Ε. Μανωλόπουλος : Εξηγεί ποια είναι η συνδρομή των εμβολίων στη μάχη κατά του κορωνοϊού και τι συμβαίνει με τους εμβολιασμένους που νοσούν

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος εξηγεί ποια είναι η συνδρομή του εμβολίου στη μάχη κατά της πανδημίας και γιατί νοσούν –με μειωμένες πάντως πιθανότητες σοβαρής νόσησης και θανάτου- εμβολιασμένοι κατά το κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα.
‘Οι πλήρως εμβολιασμένοι που νοσούν είναι λίγοι. Γνωρίζουμε εξ αρχής ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι 80% με 90%. Υπάρχει λοιπόν ένα ποσοστό , αυτό το 10% περίπου, που για διάφορους λόγους δεν αποκτά καλή ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα ανοσοκατεσταλμένα ή ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένες θεραπευτικές αγωγές’ επισημαίνει, και προσθέτει ότι τα συγκεκριμένα άτομα, ακόμη και μετά τον πλήρη εμβολιασμό, οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Προσεκτικοί πάντως  οφείλουν να είναι όλοι, υπογραμμίζει, αφού ήδη βρισκόμαστε στη δίνη ενός ακόμη πανδημικού κύματος, το οποίο ακόμη δεν έχει κορυφωθεί.
‘Από τα διεθνή δεδομένα που έχουμε στη διάθεση μας, γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι μολύνονται με χαμηλότερο ιικό φορτίο. Έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν σε ΜΕΘ ή να πεθάνουν από επιπλοκές της νόσου. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί ελάχιστα τέτοια περιστατικά’, υπογραμμίζει.
‘Ήδη, ενημερώνει, εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna ανακοίνωσαν ότι τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμες να δώσουν εμβόλια με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, που θα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τους κινδύνους από μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού: ‘ το εμβόλιο είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί προλαμβάνει, ενώ τα φάρμακα –που και σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις- έχουν στόχο να θεραπεύσουν κάποιον αφού νοσήσει’, σημειώνει.
Ο κ. Μανωλόπουλος τονίζει ακόμη ότι ένα ποσοστό της τάξης του 70% με 75% των ενήλικων πολιτών της χώρας έχει εμβολιαστεί και με δεδομένο ότι ένας αριθμός για λόγους ασθενείας δεν συνιστάται να εμβολιαστεί:’ απομένει ένα περίπου 15% που στην περίπτωση αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι απαραίτητο να πειστεί και να εμβολιαστεί’, εκτιμά.
Ερμηνεύοντας το γεγονός ότι παρά την αύξηση κρουσμάτων , παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σκληροί δείκτες του νέου πανδημικού κύματος, επισημαίνει: ‘ οι εισαγωγές σε Νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, όπως και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί σε μικρές ηλικιακές ομάδες, με  δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως το να μεταδώσουν τον ιό οι μικρότεροι στους μεγαλύτερους είναι ένα δεδομένο. Για αυτό καλούμε τους άνω των 60 ετών να θωρακισθούν με το εμβόλιο’.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τους εκπαιδευτικούς υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στις τάξεις και στα σχολεία τους εμβολιασμένοι.
Τέλος, για τους αρνητές των εμβολίων, υπογράμμισε:’ Δεν είναι οι περισσότεροι. Οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι. Είναι λίγοι ακόμη και αν βλέπετε 1.000 άτομα στους δρόμους, αλλά κάνουν θόρυβο…’
Ακούστε τον κ. Ε. Μανωλόπουλο.
 
 
 
 
 
 

 
 
Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
Επιμέλεια : Παναγιώτης Χαραλαμπάκης
 
 
 
 
Πολιτικά