Ξάνθη-Προσοχή στις συναλλαγές μας. Εκατοντάδες ανεξιχνίαστες υποθέσεις απάτης, από την ΕΛΛ.ΑΣ

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι απάτες, που με διάφορα τεχνάσματα επιτήδειοι, εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, με την  Ελληνική Αστυνομία να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξιχνιάσει.

Οι υποθέσεις είναι χιλιάδες και οι αστυνομικοί που πρέπει να έχουν εξειδικευμένη εκπαίδευση και εμπειρία, αναλογικά, είναι ελάχιστοι.

Αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει, ανάμεσα σε άλλα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, είναι να οδηγούν πολίτες, που έχουν δημοσιεύσει κάποια αγγελία πώλησης ενός αντικειμένου, σε Αυτόματο Μηχάνημα Ανάληψης Μετρητών (ΑΤΜ), με τη δικαιολογία οτι, βάζοντας την κάρτα τους στο μηχάνημα και με τις οδηγίες που  τους δίνουν από τηλεφώνου, θα ακολουθήσουν βήματα για να διαπιστώσουν ότι τους κατέβαλαν το ποσό για την αγορά του αντικειμένου που πωλούν.

Ακολουθώντας τα βήματα οι ανυποψίαστοι πολίτες, καθώς προηγουμένως ο "αγοραστής" φρόντισε να δημιουργήσει κλίμα οικειότητας και εμπιστοσύνης, χωρίς να γνωρίζουν καλά το περιβάλλον των τραπεζικών συναλλαγών με την κάρτα τους, πέφτουν εύκολα θύματα εξαπάτησης.

Με τα  βήματα που ακολουθούν, ακούγοντας τον συνομιλητή τους από το τηλέφωνο,  οδηγούνατι  στο να μεταφέρουν ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό του συνομιλητή τους, καθώς η προσοχή τους είναι στραμμένη στο να ακολουθήσουν πιστά  τις οδηγίες που τους δίνονται  και έτσι δεν είναι σε θέση εκείνη την ώρα να αντιληφθούν ότι οι "κωδικοί" που τους δίνονται είναι χρηματικά ποσά, σε χιλιάδες ευρώ και ο αριθμός του λογαριασμού σε δεύτερη φάση, στον οποίο ουσιαστικά μεταφέρουν μόνοι τους, χρήματα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πράγματα είναι "θολά" καθώς ουσιαστικά ο κάτοχος της κάρτα ως "θύμα", οικειοθελώς μεταφέρει από τον λογαριασμό του χρήματα, σε άλλον λογαριασμό, χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

Οι υποθέσεις απάτης  είναι εκατοντάδες, κάθε ημέρα, σε ολόκληρη τη χώρα και η Ελληνική Αστυνομία με τους λιγοστούς "εξειδικευμένους" αστυνομικούς που χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις, δεν μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές οι υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα είναι χιλιάδες και η προτεραιότητα δίνεται σε σχέση με το μέγεθος του ποσού των χρημάτων που έχουν "κλαπεί".

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για την ταυτοποίηση άγνωστου μέχρι στιγμής δράστη, ο οποίος στις  7 Σεπτεμβρίου 2021, εξαπάτησε ημεδαπό στον νομό Έβρου.

Συγκεκριμένα, ο δράστης εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα την οποία είχε αναρτήσει ο παθών, σχετικά με πώληση γεωργικού ελκυστήρα που είχε αναρτήσει ο παθών.
Κατά την επικοινωνία τους, ο δράστης χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα και προφάσεις, κατάφερε να αποσπάσει προσωπικά τραπεζικά δεδομένα του παθόντα και αποκτώντας
με αυτόν τον τρόπο πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αφαίρεσε το ποσό των 22.835 ευρώ.

...και άλλα που πρέπει να γνωρίζουμε......

ATM: Συμβουλές για την προστασία των συναλλαγών σας

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης και αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης κατά τη διάρκεια συναλλαγών μέσω Α.Τ.Μ, ενημερώνει τους πολίτες ως προς τα ακόλουθα:

Οι συνηθέστεροι τρόποι δράσης για την εξαπάτηση πολιτών μέσω αυτόματων μηχανημάτων ταμειακών συναλλαγών «Α.Τ.Μ.» είναι οι ακόλουθοι:
α) «Card Skimming»

Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες τοποθετούν στο Α.Τ.Μ. ηλεκτρονική ιδιοκατασκευή, η οποία μπορεί να υποκλέπτει τα προσωπικά δεδομένα που περιέχονται στις κάρτες πληρωμής των τραπεζών (δεδομένα της μαγνητικής πίστας της κάρτας, μυστικός αριθμός PIN).

Ο πελάτης πραγματοποιεί τη συναλλαγή που επιθυμεί, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και αποχωρεί.

Οι δράστες αφού καταφέρουν να αποκτήσουν τα δεδομένα της μαγνητικής πίστας των τραπεζικών καρτών και του μυστικού αριθμού “PIN”, αντιγράφουν τα δεδομένα σε κάρτες που περιλαμβάνουν μαγνητική ταινία και εκταμιεύουν παράνομα χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων ή προβαίνουν σε αγορές διαφόρων προϊόντων.

β) «Card Trapping»

Στην περίπτωση αυτή οι δράστες τοποθετούν στη σχισμή υποδοχής της κάρτας πρόσθετο μηχανισμό ή τμήμα κλωστής ή ταινίας εντός αυτής.

Ο ανυποψίαστος πελάτης τοποθετεί την κάρτα του στη σχισμή του Α.Τ.Μ. και αυτή μπλοκάρεται.

Δράστης, ο οποίος βρίσκεται πλησίον του Α.Τ.Μ. καταφέρνει να αποσπάσει το μυστικό αριθμό “PIN” είτε εν γνώσει του πελάτη (προθυμοποιούμενος ευγενικά να τον βοηθήσει κατά την πληκτρολόγηση του PIN) είτε αν αγνοία του (υποκλέπτοντας τον κωδικό κατά την πληκτρολόγηση του).

Στη συνεχεία ο πελάτης θεωρώντας ότι το Α.Τ.Μ. έχει πρόβλημα και του έχει κρατήσει την κάρτα, αποχωρεί.

Οι δράστες με την αποχώρηση του πελάτη εξάγουν την “μπλοκαρισμένη” κάρτα και γνωρίζοντας το “ ΡΙΝ”, την χρησιμοποιούν αναλόγως.

γ) Cash trapping

Στην περίπτωση αυτή, οι δράστες χρησιμοποιούν μικρά μεταλλικά ελάσματα-τάπες, τα οποία τοποθετούν στην έξοδο χρημάτων του Α.Τ.Μ., έχοντας πρώτα τοποθετήσει στην εσωτερική πλευρά των ελασμάτων-ταπών κολλητική ταινία διπλής όψεως.

Όταν οι πελάτες – χρήστες των Α.Τ.Μ. πραγματοποιούν συναλλαγή ανάληψης χρημάτων, τα χρήματα επικολλούνται πάνω στην τάπα και η συναλλαγή φαινομενικά δεν ολοκληρώνεται.

Ο ανυποψίαστος πελάτης νομίζοντας ότι η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, αποχωρεί θεωρώντας ότι το Α.Τ.Μ. είναι χαλασμένο η δεν έχει χρήματα.
Οι δράστες, οι οποίοι συνήθως επιτηρούν από κοντά το Α.Τ.Μ. με την αποχώρηση του πελάτη σπεύδουν σε αυτό και αφαιρούν την τάπα και τα χρήματα που είναι κολλημένα στην ταινία διπλής όψεως.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους χρήστες των Α.Τ.Μ. τα κάτωθι:

Πριν ξεκινήσετε τη συναλλαγή ελέγξτε προσεκτικά το χώρο γύρω σας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο που βρίσκεται το Α.Τ.Μ. δεν υπάρχει κάποιο πρόσθετο εξάρτημα, του οποίου η παρουσία δεν δικαιολογείται.

Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε ύποπτο αντικείμενο, αλλοιώσεις ή σημάδια στη σχισμή υποδοχής της κάρτας, όπως στρεβλωμένο πλαίσιο, εκδορές, επιπλέον εξαρτήματα, τρύπες κ.λπ. αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο Α.Τ.Μ. και ειδοποιήστε αμέσως την Τράπεζα.

Σε περίπτωση που το Α.Τ.Μ. κρατήσει την κάρτα ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά τη συναλλαγή, επικοινωνήστε μόνο με την τράπεζα που σας χορήγησε την κάρτα.

Σε περίπτωση που κατά τη διαδικασία ανάληψης χρημάτων η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί (π.χ. το Α.Τ.Μ. δεν σας δώσει χρήματα), ελέγξτε την απόδειξη της συναλλαγής. Εάν δεν είχατε ζητήσει απόδειξη συναλλαγής, τοποθετήστε ξανά την κάρτα στο Α.Τ.Μ. και ελέγξετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας ή τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού σας.

Μην εμπιστεύεστε αγνώστους που προθυμοποιούνται να σας βοηθήσουν στο χειρισμό του Α.Τ.Μ. ή ζητούν το «ΡΙΝ» της κάρτας σας.

Σε περίπτωση που το μηχάνημα παρουσιάσει οποιαδήποτε βλάβη, επικοινωνήσετε μόνο με τα τηλέφωνα της τράπεζας.

Όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό σας ΡΙΝ «προστατέψτε» το πληκτρολόγιο, ώστε κανείς γύρω σας να μην αντιληφθεί τον τετραψήφιο αριθμό.
Μετά την ολοκλήρωση της ανάληψης χρημάτων μετρήστε τα χρήματα με διακριτικότητα και όσο πιο σύντομα μπορείτε.

Φροντίστε να μην είστε μόνοι σας όταν χρησιμοποιείτε το Α.Τ.Μ. κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε μη πολυσύχναστες περιοχές.

Αν σκοπεύετε να εκταμιεύσετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα καλό θα ήταν να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.

Εάν χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. που βρίσκεται σε ειδικό θάλαμο, μην επιτρέπετε σε άτομα που δεν γνωρίζετε να εισέλθουν στο χώρο, κατά τη διάρκεια της συναλλαγής.

Μην αφήνετε τα κλειδιά σας ή πολύτιμα αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας ενώ χρησιμοποιείτε Α.Τ.Μ. και μην αφήνετε τη μηχανή του αυτοκινήτου σας αναμμένη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά