Σ. Μωραΐτης: η ΔΕΣΜ-ΟΣ κλείνει, δημιουργείται παράρτημα του ΕΦΑΠΑΕ- Εποικοδομητικές οι συζητήσεις με Άδωνη για την Ξάνθη και τους συμψηφισμούς του 12%

Η άμεση δημιουργία παραρτήματος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (ΕΦΕΠΑΕ) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και η μεταφορά σ’ αυτό όλων των προγραμμάτων που μέχρι πρότινος διαχειριζόταν η αστική εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ, είναι η λύση που τελικά αποφασίσθηκε για να τερματίσει το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στη λειτουργία της ΔΕΣΜ-ΟΣ, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και οι επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Εχθές ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδης είχε συναντήσεις για το θέμα τόσο με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Χ. Μέτιο, όσο και με  τους προέδρους των Επιμελητηρίων της περιφέρειας, παρουσία του προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ κ. Π. Μαρλαφέκα.

Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, προκρίθηκε τελικά η λύση που εξ αρχής  είχαν προτείνει τα επιμελητήρια, αλλά δεν αποδέχονταν η διοίκηση της περιφέρειας: ‘ η αστική εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ κλείνει, τονίζει ο κ. Μωραϊτης , προσθέτοντας ότι αμέσως μόλις δημιουργηθεί το παράρτημα του ενδιάμεσου φορέα στην περιφέρεια, η ΔΕΣΜ-ΟΣ  μπαίνει σε εκκαθάριση: ‘ θέλω να επισημάνω ότι δεν ισχύει αυτό που αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μέτιος, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη, ότι δηλαδή αυτή η λύση θα ισχύει μέχρι να τελεσιδικήσει η δικαστική απόφαση. Η ΔΕΣΜ-ΟΣ κλείνει. Για να δημιουργηθεί το παράρτημα πρέπει να κλείσει η ΔΕΣΜ-ΟΣ. Στο παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ θα μεταφερθούν όλα τα προγράμματα της ΔΕΣΜ-ΟΣ και η τελευταία θα μπει σε διαδικασία εκκαθάρισης. Τώρα ο στόχος είναι να μην χαθούν τα προγράμματα και να εκταμιευθούν , άμεσα , τα εγκεκριμένα κονδύλια συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της περιφέρειας. Από εκεί και πέρα θα δούμε με ποιο τρόπο, και πότε, θα αντικατασταθεί η ΔΕΣΜ-ΟΣ με μια άλλη δομή’.

Ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι προφανώς θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες λειτουργίας του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ στην περιφέρεια. Για το λόγο αυτό τα επιμελητήρια προτείνουν να αποδεχθεί η περιφέρεια να πληρωθούν άμεσα τα εγκεκριμένα κονδύλια , συμπεριλαμβανομένης της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της περιφέρειας, με υπογραφές για την εκταμίευση τους από τον πρόεδρο που όρισαν τα επιμελητήρια: ‘η πρόταση μας είναι να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Χαβιαράς να υπογράψει τις εκταμιεύσεις, μαζί με τις υπόλοιπες δαπάνες,  ώστε να μην τελούν άλλο σε αναμονή, στην πιο δύσκολη στιγμή για την επιβίωση τους, οι επιχειρήσεις της περιφέρειας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συναινέσει και ο περιφερειάρχης, ώστε να μπει ένα τέλος στην καθυστέρηση. Εμείς από την πλευρά μας είπαμε στον πρόεδρο του ΕΦΕΠΑΕ ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε, ώστε να επισπευσθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ίδρυση του παραρτήματος, διαθέτοντας και χώρο για να στεγαστεί.’

Η εξέλιξη μπορεί να είναι λύση ανάγκης, όμως, τονίζει, διασφαλίζει πλήρως τα συμφέροντα της τοπικής επιχειρηματικότητας, αφού η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων θα πραγματοποιείται από τον νέο φορέα εντός της Περιφέρειάς μας και δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα τρέχοντα προγράμματα: ’τα προγράμματα θα χάνονταν για την περιφέρεια μας και θα πήγαιναν σε άλλη περιφέρεια της Ε.Ε’, υπογράμμισε.

Υπενθυμίζει , τέλος, ότι την ίδια πρόταση είχαν καταθέσει εγκαίρως τα επιμελητήρια όμως δεν είχε γίνει αποδεκτή από την διοίκηση της περιφέρειας.

Ο Άδωνης… και τα αιτήματα της Ξάνθης

Εντωμεταξύ στο περιθώριο της συνάντησης με τον υπουργό , ο κ. Μωραΐτης άδραξε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για το πακέτο προτάσεων ενίσχυσης της πιο ‘χτυπημένης ‘ από την πανδημία περιοχής της χώρας, την Π.Ε Ξάνθης:’ θα πω μόνο ότι είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση. Αναμένουμε’, δηλώνει.

Έθεσε υπόψη του κ. Γεωργιάδη και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εδώ και 10 περίπου μήνες, με την μη έναρξη συμψηφισμών, οι δικαιούχοι της επιδότησης του 12% μετά το…μπαράζ τροπολογιών και εγκυκλίων από τον περασμένο Ιούλιο ακόμη:’ του υπενθύμισα ότι οι συμψηφισμοί δεν ξεκίνησαν. Το θέμα δεν εξαρτάται μόνο από τον ΟΑΕΔ. Είναι σύνθετο. Απαιτεί και τη συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Αναμένουμε και για αυτό το θέμα’, κατέληξε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Οικονόμου Κυριακή

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά