Οι προσκυνητές θα μεταβούν κανονικά στην Παναγία Αρχαγγελιώτισσα. Αυξημένα μέτρα από την Πολιτική Προστασία και τον Δήμο Ξάνθης

Με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκδόθηκε σήμερα Σάββατο 14 Αυγούστου 2021, όπου δίνονται διευκρινήσεις για τις εξεραίσεις που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ  και  μετά από ενημέρωση  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης,  επετράπη τελικά η ελεγχόμενη μετάβαση και παραμονή  των πιστών για να έχουν τη δυνατότητα  να προσκυνήσουν  την Αγία εικόνα της Παναγίας στην Αγία Μονή της Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, σήμερα και αύριο 15 Αυγούστου 2021.

Η Πολιτική Προστασία, όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και ο Δήμος Ξάνθης λαμβάνουν αυξημένα μέτρα πρόληψης στην περιοχή.

Η Παναγιά και οι δεσμοί των Ξανθιωτών με το ιστορικό μοναστήρι της Αρχαγγελιώτισσας

Η Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης ανάγεται στο 14ο αιώνα, σημειώνει ο Σεβασμιώτατος και προσθέτει:’ Πριν την άλωση της Πόλης. Διαχρονικά, από γενιά σε γενιά, υπάρχει ένα ισχυρό δέσιμο του λαού μας με το μοναστήρι αυτό. Την Παναγία την έχουμε ταυτίσει με τη μάνα που μας έφερε στον κόσμο. Δυο ονόματα αναφωνούμε σε κάθε δυσκολία : Μάνα και Παναγιά. Η Θεοτόκος είναι συνδεδεμένη και με τους μεγάλους εθνικούς αγώνες του έθνους μας. Η Επανάσταση του 1821 με τον Ευαγγελισμό, η αποκάλυψη της εικόνας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο κατά το δεύτερο έτος της Επανάστασης, αλλά και στο έπος του 1940 είναι καταγεγραμμένες μαρτυρίες πως έβλεπαν την μορφή της, στην Πίνδο, οι στρατιώτες μας.

Εδώ στην Ξάνθη, όλες μας οι περιπέτειες, οι χαρές, οι λύπες, τα προβλήματα μας είναι συνδεδεμένα με το μοναστήρι της. Όταν στέκεις μπροστά στην εικόνα της Αρχαγγελιώτισσας, νιώθεις την ζεστασιά και την αγάπη της Μάνας’.

Ο Σεβασμιώτατος υπενθυμίζει πως αυτές τις ημέρες ψάλλονται, εναλλάξ, ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγιά :’ ο Μεγάλος Παρακλητικός είναι η προσευχή του αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρου Λάσκαρη, ο οποίος είχε νοσήσει βαριά και αδυνατούσε να θεραπευθεί παρά τις ιατρικές φροντίδες. Τότε στρέφεται προς την Παναγία και προσεύχεται αναζητώντας θεραπεία και ίαση. Αυτή του την προσευχή πήρε η Εκκλησία μας. Η Παναγία σε όλη της τη ζωή ακολουθούσε τον Χριστό. Στα θαύματα του, στα Πάθη του…Μόνο μια φορά μίλησε και είπε ‘ ότι σας λέει – ο Χριστός- αυτό να κάνετε’,  για να μας συμβουλέψει και να μας προτρέψει ως Μάνα να ακολουθήσουμε το σωστό δρόμο’.

Κατέληξε με ευχές προς όλο το ποίμνιο, με την δική του πατρική αγάπη,  λέγοντας :’ τα έτη όλων, και όσων εορτάζουν και όλων των υπολοίπων, Παναγιοσκέπαστα’.

 

Καλή Παναγιά.

Χρόνια Πολλά

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά