13ο Νηπιαγωγείο και 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, στο δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων

Δύο σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται ως πρότυπα και πειραματικά σχολεία, μετά από την αξιολόγηση του Υπουργείου Παιδείας στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Πρόκειται για το 13ο Νηπιαγωγείο (Πειραματικό), αλλά και το 17ο Δημοτικό Σχολείο (Πειραματικό), για το οποίο είχαν προκληθεί αντιδράσεις τόσο από την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και από τους γονείς που διαφώνησαν με αυτήν την εξέλιξη. Ωστόσο, το αίτημα που κατέθεσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αξιολογήθηκε και έγινε αποδεκτό.

Να σημειωθεί ότι στην Περιφέρειά μας, άλλο ένα σχολείο, εντάσσεται στο δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων της χώρας και αφορά στο 6ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, το οποίο μετατρέπεται σε Πειραματικό.

Συνολικά, 50 νέα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως πειραματικά ή ως πρότυπα (41 και 9, αντίστοιχα), προστίθενται στο συγκεκριμένο δίκτυο. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 28 πρότυπα και 34 πειραματικά σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά, πλέον ο αριθμός τους είναι 112.

Υπενθυμίζεται ότι τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.

Σε ό,τι αφορά τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, έως σήμερα, Πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν σε επτά από τις δεκατρείς και Πρότυπα, στις πέντε από τις δεκατρείς Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Από το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις θα λειτουργούν Πειραματικά σχολεία, ενώ στις δέκα από τις δεκατρείς και Πρότυπα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά