Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Δομές, μηχανισμούς υποστήριξης και αλλαγή νοοτροπίας, συστήνει η πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ, Δήμητρα Κοτσάκη

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Ξάνθης, Δήμητρα Κοτσάκη, μιλά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, για τις ανάγκες των ατόμων με βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μέσα στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Η πρόεδρος επισημαίνει ότι είναι αναγκαία η δημιουργία δομών, που να διευκολύνουν την εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών με αυτισμό. «Εδώ και 20 χρόνια έχει δημιουργηθεί το Ειδικό Σχολείο και δεν υπάρχει ένα χτισμένο σχολείο ειδικής αγωγής. Χρειαζόμαστε ένα δομημένο πλαίσιο. Όχι στριμωγμένα σχολεία, με χώρους που μετατρέπονται σε τάξεις», σημειώνει, προσθέτοντας πως η συστέγαση, θα έπρεπε να είναι μόνο σε επίπεδο αύλειου χώρου.

Σημαντικό ζήτημα είναι και οι κοινωνικές δομές που θα πρέπει, όπως λέει, να ενημερώνουν και να υποστηρίζουν τους γονείς που έχουν παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. «Θα πρέπει να μας καθοδηγούν», τονίζει, επισημαίνοντας και τα κοινωνικά προβλήματα που απορρέουν, μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη. «Γονείς διώκονται από τα σπίτια τους, γιατί τα παιδιά είναι αρκετά ανήσυχα. Υπάρχουν οικογένειες που η μητέρα δεν μπορεί να δουλέψει γιατί απαιτείται να βρίσκεται κοντά στο παιδί της και δεν υπάρχει κανείς να τη στηρίξει να την βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Διότι, τη χρειάζεται τη δουλειά, για περισσότερη εκπαίδευση του παιδιού της»…

«Τις περισσότερες φορές κάνουμε… το σπασμένο τηλέφωνο», σχολιάζει περιγράφοντας ένα «άτυπο δίκτυο στήριξης» μεταξύ των γονέων και των οικογενειών, καθώς η βαθιά ενασχόληση με το θέμα, έχει εξειδικεύσει σε γνώσεις, πρακτικές και εμπειρίες, πολλούς από αυτούς.

Παράλληλα, ζήτησε να παρίστανται και οι εκπρόσωποι των ατόμων με αυτισμό στις αποφάσεις που λαμβάνονται από φορείς και δομές για τα ΑμεΑ. «Δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για μας χωρίς εμάς», υπογραμμίζει.

Τέλος, καλεί τους συμπολίτες μας να ενστερνιστούν την αρχή της διαφορετικότητας. «Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να αντιδράσουν πολύ διαφορετικά από ένα τυπικό παιδί, στα εξωτερικά ερεθίσματα. Καλώ, όσους δεν καταλαβαίνουν ή δε θέλουν να βοηθήσουν, έστω να μη μιλούν», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι δύσκολο για τον γονέα να αντιμετωπίσει εκείνη τη στιγμή την κατάσταση, γιατί ένα παιδί, σε μια βόλτα, μπορεί να τρομάξει και να φωνάξει να ανησυχήσει. Τουλάχιστον, ας μην κρίνουμε τη συμπεριφορά του ή των γονιών του», τόνισε και ζήτησε ανοχή και ενσυναίσθηση.

 

Ακούστε την κ. Δ.Κοτσάκη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά