Λάμπης Καϊτεζίδης: Προσοχή και υπομονή –δε χρειάζεται να μας λέει το κράτος τι να κάνουμε…

 
 
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε το πρωί, στο δημοτικό ραδιόφωνο με τον συμπολίτη μας Λάμπη Καϊτεζίδη, που τελεί εν καραντίνα, ακολουθώντας τους κανόνες, που γνωρίζει από το προηγούμενο λοκντάουν… Γιατί, «δε χρειάζεται να μας βάζει περιορισμούς το κράτος, αλλά από μόνοι μας να κάνουμε αυτό που πρέπει»…
 
Η κουβέντα περιστράφηκε στις… προδιαγραφές του Έλληνα, στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα μέτρα, αλλά και τις «συνταγές» άλλων χωρών…
Ο ίδιος αμφισβήτησε ότι υπάρχει μια «συνταγή επιτυχίας» για όλες τις χώρες στη μάχη κατά του ιού: «Περισσότερο, έχει να κάνει με το πού ζεις και πώς», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως «ό,τι έχει σχέση με την Άπω Ανατολή», αποτελεί μάλλον ένα καλό παράδειγμα όχι προς πλήρη υιοθέτηση, αλλά για… ιδέες. «Στην Κίνα δεν περιμένουν το εμβόλιο, αλλά μηδενίζουν την κατάσταση», σημειώνοντας ότι στο Χόνγκ Κόνγκ έχουν βάλει μπροστά την ψηφιοποίηση κι έχουν πλήρη υγειονομική εικόνα…
Στον.. αντίποδα, οι Έλληνες και η νοοτροπία τους. Ο Λάμπης Καϊτεζίδης σημείωσε ότι η λύση θα μπορούσε να είναι «ο φόβος για πρόστιμο», καθώς ο Έλληνας ξέρει ότι δε θα ελεγχθεί και άρα… χαλαρώνει. «Η ατομική ευθύνη δεν είναι τώρα με τον κορωναϊό, αλλά από πάντα. Μετά την μεταπολίτευση αρχίσαμε να χάνουμε σα λαός τον έλεγχο “Δε βαριέσαι…”, “έλα μωρέ εγώ θα αλλάξω την Ελλάδα”… Όμως, στο πρώτο λοκντάουν ο φόβος συγκράτησε τα πράγματα… Μετά το λοκντάουν, ένα σημαντικό ποσοστό ήταν αρνητές…
Αρνητές, όχι μόνο της μάσκας, αλλά, γενικώς «Όποιος σκέφτεται λιγότερα λάθη κάνει. Έτσι, βοηθώ τον εαυτό μου, βοηθώ και τον άλλο, την κοινότητα, το δήμο και το κράτος κι έτσι μπορεί και το κράτος να μας βοηθήσει… Όταν φτάνουμε στο αμήν χωρίς ΜΕΘ, μόνο το κράτος φταίει;»…
Συνέστησε προσοχή στα μέτρα και υπομονή, μια και η καραντίνα θα διαρκέσει περισσότερο από τις 30 Νοεμβρίου… «Νομίζω αν ο κορωναϊός όπου εμφανιζόταν, έκανε θόρυβο θα σκύβανε και οι αρνητές του. Αν ήταν χρώμα, κανείς δε θα έβαζε τα χέρια του στο πρόσωπό του. Γι’ αυτό διπλά και τριπλά προσοχή. Πεθαίνουν 100 τη μέρα και αρχίσαμε να το συνηθίζουμε κι αυτό. Από τους θανάτους αυτούς το 50% είναι εκτός ΜΕΘ… Είναι από ανθρώπους που φτάσανε ή δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο νοσοκομείο. Ο κορωναϊός μπορεί να μη σκοτώσει έναν άνθρωπο αλλά φέρνει επιπλοκές σε προβλήματα που έχει ή δεν ξέρει ότι έχει ένας άνθρωπος…».
 
Επίσης, προέτρεψε τους συμπολίτες  να είναι ήρεμοι. «Να μην αγανακτούμε με το λοκντάουν. Θα πρέπει να μην βιαστούμε. Το “άνοιξε-κλείσε” της αγοράς θα ήταν μια αστεία κατάσταση. Αφού δεν μπορεί να γίνει μια παγκόσμια συμφωνία ώστε να μηδενίσουμε τα χρέη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσέξουμε και να κάνουμε ακόμα υπομονή μέχρι να τελειώσει, με όσο γίνεται λιγότερες μετακινήσεις», πρόσθεσε μάλιστα ότι το δεύτερο λοκντάουν «καμία σχέση δεν έχει με το πρώτο» και πως «Αν ήμασταν πειθαρχημένοι θα δούλευε κι η αγορά και όλα θα ήταν καλύτερα»…
Τέλος, ευχήθηκε «Να διορθώσουμε αυτά που πήγαν στράφι και να μην αφήσουμε να πάνε κι άλλα…»
 
Ακούστε τον Λ.Καϊτεζίδη.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου
Μοντάζ: Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά