Ντέπυ Τσακίρη και Θοδωρής Τσιτσιώνης για το Festival of Queer Approaches, μιλούν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο

 Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Festival of Queer Approaches που ξεκινά στις 17/9 και θα διαρκέσει έως τις 17/10 στην Ξάνθη, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Ντέπυ Τσακίρη και τον Θοδωρή Τσιτσιώνη που εκπροσωπούν την ομάδα που κατέθεσε την πρόταση και εγκρίθηκε για την Ξάνθη.

Το Festival of Queer Approaches υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράµµατος  Active Citizens Fund, µε φορέα υλοποίησης τον Black Box και την οµάδα Quaesura.

 Το πρόγραµµα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηµατοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι µέρος του χρηµατοδοτικού µηχανισµού του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραµµα στοχεύει στην ενδυνάµωση και την ενίσχυση της βιωσιµότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δηµοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συµµετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράµµατος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυµα Μποδοσάκη και το SolidarityNow

 

 Το Festival of Queer Approaches έρχεται στην Ξάνθη στις 17/9-17/10 µε στόχο να βάλει στη δηµόσια συζήτηση τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ ζητήµατα, να µιλήσει για την ορατότητα, τους αποκλεισµούς και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωµάτων.

Στη κοινωνία της Ξάνθης, όπου η πολυπολιτισµικότητα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της τοπικής ταυτότητας, έρχεται το φεστιβάλ να ανοίξει θέµατα που προσεγγίζουν την σωµατική εγγύτητα, το βίωµα, την επιθυµία, την εξερεύνηση της σεξουαλικότητας, την σεξουαλική απελευθέρωση, τον επαναπροσδιορισµό της οικογένειας, τα γυναικεία και τα LGBTQI+ δικαιώµατα.

Το Festival of Queer Approaches είναι µία πρόταση και µία ευκαιρία για συζήτηση για θέµατα οµοφοβίας, τρανσφοβίας, σεξισµού και έµφυλης βίας.

 Είναι και µία πρόσκληση για την ενδυνάµωση και την ενίσχυση της ορατότητας στο δηµόσιο βίο σωµάτων που υφίστανται ρατσισµό.

Το φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελέσει µία παρέµβαση υπέρ των ίσων ευκαιριών και κατά της στιγµατοποίησης, µία παρέµβαση προάσπισης του σεβασµού και των ΛΟΑΤΚΙΑ+ δικαιωµάτων µε αφετηρία της Ξάνθη, για όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

 Οι θεµατικές του φεστιβάλ

• Οικογένεια και συντροφικότητες:

Η κρίση του συµβόλου της οικογένειας.

 Μια διαθεµατική προσέγγιση της οικογένειας µε την έµφυλη βία, και η ανάγκη ανακατασκευής της έννοιας

 • Σώµατα µε σηµασία :

Το έµφυλο σώµα στο δηµόσιο βίο.

 Κατασκευή της επιθυμίας, περιορισμοί και σεξουαλικότητα

 Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα λάβουν χώρα συζητήσεις, προβολές, µουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε διάφορα σηµεία της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά