δεν κινδυνολογώ όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την αξία του Στρατού και του εξοπλισμού. Απλώς είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι πολύ εύκολο να καθόμαστε στον καναπέ και περί άλλων να τυρβάζουμε», σημείωσε.
Ζήτησε μάλιστα από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο – τον οποίο συνάντησε στο αεροδρόμιο πριν την καραντίνα-  να εισηγηθεί ώστε να αυξηθεί η θητεία και η χώρα να κάνει εξοπλισμούς: «Εδώ και δεκαπέντε χρόνια μας κορόιδευαν ότι η χώρα διέρχεται δύσκολων οικονομικών συνθηκών και δεν παίρναμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά… Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα πρέπει να προμηθευθούμε γρήγορα, έξυπνα,  σύγχρονα και αποτρεπτικά όπλα».
 
Η πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής τάξης
Ο ίδιος διετέλεσε αντιδήμαρχος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων επί δημαρχίας Μιχάλη Στυλιανίδη με καθήκοντα, μεταξύ άλλων και της Κοινωνικής Μέριμνας. Ο κ. Φωτιάδης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαμόρφωση μιας νέας τάξης που δημιουργείται, αυτήν των νεόπτωχων.  Λίγο καιρό μετά από τη δήλωση αυτή, η χώρα μπήκε στα Μνημόνια…
 
Τα… σκαμπανεβάσματα του Έλληνα, μια ευχή κι ένα ευχαριστώ
Αναφερόμενος στη δύσκολη κατάσταση την οποία ζούμε και σήμερα, ο Στρατηγός επίστησε την προσοχή σε όλους, αλλά σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Έλληνας.
«Ξεχνάει γρήγορα -έχει σκαμπανεβάσματα, τη μία πάει στο ναδίρ και την άλλη στο ζενίθ. Παλιά ακούγαμε για τους γιατρούς «ε, αυτοί οι φακελάκηδες» ή για τους στρατιωτικούς «οι ένστολοι και οι καραβανάδες» ή για τους αστυνομικούς «οι μπάτσοι». Όταν όμως χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί το κύμα στον Έβρο… ή τώρα που αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται για τις ζωές μας και είναι νυχθημερόν στα νοσοκομεία, λένε ζήτω και μπράβο, σας ευχαριστούμε. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι, αλλά πολύ φοβάμαι πως σε λίγο καιρό όταν θα λείψουν, ίσως οι κίνδυνοι, θα το ξεχάσουμε…».
Ευχήθηκε « ο Θεός να μας προστατεύει και από τους εχθρούς που έχουμε γύρω-γύρω και από τον αόρατο εχθρό, τον κορωναϊό» και ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται δίνοντας τη «μάχη του κοροναϊού»:
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που δίνουν κάθε μέρα τη μάχη για να σώσουν τις ζωές μας από την πανδημία: γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, αλλά και αστυνομικούς. Εμείς πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα των επιστημόνων. Ντροπή… να μην συμμορφωνόμαστε», υπογράμμισε.
 
Ακούστε τον κ. Ν. Φωτιάδη.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά