Α.Καραδέδος: Το άνοιγμα κοινωνίας –οικονομίας απαιτεί αυξημένη προσοχή από όλους/ Η δυναμική της πανδημίας παραμένει ισχυρή

Είναι παρακινδυνευμένο να εκτιμήσει κανείς σε ποιο στάδιο της πανδημίας βρίσκεται η χώρα, αφού η δυναμική της πανδημίας, στο σύνολο των βασικών δεικτών της, όπως αριθμός νοσούντων, νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία και ΜΕΘ , αλλά και εκείνων που χάνουν τη ζωή τους, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, προσθέτοντας: ‘ θυμηθείτε πόσες φορές, μέχρι τώρα, ακούσαμε ότι επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά επανήλθαμε σε απαγορεύσεις. Και η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου αυτό ακριβώς θέλει να καταστήσει σαφές : η περίοδος είναι ανασφαλής. Απαιτείται αυξημένη προσοχή, χρήση μάσκας, τήρηση κανόνων μέτρων ατομικής προστασίας, υπευθυνότητα από τους επιχειρηματίες, με την έννοια να μην τοποθετούν τρία τραπέζια εκεί που πρέπει να τοποθετηθεί ένα, και αύξηση των εμβολιασμών ’.

Η νέα δημόσια παρέμβαση του Ι.Σ Ξάνθης προέκυψε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ, στην οποία εξετάστηκαν τα δεδομένα σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στο Νομό Ξάνθης, ενόψει και της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Τρείς βασικές παράμετροι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης : οι εμβολιασμοί, η άρση των περιοριστικών μέτρων και η δευτεροβάθμια περίθαλψη.

‘Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία των εμβολιασμών. Μικρό το ποσοστό στη χώρα, στην περιφέρεια Α.Μ.Θ και στην Π.Ε. Ξάνθης. Τόσα εμβόλια ήρθαν , τόσα κάναμε. Απαιτείται όμως αύξηση των ρυθμών του εμβολιαστικού προγράμματος και του αριθμού εμβολιασμένων, αν θέλουμε γρήγορα να χτίσουμε τείχος ανοσίας’, εκτιμά.

Ειδικά για τους υγειονομικούς , δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και για κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, όπως είναι –είπε- η υπηρεσία ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ , ο εμβολιασμός πρέπει να είναι επιβεβλημένος.

Με έμφαση σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να αυξηθούν και να εξορθολογιστούν: ’ειδικευμένοι γιατροί του νοσοκομείου δεν είναι δυνατόν να κάνουν εμβόλια. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να είναι εμβολιαστικό κέντρο. Ο εμβολιασμός πρέπει άμεσα να ανατεθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως ακριβώς γίνεται και σε όλο τον κόσμο’.

Ο Καραδέδος εστίασε και στην επικέντρωση σε ενδεχόμενες παρενέργειες εμβολίων, η οποία προκάλεσε με τη σειρά της αρνητισμό και απομάκρυνε πολλούς πολίτες από το εμβόλιο: ’όταν δεν είχαμε εμβόλια επικεντρώσαμε στον αρνητισμό’ εκτίμησε, και πρόσθεσε:’ τώρα έχουμε εμβόλια και είναι αναγκαίο να ενημερωθεί σωστά ο πολίτης και να εμβολιασθεί. Ξεκάθαρα, τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν κατά πολύ, των ελαχίστων κινδύνων. Με  ASTRA ZENECA εμβολιάσθηκε όλη η Βρετανία. Ο αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων μειώθηκε αποδεδειγμένα. Όπως δε με ενημέρωσαν μέλη μας, γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης, δεν υπάρχει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο μας που έχει εμβολιασθεί’.

Για την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας επισήμανε ότι οφείλει να συνοδευθεί με τήρηση των μέτρων προστασίας στο μέγιστο βαθμό, υπενθυμίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη δίπλα μας. Τα πολλά test, επίσης, παραμένουν σημαντικό εργαλείο, ώστε να απομονώνονται οι ασυμπτωματικοί και να περιορίζεται η διασπορά στην κοινότητα.

Για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Ξάνθης, διευκρίνισε ότι δεν ήταν ομόφωνη η άποψη να γίνει σχετική αναφορά : ‘ορισμένοι συνάδελφοι είχαν τις επιφυλάξεις τους . Επιφυλάξεις όχι αρνητικές. Οι επισημάνσεις έχουν να κάνουν με την ανάγκη να αναλάβουν δράση οι τοπικές και αρμόδιες αρχές, ώστε να σταματήσει να φθίνει σε ιατρικό προσωπικό το νοσοκομείο Ξάνθης . Αυτή η κατάσταση ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία και δυστυχώς συνεχίζεται. Θυμίζω ότι είχαμε ένα από τα αρτιότερα νοσοκομεία και φτάσαμε σε σημείο να υποστελεχώνονται βασικά τμήματα. Το νοσοκομείο μας πρέπει, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, να ξαναγίνει ελκυστικό σε ειδικευόμενους και να στελεχωθεί επαρκώς. Το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας προσέφερε, και συνεχίζει να προσφέρει, τα μέγιστα. Αλλά πρέπει να ενισχυθεί’, κατέληξε. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά