Σεβασμιώτατος Ξάνθης: ‘Η Παναγία είναι το στήριγμα και η καταφυγή μας’- πρότεινε ελεγχόμενη μετακίνηση των πιστών στο ιστορικό Μοναστήρι λόγω των απαγορεύσεων σε δασικές εκτάσεις

Αντιμέτωποι με τις απαγορεύσεις μετακίνησης, διέλευσης και παραμονής σε κάθε είδους δασική έκταση, που προβλέπει Π.Ν.Π και ισχύει μέχρι και αύριο το πρωί στις 6:00 –εκτός και αν δοθεί νέα παράταση- ήρθαν πιστοί από την Ξάνθη που επιχείρησαν χθες να ανέβουν στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Αρχαγγελιώτισσας και να  συμμετάσχουν στον εσπερινό, ενόψει της εορτής του Δεκαπενταύγουστου.

Ενήμερος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, εστίασε στη διαχείριση του τρόπου επιβολής των απαγορεύσεων ενόψει της μεγάλης γιορτής, δεδομένου ότι το επίκεντρο του εορτασμού της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, διαχρονικά στην Ξάνθη, είναι η Μονή της Αρχαγγελιώτισσας, και επεσήμανε: « με καλή διάθεση και σωστή διαχείριση, δηλαδή ελεγχόμενη μετακίνηση όσων πιστών προσέρχονται να συμμετάσχουν στις λατρευτικές ακολουθίες , να προσκυνήσουν , να προσευχηθούν, με μεγάλη προσοχή από τους ίδιους τους πιστούς, από τους οποίους το ζητώ εγώ ο ίδιος, θα μπορούσαμε να βρούμε μια χρυσή τομή, μια μέση λύση.

Καταλαβαίνω την κρισιμότητα της εποχής. Θρηνήσαμε την καταστροφή  της φύσης και των ανθρώπων που έχασαν περιουσίες και κινδύνεψαν. Συμπάσχουμε και εμείς μαζί τους. Συγχαίρουμε πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους για το υπεράνθρωπο αγώνα τους ενάντια στις φλόγες. Ξέρετε, επισκεπτόμουν συχνά την Εύβοια, την Ι.Μ. του Οσίου Δαυίδ. Επικοινώνησα με τον Σεβασμιώτατο Χαλκίδας, μιλήσαμε για την καταστροφή και μου είπε :’ εκεί που ανοίγαμε τα μάτια για να θαυμάσουμε το μεγαλείο της φύσης, τώρα πρέπει να τα κλείνουμε…’. Όμως εδώ, σε εμάς, δεν έχει αλλάξει τίποτε σε σχέση με άλλες χρονιές. Πάντα ο Δεκαπενταύγουστος είναι από τις πιο ζεστές περιόδους του καλοκαιριού. Με ελεγχόμενη μετακίνηση, δηλαδή να δίνουν στις αρχές τα στοιχεία τους οι πιστοί, να κρατείται ο αριθμός του οχήματος, να προσέρχονται για συγκεκριμένη ώρα και φυσικά να είναι προσεκτικοί, να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση από τις αρμόδιες αρχές, μπορούμε να έχουμε μια αποτελεσματική διαχείριση. Άλλωστε με την πανδημία οι πιστοί που προσέρχονται έχουν  μειωθεί. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα μέσα στο Σαββατοκύριακο», υπογραμμίζει.

Οι νέοι που θρήνησε η Ξάνθη τις τελευταίες ημέρες…

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στην απώλεια των νεών ανθρώπων από την Ξάνθη που έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες, ευχόμενος να αναπαυθούν οι ψυχές τους και να βρουν παρηγοριά οι οικείοι τους :’ η πανδημία, η οικονομική κρίση, τα τραγικά γεγονότα με τις απώλειες των νέων αυτών παιδιών της Ξάνθης τις προηγούμενες ημέρες, έχουν φορτίσει εσωτερικά τους ανθρώπους. Είναι ανάγκη τους να προσευχηθούν στην Παναγιά , τη Μάνα όλων, το στήριγμα και την καταφυγή μας. Αυτές τις μάνες των νέων που χάθηκαν σκέπτομαι… Μόνο η Παναγιά, που πόνεσε όπως αυτές ως μάνα, μπορεί να τις παρηγορήσει, να τις στηρίξει…’

Η Παναγιά και οι δεσμοί των Ξανθιωτών με το ιστορικό μοναστήρι της Αρχαγγελιώτισσας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης ανάγεται στο 14ο αιώνα, σημειώνει ο Σεβασμιώτατος και προσθέτει:’ Πριν την άλωση της Πόλης. Διαχρονικά, από γενιά σε γενιά, υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο του λαού μας με το μοναστήρι αυτό. Την Παναγία την έχουμε ταυτίσει με τη μάνα που μας έφερε στον κόσμο. Δυο ονόματα αναφωνούμε σε κάθε δυσκολία : Μάνα και Παναγιά. Η Θεοτόκος είναι συνδεδεμένη και με τους μεγάλους εθνικούς αγώνες του έθνους μας. Η Επανάσταση του 1821 με τον Ευαγγελισμό, η αποκάλυψη της εικόνας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο κατά το δεύτερο έτος της Επανάστασης, αλλά και στο έπος του 1940 είναι καταγεγραμμένες μαρτυρίες πως έβλεπαν την μορφή της, στην Πίνδο, οι στρατιώτες μας.

Εδώ στην Ξάνθη, όλες μας οι περιπέτειες, οι χαρές, οι λύπες, τα προβλήματα μας είναι συνδεδεμένα με το μοναστήρι της. Όταν στέκεις μπροστά στην εικόνα της Αρχαγγελιώτισσας, νιώθεις την ζεστασιά και την αγάπη της Μάνας’.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει πως αυτές τις ημέρες ψάλλονται, εναλλάξ, ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγιά :’ ο Μεγάλος Παρακλητικός είναι η προσευχή του αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου Λάσκαρη, ο οποίος είχε νοσήσει βαριά και αδυνατούσε να θεραπευθεί παρά τις ιατρικές φροντίδες. Τότε στρέφεται προς την Παναγία και προσεύχεται αναζητώντας θεραπεία και ίαση. Αυτή του την προσευχή πήρε η Εκκλησία μας. Η Παναγία σε όλη της τη ζωή ακολουθούσε τον Χριστό. Στα θαύματα του, στα Πάθη του…Μόνο μια φορά μίλησε και είπε ‘ ότι σας λέει – ο Χριστός- αυτό να κάνετε’,  για να μας συμβουλέψει και να μας προτρέψει ως Μάνα να ακολουθήσουμε το σωστό δρόμο’.

Κατέληξε με ευχές προς όλο το ποίμνιο, με την δική του πατρική αγάπη,  λέγοντας :’ τα έτη όλων, και όσων εορτάζουν και όλων των υπολοίπων, Παναγιοσκέπαστα’.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης για την πανήγυρη της Ι.Μ. Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης

Εντωμεταξύ για την πανήγυρη της Ιεράς Μονής της Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι το «Πάσχα του Καλοκαιριού», μία μεγάλη γιορτή της εκκλησίας μας κατά την οποία ο λαός μας δείχνει την αγάπη του προς το πρόσωπο της Θεοτόκου, στα χέρια της οποίας προσευχητικά εναποθέτει τις αγωνίες και τις ελπίδες του. Ολόκληρη η πατρίδα μας είναι στολισμένη με Ιερούς Ναούς, Ιερές Μονές και Ξωκκλήσια αφιερωμένα στη χάρη Της, τα οποία κατά τον Δεκαπενταύγουστο προσελκύουν πλήθη προσκυνητών.

Στην Ξάνθη μας ο λαός εκδηλώνει την αγάπη και την ευλάβειά του προς την Θεοτόκο κυρίως με το πάνδημο προσκύνημα στην Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης που ξεκινά στις 14 Αυγούστου το απόγευμα με τον Πανηγυρικό Εσπερινό και κορυφώνεται στις 15 Αυγούστου με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Είναι μία μεγάλη πανήγυρις για την Εκκλησία της Ξάνθης, η οποία με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της κ. Παντελεήμονα εορτάζει με λαμπρότητα κάθε χρόνο. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν φέτος δεν θα παρεμποδίσουν την διεξαγωγή της πανηγύρεως,  η οποία θα τελεσθεί κανονικά όπως κάθε χρόνο.

Η Ιερά Μητρόπολις συνιστά στους ευλαβείς προσκυνητές να προσέρχονται στην Ιερά Μονή με ευταξία, προσοχή και μέριμνα για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της περιοχής.

Η Ιερά Μονή θα παραμείνει ανοιχτή για προσκύνημα από την πρωία της 14ης Αυγούστου μέχρι και βράδυ της 15ης Αυγούστου».

Ακούστε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμονα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά