«Το σχετίζεσθαι εν μέσω πανδημίας»: Επαναπροσεγγίζοντας τον εαυτό μας και τους άλλους

Η «Ένωση για την Ανάπτυξη της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης και Παιδοκεντρικής Παιγνιοθεραπείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (ΕΑΠΠΠΠΝΑΕ), με τον διακριτικό τίτλο «Πρόσωπον Γίγνεσθαι», διοργανώνει online εαρινή ομάδα συνάντησης με τίτλο «Το σχετίζεσθαι εν μέσω πανδημίας», από τις 2 έως τις 4 Απριλίου, στο πλαίσιο των εορτασμών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»…

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας και πρόεδρος της επιτροπής ψηφιακής ενημέρωσης της δομής Παναγιώτης Αθανασόπουλος μίλησε στην πρωινή εκπομπή της Όμορφης Πόλης για το «ζητούμενο», που πραγματεύεται η συγκεκριμένη εκδήλωση: την επαφή μας με τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς η πανδημία και οι καθολικοί εγκλεισμοί άλλαξαν δραματικά τον τρόπο, αλλά και εντέλει τους… «κώδικες και κωδικούς» αυτής της διαδικασίας.

Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση βιωματικής εμπειρίας με βάση τις αρχές και το πνεύμα της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης και αποτελεί τον προπομπό για την εκδήλωση που προετοιμάζεται για τον ερχόμενο Ιούλιο, διά ζώσης, στο νησί της Σαμοθράκης.

Ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε πως στόχος είναι ο καθένας που θα συμμετάσχει να «συναντηθεί» με τον εαυτό του, αλλά και να έρθει σε επαφή με τον άλλο, σε μια περίοδο που η έννοια της επαφής έχει αλλάξει δραματικά. Αναφέρθηκε στην εικονική «επαφή», διαδικασία που δεν αντικαθιστά τη διά ζώσης, αλλά αποτελεί «τρόπο» όχι μόνον επικοινωνίας σε αυτή τη φάση, αλλά και σημείο προβληματισμού για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα.

Ο ψυχικός σύμβουλος επισήμανε πως η κανονικότητα στην οποία θα εισέλθουμε μετά από αυτήν την περίοδο δε θα είναι ίδια με αυτήν που είχαμε και πως η αίσθηση αυτής της απώλειας, η συνειδητοποίηση – αποδοχή και η αντιμετώπιση των αλλαγών που έχουν προκληθεί, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την μετέπειτα πορεία μας.

Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, σημείωσε, καθώς υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία, αφού τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς και ο άνθρωπος προσπαθεί να κρατηθεί από «αυτό που γνώριζε», παρά το γεγονός ότι καταλαβαίνει πως «δεν υπάρχει γυρισμός», επισημαίνοντας πως «αυτό είναι και το επώδυνο της όλης διαδικασίας: η αποδοχή της απώλειας της ζωής μου, όπως την ήξερα».

Σε αυτήν την κατάσταση, ο άνθρωπος εύλογα, αναρωτιέται για το ποιος είναι πλέον, τι τον ορίζει και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις αλλαγές γύρω του.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και ο άνθρωπος θα πρέπει να προσπαθήσει να προστατεύσει τον εαυτό του από κάτι που τον έχει συγκλονίσει», σχολίασε και πρόσθεσε πως, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν πολύ έντονα τα «υπολείμματα» αυτής της κατάστασης που βιώνουμε όλον αυτόν το χρόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την αίτηση για την Εαρινή Ομάδα, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στις παρακάτω διευθύνσεις:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe13TuHpWHnL7qOfumG- eR05KeT2lKZ1N9H5_Djb8O8JzOTYA/viewform

https://a4pca-ccpt-see.weebly.com/

καθώς και στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Πρόσωπον Γίγνεσθαι

Παράλληλα, με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, η Ένωση «τρέχει», από την αρχή των καθολικών εγκλεισμών την online δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη, στο πλαίσιο της πανδημίας που απευθύνεται στους Έλληνες αλλά και σε όλον τον κόσμο, υπό τον τίτλο «Μένουμε πλάι σου». Η προσπάθεια, που στόχο έχει την ανακούφιση των ανθρώπων, για θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους εν καιρώ πανδημιας, όπως ανεργία, μοναξιά θα συνεχίσει της λειτουργία της, όσο συνεχίζονται τα καθολικά μέτρα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης: Πρόσωπον Γίγνεσθαι, αλλά και στις μηχανές αναζήτησης, πληκτρολογώντας τον διακριτικό τίτλο της Ένωσης.

Ακούστε τον κ. Π. Αθανασόπουλο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά