Γιάννης Σιαμίδης, ΕΠΑΜ: Επιχειρείται το τελειωτικό σβήσιμο της Ελλάδας

Οι εξελίξεις στην Παιδεία και τα ελληνοτουρκικά είναι δύο βασικοί παράμετροι, οι οποίοι, κατά τον Συντονιστή του ΕΠΑΜ Ξάνθης, Γιάννη Σιαμίδη, συνηγορούν στην άποψη, ότι επιχειρείται «το τελειωτικό σβήσιμο της χώρας μας» και μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, με την εργαλειοποίηση της πανδημίας.

Παρεμβαίνοντας στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ο κ. Σιαμίδης «διαβάζει» τον ρόλο της αξιολόγησης στα σχολεία, αλλά και τα τεκταινόμενα στα ελληνοτουρκικά, περιγράφοντας μια ζοφερή εικόνα για την πορεία της Ελλάδας…

Παιδεία… σούπερ μάρκετ

Επισήμανε ότι στην εποχή των σύγχρονων τεχνολογιών δεν έχει νόημα η μεγάλη εξειδίκευση στους επιμέρους τομείς -βασική φιλοσοφία της ελληνικής εκπαίδευσης-  καθώς γνώσεις του σήμερα, κινδυνεύουν να ξεπεραστούν σε μικρό χρονικό διάστημα. «Η εκπαίδευση θα έπρεπε να στοχεύει στις βασικές γνώσεις και στο πώς να… βγάζει ανθρώπους», υπογράμμισε.

Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, για την επιλογή του μοντέλου αξιολόγησης, τονίζοντας ότι το υπουργείο, καταρχήν θα έπρεπε να… αξιολογήσει το συγκεκριμένο σύστημα που έχει επιλέξει και υπογράμμισε πως με αυτό που προωθεί το υπουργείο παιδείας… καταστρέφει την παιδεία. «Πάμε σε μια παιδεία σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όπου έχει εφαρμοστεί το αγγλοσαξωνικό μοντέλο, έχει σημειωθεί η καταβαράθρωση της παιδείας. Μάλιστα, έδωσε ως παράδειγμα την Σουηδία, που ακολουθεί το συγκεκριμένο σύστημα την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα όπως τόνισε, η εκπαίδευση να δείχνει σημάδια κατάρρευσης.

Εξήγησε, πως το μοντέλο αποτελεί εργαλείο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθείται στην πατρίδα μας, «που οδηγεί στην απελευθέρωση των πάντων». Σημείωσε ότι η φιλοσοφία του στηρίζεται στο «ξεπούλημα όλων με τον ιδιωτικό τομέα να είναι αυτός που θα σταθμίζει την αγορά –ωστόσο, είδαμε με την πανδημία ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει». Αντίθετα, όπως σχολίασε, θα έπρεπε να εστιάζουμε σε ένα ισχυρό θεσμικά κράτος το οποίο να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ουσιαστικά…

Επίσης, αναφέρθηκε και στη βάση, το μέσο όρο που θα ορίζουν τα ΑΕΙ, σχετικά με την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές, επισημαίνοντας πως αυτό δεν ισχύει για τα κολλέγια, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να προσανατολίσει τους νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενισχύοντας τις επιχειρήσεις και εμβαθύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, μέσα από την εκπαίδευση.

«Η στόχευσή μας θα έπρεπε να είναι στη δημιουργία καλών επιστημόνων που θα υποστηρίξουν την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας γιατί η 4η βιομηχανική επανάσταση ήδη προδιαγράφει πως κάποιες μικρές χώρες ετοιμάζονται να γίνουν οι “νέοι γίγαντες” του κόσμου. Εμείς, υποθηκεύουμε το μέλλον μας», σημείωσε και θύμισε μια συνέντευξη του ΓΑΠαπανδρέου, πριν την εκλογή του ως πρωθυπουργού, ο οποίος έλεγε πως το ΔΝΤ σε όποια χώρα μπαίνει, το πρώτο πράγμα που καταστρέφει είναι η εκπαίδευση. «Και μετά, μας το έφερε», υπογράμμισε…

Υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά

Ο Συντονιστής σημείωσε ότι η Τουρκία, «με τις διάφορες παράνομες δραστηριότητες που κάνει χωρίς έλεγχο», προσπαθεί να παγιώσει το αίσθημα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα 6 ναυτικά μίλια, την ώρα, που η χώρα μας, όπως είπε, εμφορείται από «απίστευτη υποχωρητικότητα στις διεκδικήσεις της».

Ο κ. Σιαμίδης σχολίασε ότι η γείτονα μπορεί να παρέμβει δημιουργώντας κεκτημένα και τετελεσμένα «γιατί το διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα έχει διάφορες παραμέτρους, που ένα δικαστήριο μπορεί να λάβει υπόψιν -ακόμα και δεδομένα που έχουν παραχθεί στο πολύ πρόσφατο προηγούμενο διάστημα»…

Παράλληλα, όπως σημείωσε η Ελλάδα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από την ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της συνεργασίας. Αντίθετα, όπως είπε, με τη στάση μας «καταστρέφουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία». Επισήμανε τη «συμβολή» της ΕΕ, σε αυτήν την εξέλιξη, σημειώνοντας πως «Η Γερμανία κόβει όλους τους δεσμούς των κρατών-μελών με τη Ρωσία, πλην των δικών της…».

Ταυτόχρονα, όπως σχολίασε, βάσει και των θέσεων των ανθρώπων που ασχολούνται με τα γεωπολιτικά, ανάγεται ότι η Ελλάδα «χτίζει» την γεωπολιτική της αυτοεξάλειψη, ενώ θα έπρεπε να προβάλει καθημερινά τις παρανομίες της Τουρκίας στα διεθνή φόρα.

Κορωναϊός: καρφί στο φέρετρο της χώρας

«Ένα ακόμα καρφί στο φέρετρο της χώρας μας», χαρακτήρισε τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Έκανε λόγο για «απόλυτη έλλειψη ουσιαστικών μέτρων», καθώς συνεχίζεται να ακολουθείται το τρίπτυχο: μάσκα, εγκλεισμός, ατομική ευθύνη, ενώ θα έπρεπε ήδη, όπως σημείωσε, να έχει γίνει η αποσυμφόρηση νοσοκομείων, η ενίσχυση πρωτοβάθμιας υγείας και φροντίδας και η επιδημιολογική επιτήρηση με επιβεβλημένα τεστ –«στοχευμένα τυχαιοποιημένα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πορείας του ιού νωρίτερα και όχι, όπως εμείς κάνουμε: λαμβάνουμε μέτρα, αφού η εικόνα παγιώνεται»…

Υποστήριξε τη θέση περί ανοιχτών σχολείων, καθώς η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση των παιδιών θα πρέπει να είναι το πρώτιστο, ωστόσο υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία είναι τα μικρότερα τμήματα, αλλά και η αποστείρωση της ατμόσφαιρας με ειδικές μηχανές, με δεδομένο ότι ο ιός είναι αερομεταδιδόμενος.

Επισήμανε ότι το τελευταίο λοκντάουν ήταν «η καταστροφή για τις επιχειρήσεις», αλλά έφερε και αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, που ήταν ο έλεγχος της διασποράς, καθώς ο χρονικός περιορισμός στη βόλτα και την αγορά, απλώς οδήγησε περισσότερους ανθρώπους, την ίδια περιορισμένη ώρα, στον ίδιο χώρο»…

Ο κ. Σιαμίδης, σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε, εδώ κι ένα χρόνο να έχει λάβει «έξυπνα μέτρα», τα οποία θα μπορούσε να «αλιεύσει» από τη διεθνή πρακτική και ιδιαίτερα από τις χώρες της Ανατολικής Ασίας που ήδη αποδίδουν.

Ακούστε την παρέμβαση του κ. Γ. Σιαμίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά