‘Έμφυλη Βία: όψεις, θέσεις , αντιθέσεις’: ανοιχτή συζήτηση για την έμφυλη βία / Μιλούν η καθηγήτρια ΑΠΘ Ι.Καμτσίδου και η συντονίστρια δυτικού τομέα ΣΥΡΙΖΑ Κ.Βουγιουκλή

Η βία εις βάρος των γυναικών αναπαράγει προκαταλήψεις, ανισότητες, υποτιμητικές συμπεριφορές, επισημαίνει-μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου - η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ιφιγένεια Καμτσίδου, η οποία θα είναι εισηγήτρια στην διαλογική συζήτηση που διοργανώνουν την Παρασκευή , στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη Π, οι ΟΜ Δυτικού και Ανατολικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ξάνθης, με τίτλο: ‘Έμφυλη Βία: όψεις, θέσεις , αντιθέσεις’

Εκτός από την κ. Καμτσίδου, εισηγητές θα είναι ο δικηγόρος κ. Γιάννης Πατζανακίδης και η εκπαιδευτικός κ. Λένα Παπαδοπούλου.

Όπως σημείωσε η κ. Καμτσίδου η γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Ξεκινά από την οικογένεια, με υποτιμητικές , απαξιωτικές συμπεριφορές. Είναι απαραίτητο η πολιτική  σε όλα της τα επίπεδα, από την κεντρική πολιτική σκηνή μέχρι τις τοπικές αρχές, να δίνει διεξόδους στα θύματα της έμφυλης βίας, ώστε να μην φτάνουν στα άκρα.

Εξίσου σημαντικό, για αποφευχθούν ενδεχόμενα περιστατικά μιμητισμού, να αλλάξει ο τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν αυτά τα περιστατικά στην κοινωνία, καθώς διαπιστώνεται ότι ο κυρίαρχος τρόπος που επιλέγεται είναι να παρουσιάζονται σαν θέαμα.

Σημαντικό σημείο ως προς την έγκαιρη αντιμετώπιση, ώστε να αποφευχθούν ακραία περιστατικά, είναι ο καλά οργανωμένος τομέας της πρόληψης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ποινικό νόμος είναι κατασταλτικός, αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, όταν όμως γίνει το περιστατικό.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν εργαλεία στο δικαιϊκό σύστημα για την απονομή δικαιοσύνης, οπότε η ένταξη του όρου ‘γυναικοκτονία’, η οποία είναι δολοφονία , δεν αναμένεται να επιφέρει αλλαγές,  όμως είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό από την κοινωνία ότι αυτή η κατηγορία εγκλημάτων είναι ξεχωριστή.

Εστίασε επίσης στην αλλαγή του έργου , μέσω της αλλαγής της ονομασίας, της Γ.Γ. Ισότητας σε Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας :’ επί της ουσίας αλλάζει η αποστολή της που ήταν η καταπολέμηση των πατριαρχικών αντιλήψεων’, τόνισε.

Ακούστε την κ.  Ιφιγένεια Καμτσίδου.

Κατερίνα Βουγιουκλή

Για την εκδήλωση – η οποία όπως είπε είναι μια κοινωνική παρέμβαση- μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, η συντονίστρια Δυτικού Τομέα και υπεύθυνη τμήματος φεμινιστικής πολιτικής και ισότητας της Ν.Ε Ξάνθης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ  κ. Κατερίνα Βουγιουκλή, τονίζοντας ότι τώρα που τα περιστατικά ακραίας βίας εναντίον των γυναικών αυξάνονται, είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Η κ. Βουγιουκλή παρέθεσε σοκαριστικά στοιχεία από τη ραγδαία αύξηση των θυμάτων έμφυλης βίας τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να στηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πρόληψης.

Γνωστοποίησε ότι η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κ. Έλενα Κουντουρά έφερε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του Ε.Κ και αναμένεται να έρθει προς συζήτηση και στην Κομισιόν, ενώ υπενθύμισε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με στόχο να δρομολογηθούν αλλαγές και στον ποινικό κώδικα, η οποία δεν έγινε δεκτή.

Τέλος, απηύθυνε ανοικτή δημόσια πρόσκληση προς τις συμπολίτισσες-ες να προσέλθουν στη συζήτηση της Παρασκευής και να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Ακούστε την κ. Κατερίνα Βουγιουκλή 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά