Στις 29 Αυγούστου η Ξάνθη τιμά τον Πολιούχο Άγιο της Τίμιο Πρόδρομο- Για το λατρευτικό πρόγραμμα αλλά και για τον Προστάτη Άγιο ενημερώνει ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Ιωακείμ

Για τον ‘μεγαλύτερο από τους γεννηθέντες ανθρώπους και τον μεγαλύτερο των Προφητών’, τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή , τον Τίμιο Πρόδρομο, τον Πολιούχο Άγιο της Ξάνθης, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, εφημέριος του πανηγυρίζοντα Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου, π. Ιωακείμ.

Με τον νηφάλιο, γλυκύτατο και παρηγορητικό του λόγο ο π. Ιωακείμ κάλεσε το ποίμνιο να τιμήσει με την παρουσία του τις λατρευτικές εκδηλώσεις που ξεκινούν από την παραμονή, το Σάββατο 28 Αυγούστου, και κορυφώνονται ανήμερα, την Κυριακή 29 του μήνα:’ το λατρευτικό πρόγραμμα θα τελεστεί κανονικά. Δεν θα γίνει η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας προς την πλατεία. Θα γίνει όμως λιτανεία πέριξ του Ιερού Ναού, μαζί με την Ιερά Εικόνα της Παναγίας,  στην πλατεία Μητροπόλεως. Με τη συνδρομή του Δήμου Ξάνθης και του Δημάρχου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, θα τοποθετηθούν εξέδρα και καρέκλες στην πλατεία Μητροπόλεως, ώστε και η ηλικιωμένοι να μην ταλαιπωρηθούν , αλλά και για ασφάλεια λόγω της πανδημίας. Η αγάπη του κόσμου για τον Προστάτη Άγιο της Ξάνθης, όπως καθημερινά το διαπιστώνω, είναι μεγάλη. Σας διαβεβαιώνω, γιατί για εμένα είναι βιωματικό, ταχύτατα μεταφέρει τα αιτήματα προς τον Κύριο’.

Ο π. Ιωακείμ, εστίασε στους κινδύνους, τους φόβους και την ανασφάλεια των ανθρώπων της εποχής μας:’ οι άνθρωποι είναι τσακισμένοι, φοβισμένοι, απογοητευμένοι. Το διαπιστώνουμε καθημερινά από τις συζητήσεις μαζί τους , αλλά και στο εξομολογητήριο. Έχουν ανάγκη να βρουν στήριγμα, να παρηγορηθούν και καταφεύγουν στην εκκλησία, στο Θεό, στους Αγίους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νεαροί, μεσήλικες, ηλικιωμένοι… Και το δέσιμο των Ξανθιωτών με τον Πολιούχο μας είναι πολύ δυνατό… Θαύματα γίνονται καθημερινά αρκεί να υπάρχει η πίστη…Μπορεί να βιώνουμε μια παρατεταμένη Μεγάλη Παρασκευή, αλλά η Ανάσταση είναι εγγύς’, θα πει με τον παρηγορητικό του λόγο.

Υπηρετεί τον Άγιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πολλά χρόνια τώρα και καταθέτει την αγάπη και εμπιστοσύνη του προς τον Τίμιο Πρόδρομο, που μεσιτεύει προς τον Κύριο για όλους ως στοργικός πατέρας, παρά την αυστηρή, συνήθως, εικονογράφηση στις εικόνες: ΄δεν είναι τυχαίο που απεικονίζεται με φτερά αγγέλων. Ο συμβολισμός αυτός αποδεικνύει ότι είναι ένας άγγελος επίγειος. Όπως ένας πατέρας που πολλές φορές πρέπει να είναι αυστηρός για το καλό των παιδιών του, αλλά λιώνει από αγάπη η ψυχή του…’, θα πει.

Ο π. Ιωακείμ εστιάζει στο βίο και τη διδασκαλία του Αγίου αλλά και στο γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός Προφήτης που όχι μόνο αξιώθηκε να δει τον Χριστό αλλά και την αποκάλυψη της Αγίας Τριάδος. Με αναφορές-σ.σ:  στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθεί- θυμίζει σε όλες και όλους μας το λόγο του Αγίου, την ασκητική ζωή και το τέλος του από τον επίγειο κόσμο.

Ακολουθεί το λατρευτικό πρόγραμμα της εορτής του Πολιούχου της Ξάνθης και η συνέντευξη με τον π. Ιωακείμ.

Το λατρευτικό πρόγραμμα

«Την 29ην Αυγούστου η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την μνήμη της Απότομής της Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και η  πόλη τής Ξάνθης τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο της.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα τελεσθούν σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:

Σάββατο  28η Αυγούστου 2021

Ώρα 19:00 : Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.       

Ώρα 20:30 : Αρτοκλασία και εκφώνηση τού Πανηγυρικού Λόγου της Εορτής

Κυριακή  29η Αυγούστου 2021

Ώρα 07:00 - 10:30  Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

Τις ως άνω Ιερές Ακολουθίες θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας καί Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, και ο Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Π α ν τ ε λ ε ή μ ω ν.

Η συμμετοχή του φιλοχρίστου λαού στις Ιερές ακολουθίες αποτελεί χρέος προς τον Προστάτη Άγιο μας και έκφραση ευγνωμοσύνης για τις προς Κύριον πρεσβείες Του».

Ακούστε τον π. Ιωακείμ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

 

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά