Οι προτάσεις από την τηλεδιάσκεψη του ΕΒΕ για την Π.Ε.Ξάνθης που θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού

Για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης με τους φορείς και τους αιρετούς του Νομού Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ξάνθης , ενημερώνει το Ε.Β.Ε.

Αναφέρει:

«Στις 11 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ξάνθης Πανξανθιώτικη τηλεδιάσκεψη που συμμετείχαν όλες οι αρχές και οι φορείς του νομού Ξάνθης με θέμα τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής καταστροφής.

Αρχές και φορείς συμφωνήσαμε ότι το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής είναι τεράστιο. Κατατέθηκαν και καταγράφηκαν προτάσεις όλων των παραβρισκόμενων. Συναποφασίσαμε και εξουσιοδοτήσαμε τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Σπυρίδωνα Τσιλιγγίρη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ευφραιμίδη, από κοινού να επικοινωνήσουν με το γραφείο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να ζητήσουν να πραγματοποιηθεί μία τηλεδιάσκεψη, ώστε να ενημερωθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα το Επιμελητήριο Ξάνθης, ξεκίνησε μία έρευνα στα μέλη του προκειμένου να έχουμε και τις απόψεις των μελών μας, να καταγραφούν με απόλυτη εγκυρότητα. Στις 31/03/2021 το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης, εφόσον συγκέντρωσε τις προτάσεις αλλά και τα αποτελέσματα από την έρευνα η οποία είχε πραγματοποιηθεί, τις επεξεργάστηκε και κατέληξε με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση και των τριών παρατάξεων του Δ.Σ., να αξιοποιηθούν στην τηλεδιάσκεψη με τον κύριο πρωθυπουργό.

Οι επτά συγκεκριμένες προτάσεις είναι οι κάτωθι:

Ειδικά μέτρα για την Π.Ε. Ξάνθης

Προς την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

1. Η εξωλογιστική επιδότηση που δόθηκε σε δήμους της Αττικής και άλλους για τις ζημιές που είχαν υποστεί κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων (περίπου 10 ημέρες) (3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ανά εργαζόμενο) να δοθεί και στην Ξάνθη αναλογικά με τις ημέρες που η Π.Ε. Ξάνθης βρισκόταν σε βαθύ κόκκινο (ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΔ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ)

2. Να υπάρξουν προγράμματα επιδότησης εργασίας με σκοπό την διατήρηση των θέσεων που τώρα είναι σε αναστολή λόγω του ότι είμαστε από τους φτωχότερους νόμους στην Ελλάδα και με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και έχουμε πληγεί περισσότερο.

3. Ένταξη του χρέους της πανδημίας στις 120 δόσεις και διαγραφή μέρους του με κριτήριο την απώλεια κύκλου εργασιών.

4. Άνοιγμα της τουριστικής διόδου του Αγίου Κωνσταντίνου με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν σε όλες τις εισόδους της χώρας.

5. Ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

6. Επιδότηση τραπεζικών τόκων για όσο διάστημα έχει πληγεί κάθε επιχείρηση με βάση τον ΚΑΔ της. Αναστολή πληρωμής κεφαλαίου των δόσεων και επαναρύθμιση των δανείων.

7. Κατάργηση φόρου επιτηδεύματος καθώς και προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις (ΚΑΔ) με απόφαση της δημόσιας αρχής, για τα έτη 2020 και 2021.

Προς την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

Άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με την χορήγηση της μη επιστρεπτέας προκαταβολής κατ’ εξαίρεση με προτεραιότητα το νομό Ξάνθης. (Υπόψιν ότι δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ, σε καμία επιχείρηση μέχρι σήμερα).

Προς του ΔΗΜΟΥΣ

1. Άμεση επιστροφή των δημοτικών τελών στις πληττόμενες επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα έχουν αυτές πληγεί και απαλλαγή από το τέλος τραπεζοκαθισμάτων

2. Ενιαίο πρόγραμμα τουρισμού και για τους 4 δήμους του νόμου μας (προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στην τουριστική ανασυγκρότηση του νομού μας)

Υπενθυμίζουμε ότι στις 22/06/2020 είχε πραγματοποιηθεί ανάλογη δια ζώσης σύσκεψη των φορέων και αρχών στο Επιμελητήριο Ξάνθης και αποφασίσαμε ομόφωνα να επισκεφθούμε τον κύριο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν για διάφορους λόγους. Κατόπιν τούτου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Μωραΐτης Στυλιανός, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Τσέπελης Εμμανουήλ, ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ντελή Ριτβάν και η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κα. Μαρία Τσιακίρογλου επισκέφθηκαν τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει το θέμα και υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Την ίδια στιγμή επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κύριο Πρωθυπουργό ο οποίος συνομίλησε και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης και τον διαβεβαίωσε με την σειρά του, ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Όμως πέρασαν 8 μήνες και δυστυχώς η Ξάνθη δεν έλαβε καμία απολύτως ειδική ενίσχυση.

Ευελπιστούμε ότι ο κύριος Πρωθυπουργός θα δεχθεί να συνομιλήσει μαζί μας και θα πάρει απόφαση να κρατήσει την Ξάνθη όρθια από την οικονομική καταστροφή».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά