Μιχάλης Αμοιρίδης: Το φιάσκο στη Νυμφαία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία – Απόλυτα υπεύθυνη η περιφερειακή διοίκηση

Ήδη από το Φεβρουάριο ο περιφερειακός σύμβουλος με την Περιφερειακή Σύνθεση και πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης, με σχετική επερώτηση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την ετοιμότητα της Περιφέρειάς μας, κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

«Μας χλεύαζαν», απλώς, τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, επισημαίνοντας ότι το «λουκέτο» του μεθοριακού Σταθμού, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων υποδομών για την υποστήριξη των υγειονομικών πρωτοκόλλων που απαιτούνται, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο, το οποίο ήταν προδιαγεγραμμένο, εκ των πραγμάτων. Οι ευθύνες βαραίνουν απολύτως την περιφερειακή διοίκηση».

Ο κ. Αμοιρίδης κατηύθυνε τα βέλη του προς τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Τσώνη, αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και υπεύθυνο για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην περιφέρεια, Νίκο Τσαλικίδη.

«Έλεγαν ότι συνεργάζονται ώστε να ανοίξουν οι σταθμοί με όλα τα πρωτόκολλα. Όλοι γνωρίζαμε ότι θα ανοίξουν οι είσοδοι της χώρας. Άλλωστε, ο Προμαχώνας δεν έκλεισε ποτέ. Απαντούσαν πως η Νυμφαία θα ανοίξει και πως όλα θα τακτοποιηθούν», τόνισε και πρόσθεσε πως η διοίκηση θα έπρεπε να έχει συνεργαστεί τόσο με τα αρμόδια υπουργεία, όσο και με τον ΕΟΔΥ. «Αλλά, δεν έκαναν τίποτα απολύτως.»… Μάλιστα έκανε λόγο για «πολιτικό όνειδος» των διοικούντων.

Επισήμανε ότι όταν η Νυμφαία άνοιξε δοκιμαστικά ο θεματικός περιφερειάρχης την επισκέφθηκε. «Πήγε και βγήκε φωτογραφίες. Κανείς δεν του είπε τι συνέβαινε; Δεν ήξερε; Αδράνησε κι αδιαφόρησε», σημείωσε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο τουρισμός στην ΠΑΜ-Θ, αλλά και στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης περνά τις χειρότερες μέρες του, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει επειδή η περιφερειακή διοίκηση δεν έχει ούτε σχεδιασμό ούτε προγραμματισμό. «Δεν είναι μόνον η Θάσος που ήδη βιώνει τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Αλλά και πολλές περιοχές μας στην Ξάνθη, όπως στο Μυρωδάτο, τα Άβδηρα κ.α.…», σχολίασε.

Αναφορικά με την Ξάνθη, τόνισε ότι οι επιπτώσεις είναι απολύτως διακριτές εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού αλλά και της δυσφήμισης που δέχτηκε η περιοχή, από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Επισήμανε ότι ήδη θα έπρεπε να γίνεται προβολή της ΠΑΜΘ και της Ξάνθης, ωστόσο, δεν έγινε τίποτα. Αμφισβήτησε μάλιστα, εάν τελικά η Π.Ε. Ξάνθης  εντάχθηκε στο βαλκανικό πρόγραμμα προβολής, όπως ο κ. Τσώνης έχει επικοινωνήσει…

«Το σίγουρο είναι ότι οι παραλίες μας που είναι υπέροχες θα γεμίσουν. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο, καθώς η Ξάνθη διαθέτει τουριστικούς πόρους, όπως τα Στενά του Νέστου, η Σταυρούπολη, ο ορεινός όγκος, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη. Κι εμείς δεν περιμένουμε μόνον επισκέπτες από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα», σχολίασε, ενώ υπενθύμισε ότι όταν ήταν αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, τόσο στην Σταυρούπολη, όσο κυρίως στα στενά του Νέστου υπήρξε μεγάλη επισκεψιμότητα τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Γερμανία.

Ανέφερε ότι η Ξάνθη, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε σημείο και για  πασχαλινές διακοπές και για ανοιξιάτικες αποδράσεις, με τους επισκέπτες να γνωρίζουν τους αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές όπως τα Άβδηρα, την Ξάνθη, τη Σταυρούπολη. «Πόροι που τους ξέρουμε και τους είχαν ανακαλύψει και οι “εκτός των τειχών”».

Αναφέρθηκε ότι οι «εμβληματικοί τουριστικοί πόροι» υποστηρίζονταν και από τις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία, όπως υπογράμμισε, απαιτείται «υπενθύμιση» της περιοχής μας, αλλά και επιβεβαίωση ότι πρόκειται για έναν ασφαλή τουριστικό προορισμό. «Αυτό επιτυγχάνεται με τη διαφήμιση… «Δυστυχώς χάνουμε το τρένο για άλλη μια φορά», τόνισε.

Σχολίασε ότι η κατάσταση στην οποία ζούμε αυτήν τη στιγμή δε χαρακτηρίζεται «πρωτόγνωρη», καθώς οι περισσότεροι περιορισμοί έχουν αρθεί και θα έπρεπε η περιφέρεια να έχει ήδη κινητοποιηθεί, καθώς όπως επισήμανε «Ο κόσμος το επόμενο διάστημα αποφασίζει πού θα πάει»…

Ο περιφερειακός σύμβουλος αναφέρθηκε και στη συνοριακή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου, σχολιάζοντας πως το «άνοιγμά της», θα πρέπει να αποτελεί απατηλό όνειρο, καθώς «κανείς δε συζητάει γι’ αυτό». Υπενθύμισε ότι τίποτα δεν έχει δρομολογηθεί για τη σύνδεση του κάθετου άξονα με το υφιστάμενο δίκτυο Δημάριο-Μελοίβια, ένα σημείο πολύ στενό για να εξυπηρετεί διασυνοριακή διέλευση. «Εμείς θα είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβριο. Οι Βούλγαροι είναι επίσης έτοιμοι. Γιατί δεν κάνουμε την εργασία γι’ αυτό το πρώτο τμήμα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο;» διερωτάται, επισημαίνοντας, ωστόσο: «Υπάρχει υστέρηση στις προτεραιότητες. Είναι ζητήματα που έχουμε βάλει στο τραπέζι και με δελτία τύπου και με επερωτήσεις. Δεν τα βάζει μπροστά (η διοίκηση) να δουλέψει και να δώσει στην Ξάνθη μια προοπτική. Κι αυτό είναι πολύ στενόχωρο».

Ο ίδιος ευχαρίστησε τον βουλευτή Ροδόπης και πρώην υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη: «πρέπει να τον συγχαρούμε για την άμεση κινητοποίησή του» για το θέμα της Νυμφαίας, τόνισε, αλλά και τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο, καθώς και τον βουλευτή Καβάλας Μακάριο Λαζαρίδη, όπως και τον πρώην υπουργό και βουλευτή Ξάνθης, Αλέξανδρο Κοντό. «Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει η Νυμφαία», σημείωσε επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «η αδιαφορία, η ανεπάρκεια και η έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει την περιφερειακή διοίκηση, έχει ήδη αφήσει το “αποτύπωμά της” σε όλη την Περιφέρεια. «Ήδη, γίνεται πάρτι δυσφήμισης στα σόσιαλ μίντια στη Ρουμανία, μας χλευάζουν και μας λοιδορούν», υποστήριξε.

Ακούστε τον κ. Μ.Αμοιρίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Τοπικά