Ζωή Βαμβακά, εκπρόσωπος του Europe Direct: Το EU Jobs & Mobility Roadshow αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση γνώσης και παροχής πληροφόρησης

Τα προνόμια της κινητικότητας σε επίπεδο σπουδών, πρακτικής άσκησης, εργασίας, έρευνας, επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνήθως… «παίρνουν τον δρόμο» για να συναντήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, νέους, κατά κύριο λόγο, ανθρώπους, στο πλαίσιο μιας Δράσης που εκπονεί το Europe Direct Ξάνθης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πρόκειται για το 4ο EU Jobs and MobilityRoadshow που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, σε ψηφιακό περιβάλλον, αυτή τη φορά, εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας… Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι πανελληνίως είχαν τη δυνατότητα να πάρουν σημαντικές πληροφορίες για το μέλλον τους, εκπαιδευτικό ή εργασιακό.

Η διοργάνωση απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε πιο στοχευμένες ομάδες όπως οι φοιτητές, οι νέοι απόφοιτοι, οι μακροχρόνια άνεργοι.

Ακούστε την κα Ζωή Βαμβακά 

:

 

Η υπεύθυνη Πληροφόρησης και Επικοινωνίας του Europe Direct Ξάνθης Ζωή Βαμβακά και συνεργάτης του Δημοτικού Ραδιοφώνου μίλησε στην πρωινή εκπομπή για το θέμα αυτό, κάνοντας αρχικά μια «ιστορική» διαδρομή της δράσης, η οποία να σημειωθεί αι είναι εγκεκριμένη από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι με την πρώτη διοργάνωση ήρθε και η βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ως η καλύτερη πρακτική που αναδεικνύει τις συνεργασίες μεταξύ των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης και των φορέων, οργανισμών και οργανώσεων, που λειτουργούν προς όφελος των πολιτών.

Η διαδρομή ξεκίνησε το 2016 με τη συνεργασία των Europe Derect Ξάνθης, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε σε έξι πόλεις, από την Αλεξανδρούπολη ως την Θεσσαλονίκη. Το 2017, συμμετείχαν η αμερικανική Γεωργική Σχολή και οι Σέρρες και διέσχισε επτά πόλεις με μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες.

Το 2018 προστέθηκε η Ήπειρος και η Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα, η Δράση να ταξιδέψει σε εννιά πόλεις, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Πάτρα…

«Είχε θέσει τις βάσεις για να αναδειχθεί σε μια δράση “θεσμό” γύρω από τη θεματική της απασχόλησης και της κινητικότητας στην ΕΕ, με εργαστήρια, ενημερώσεις, προσομοιώσεις, αλληλεπιδράσεις, που βοηθούν κάθε νέο και νέα να στήσει την καριέρα του και το αύριο στην ΕΕ», τόνισε η κ. Βαμβακά

Το 4ο πραγματοποιείται σε «συνθήκες κόβιντ» κι έτσι εντός του ψηφιακού περιβάλλοντος που θα πραγματοποιηθεί μπορούν να έχουν πρόσβαση οι νέοι όλης της Ελλάδας.

«Σήμερα, και μετά από τρεις επιτυχημένες διοργανώσεις, 8 πόλεις συνάντησης, δεκάδες εκπροσώπους φορέων και εκατοντάδες συμμετέχοντες,  το EU Jobs and MobilityRoadshow, αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάντηση γνώσης και παροχής πληροφόρησης. Το περιεχόμενο διευρύνεται, μεταφέρεται σε ψηφιακό περιβάλλον και απευθύνεται πλέον πανελλαδικά σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να παρακολουθήσει τις θεματικές που τον αφορούν, εύκολα και άμεσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του», σημείωσε η εκπρόσωπος του Europe Direct Ξάνθης.

 

Την εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν 35 εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, φορέων, οργανώσεων και επιχειρηματιών, χαιρέτησαν ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιώργος Μαρκοπουλιώτης και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.

Επίτιμος καλεσμένος της δράσης είναι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο κα. Ελένη Βαρβιτσιώτη.

 

Οι θεματικές που θα συζητηθούν αφορούν:

-τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που φέρνουν η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η Ψηφιακή Εποχή,

-τη Νεανική Επιχειρηματικότητα,

τις Ευκαιρίες Κινητικότητας των Νέων,

-την Κατάρτιση, τις Δεξιότητες και την Εύρεση Εργασίας.

 

Η κ. Βαμβακά σχολίασε ότι το «άνοιγμα» σε όλη την Ελλάδα είναι αυτόματα και μια πρόκληση για την επόμενη χρονιά, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη δράση «χτίζεται» χρόνο με τον χρόνο και απηχεί τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των νέων, στο πλαίσιο της Κινητικότητας και Απασχόλησης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τεχνολογία
Τοπικά