Πρόεδρος ΕΑΑΣ Ξάνθης Γ. Κουτσαϊμάνης: Η άμεση αντίδραση για το ΚΥΤ Έβρου απηχεί τη γνώση και την ευαισθησία μας για την ασφάλεια της πατρίδας μας

Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε η κεντρική Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, καλώντας την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει κάθε σχεδιασμό για δημιουργία ή επέκταση δομών φιλοξενίας στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, Γιάννης Κουτσαϊμάνης, μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο για την ανησυχία που αισθάνονται οι άνθρωποι που «γνωρίζουν τις συνθήκες» και είναι προσηλωμένοι στην ασφάλεια της πατρίδας μας.
Ακούστε τον κ. Ι.Κουτσαϊμάνη.
 
«Η αντίδραση δεν είχε κάποια πολιτική σκοπιμότητα ή κομματική χροιά ήταν καθαρά ενέργεια ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει την περιοχή, γνωρίζουν τις συνθήκες και γνωρίζουν,  τι μπορεί να σημαίνει μία “κερκόπορτα” -γι’ αυτό καλέσαμε τον υπουργό να πάρει θέση», σχολίασε ο πρόεδρος.
 
Ο υποστράτηγος ε.α. σημείωσε ότι ο κ. Μηταράκης απαντώντας άμεσα στην Ένωση και τον πρόεδρο της , τόνισε πως δεν πρόκειται για μια νέα δομή, αλλά μια αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας -και όχι επέκτασή της- που αφορά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και λειτουργίας της, την αναβάθμιση των προδιαγραφών ασφαλείας, με τη μετατροπή της δομής σε κλειστή-ελεγχόμενη και τη δημιουργία κατάλληλων χώρων, για την αντιμετώπιση δυνητικών εκτάκτων αναγκών.
«Φαίνεται ότι δεν αλλοιώνεται το καθεστώς του», σχολίασε ο πρόεδρος.
 
Ωστόσο, η Ένωση «παρακολουθεί το θέμα», επιδεικνύοντας το συνεχές ενδιαφέρον για τα σύνορά μας.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Κουτσαϊμάνης, ο προηγούμενος πρόεδρος του Παραρτήματος Ξάνθης Γιώργος Γεωργιάδης «σφράγισε» την προσπάθεια για τον Φράχτη του Έβρου, από την αρχή, κινητοποιώντας οργανώσεις και φυσικά πρόσωπα από το εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό.
 
 
 
 
 

Η δραστηριότητα της ΕΑΑΣ Ξάνθης στις γιορτές

 
«Καθήκον μας να επιδείξουμε την ελάχιστη ευγνωμοσύνη μας για τους στρατιώτες αλλά και τους μόνιμους υπαξιωματικούς που υπηρετούν την πατρίδα στις μονάδες και τα φυλάκια, που βρίσκονται μακριά», τόνισε ο πρόεδρος αναφερόμενος στα συμβολικά δώρα, που προσφέρονται τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους, που υπηρετούν στη Γλαύκη και τον Έχινο. Φέτος, ωστόσο, λόγω των μέτρων οι διοικητές των μονάδων επισκέφθηκαν την έδρα της Ένωσης στην Ξάνθη για να λάβουν τις ευχές και τα δώρα και όχι, όπως συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια.
 
Ο κ. Κουτσαϊμάνης σημείωσε ότι στις επισκέψεις αυτές η Ένωση, επισκεπτόταν και τους κατοίκους των χωριών προσφέροντας παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά και δίνοντας ευχές -μια πρακτική που ακολουθείται και στο πρόγραμμα εκκλησιασμών, που έχει αναλάβει η Ένωση και που δυστυχώς και αυτό έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας.
 
Ο πρόεδρος επισήμανε ότι έχει καταρτιστεί πρόγραμμα για το 21, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους που έχουν «υιοθετήσει» εκκλησιές στα Πομακοχώρια, ώστε, όπως τόνισε «να είμαστε έτοιμοι, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Τέλος, ενημέρωσε ότι η ΕΑΑΣ Ξάνθης, αντικατέστησε και τη σημαία στο Αυγό στις 31 Δεκεμβρίου -ήταν η τέταρτη αντικατάσταση για το 2020, όπως είπε- ενώ συμμετείχαν μέλη από τη μικρή και δραστήρια ομάδα «Οδοιπόροι Ξάνθης», αλλά και την ομάδα «Καθαρή Ξάνθη», καθώς έγινε και καθαρισμός της διαδρομής προς το Αυγό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά