Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων : σήμερα εκδικάζεται στο ποινικό του μέρος το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην ΕΛΒΙΖ ΤΟ 2017

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης αναφέρει:

'Την Τρίτη 22 Ιουνίου πραγματοποιείται στην πόλη μας, το ποινικό δικαστήριο του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος που έλαβε χώρα τον Νοέμβρη του 2017 στην Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών στο Πετροχώρι Ξάνθης. Ένα ατύχημα – έγκλημα που έγινε εν ώρα συντήρησης στο λεβητοστάσιο του εργοστασίου και ακόμη εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης. 3,5 περίπου χρόνια μετά η οικογένεια του νεκρού εργάτη και η εργατική τάξη του Νομού μας περιμένουν την απονομή δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι στον ίδιο εργασιακό χώρο συνέβη και δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα τον Ιούνη του 2020. 
Είναι κανόνας για το κράτος και την αστική δικαιοσύνη όταν είναι να εκδικάσουν εργατικά ατυχήματα να χρονοτριβούν και οι διαδικασίες να παίρνουν χρόνια και με την προσφιλή τακτική των εργοδοτών, να θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη για τα ατυχήματα στους εργαζόμενους. Όταν όμως είναι να βγάλουν παράνομη μια απεργία αυτή η απόφαση παίρνεται σε μερικές ώρες, όπως έγινε πρόσφατα με τις απεργίες των Ναυτεργατών.
Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί συνήθως αποδίδονται στην "ατυχία" και στην "απροσεξία" του εργαζόμενου, και όχι στα ελλιπέστατα μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας. Ωστόσο εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι η ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν "και με το νόμο" τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, υποβαθμίζουν τις Επιτροπές Ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας, όπως ακριβώς αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα του Κ. Χατζηδάκη που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τα αστικά κόμματα.
Η Ένωσή μας στέκεται αλληλέγγυα στην οικογένεια του νεκρού εργάτη στην ΕΛΒΙΖ Φώτη Γριβάκη και απαιτούμε την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης και την άμεση απονομή ευθυνών. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής κι ασφάλειας στο εργοστάσιο της ΕΛΒΙΖ.
Η Ένωσή μας στέκεται αλληλέγγυα σε όλες τις οικογένειες των νεκρών Ξανθιωτών εργατών από εργατικά ατυχήματα σε εργοτάξια, σε βιομηχανίες του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού. Καλούμε τα σωματεία του Νομού μας και τους εργαζόμενους συνολικά, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια, με την οργάνωση και την πάλη τους στους χώρους δουλειάς."
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά