Σοφία Ψωμά, ΓΓ Δήμου Ξάνθης: Μόνιμες προσλήψεις εν μέσω πανδημίας – Σχεδιασμός για μια ολοκληρωμένη δομή κακοποιημένων γυναικών

Σημαντικές επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης είχε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά, για θέματα που απασχολούν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου μας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του Προγραμματικού Σχεδιασμού της δημοτικής αρχής.

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, η κ. Ψωμά αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρο Λιβάνιο όπου και συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, που ταλανίζει τους ΟΤΑ όλης της χώρας -συμπεριλαμβανομένου και του δήμου Ξάνθης. Ο υφυπουργός άκουσε με προσοχή την Γενική Γραμματέα να αναλύει τις σοβαρές δυσλειτουργίες που απορρέουν από αυτήν την κατάσταση στο δήμο Ξάνθης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση -εξαιτίας των απαιτήσεων που προκαλεί η πανδημία- οι μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στους Δήμους δεν είναι δυνατόν να αποτελούν προτεραιότητα.

Να σημειωθεί, ότι ακόμη και εποχικές προσλήψεις που γίνονται από τους ΟΤΑ, σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, καθώς δίνεται προτεραιότητα σε προσλήψεις αυτού του τύπου μόνο για την κάλυψη των αναγκών των Νοσοκομείων της χώρας.

Ωστόσο, σύντομα, θα προκηρυχθούν για το δήμο μας, δύο θέσεις μηχανικών, και μία θέση οικονομολόγου, ώστε να υποστηριχθεί η προσπάθεια του δήμου για την υλοποίηση του γενικότερου σχεδιασμού του.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ παρατείνονται κατά δύο μήνες.

Στη συνάντηση της Γενικής Γραμματέως με τον υφυπουργό συζητήθηκε η αξιολόγηση των υπαλλήλων. Η κ. Ψωμά εξήρε την αποδοτικότητα των δημοτικών υπαλλήλων του δήμου μας «Προσέφεραν τα απερίγραπτα αποθέματα που διαθέτουν και τους ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο, ελέω κορωναϊού, οι εργαζόμενοι καταβάλουν την προσπάθεια ώστε να υποστηριχθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του δήμου Ξάνθης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου έχει «αποψιλωθεί», καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται, λόγω της υγειονομικής κρίσης να κάνουν χρήση των αδειών ειδικού σκοπού, αλλά και των αδειών για ευπαθείς ομάδες. Όπως τόνισε η κ. Ψωμά, σύμφωνα με το Οργανόγραμμα, οι εν ενεργεία μόνιμοι υπάλληλοι είναι 270, σε αριθμό πλήρους κάλυψης θέσεων που ανέρχονται στις 360.

«Πιστεύω ότι με καλή θέληση και θετική σκέψη θα το ξεπεράσουμε και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, όποτε, βεβαίως, αυτό συμβεί», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας.

Με τον κ. Λιβάνιο συζητήθηκε επίσης, το θέμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που σημειώνονται, σχετικά με την Ακίνητη Περιουσία. «Μετέφερα τη διάθεση του δημάρχου για την απλούστευση των διαδικασιών, σε ό,τι αφορά την παραχώρηση κτιρίων του δημοσίου στους ΟΤΑ για κοινωφελούς σκοπούς», επισημαίνοντας ότι οι χρονοβόρες διαδικασίες ανακόπτουν τον σχεδιασμό του δήμου, με αποτέλεσμα, οι δημότες να μην απολαμβάνουν σε εύθετο χρόνο, τις ενέργειες, που στόχο έχουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

«Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα έχουμε άμεσα και ανακοινώσιμα αποτελέσματα», τόνισε η κ. Ψωμά, επισημαίνοντας πως «Υπήρξε θετική διάθεση και πρόθεση από πλευράς των κυβερνητικών εκπροσώπων να στηρίξουν τον σχεδιασμό του δήμου Ξάνθης», τόνισε.

Μια ολοκληρωμένη δομή υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συνάντηση της κ. Ψωμά με την υφυπουργό, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. «Ήταν τιμή μου να μιλήσω με αυτή τη γυναίκα», τόνισε χαρακτηριστικά η ΓΓ, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημιουργία δομών του δήμου, για τις γυναίκες που βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία. Σε πρώτη φάση, όπως τόνισε η κ. Ψωμά, ο δήμος προσανατολίζεται στη δημιουργία γραμμής συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών, η οποία θα στελεχωθεί με έμπειρο προσωπικό (ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νομικό), για την ορθή κάλυψη και υποστήριξη των γυναικών.

Ωστόσο, το κρίσιμο για τον δήμο Ξάνθης, είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης δομής υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών στη Σταυρούπολη. «Μετέφερα τη βούληση του Δημάρχου Μανώλη Τσέπελη για την επίτευξη αυτού του στόχου», τόνισε η κ. Ψωμά.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η κ. Συρεγγέλα γνωρίζει τον σχεδιασμό του δήμου, σε αυτό το επίπεδο και δήλωσε ενθουσιασμένη, καθώς όπως τόνισε, η υγειονομική κρίση ανέδειξε με ένταση παθογένειες της κοινωνίας μας, τις οποίες αντίστοιχες δομές μπορούν να αντιμετωπίσουν και να «θεραπεύσουν».

Η κ. Ψωμά επισήμανε ότι η συγκεκριμένη δομή θα μπορεί να φιλοξενεί τις γυναίκες που σπάνε τη σιωπή και ζητούν τη βοήθεια τόσο από την περιφερειακή μας ενότητα και την ευρύτερη περιοχή, όσο και από την όλη τη χώρα. Ότι ο βασικός στόχος του δημοτικού σχεδιασμού, πέραν της φιλοξενίας και υποστήριξης, είναι και η οικονομική στήριξη αυτών των γυναικών. Γι’ αυτό και η επιλογή της Σταυρούπολης για τη δημιουργία του μακρόπνοου σχεδίου δεν έγινε τυχαία. «Οι γυναίκες θα μπορούσαν να απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα, καθώς η Σταυρούπολη μπορεί να υποστηρίξει αυτό το πλαίσιο», υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας του δήμου Ξάνθης, η οποία και έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη του όλου εγχειρήματος.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο «για την εμπιστοσύνη του» και επισήμανε πως «η ολοκλήρωση της δομής αποτελεί στοίχημα για μένα».

Η κ. Ψωμά επισήμανε ότι ευελπιστεί πως σύντομα θα σημειωθούν αποτελέσματα. «Δυστυχώς, η υγειονομική κρίση, αποτέλεσε μια μεγάλη ανατροπή στις διαθέσεις, τις προθέσεις και τον προγραμματισμό και αυτό που προβληματίζει είναι το πότε θα βγούμε από αυτήν», σχολίασε, υποστηρίζοντας πως «συνεχίζουμε την προσπάθεια, ώστε όταν θα συμβεί αυτό να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την ανάπτυξη όλους του σχεδιασμού του δήμου Ξάνθης».

Ακούστε τη Γ.Γ.του Δήμου Ξάνθης κ. Σοφία Ψωμά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά