Χ.Γιαννακίδου: Αθωράκιστα από την πανδημία τα σχολεία με τον τρόπο που ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν

Ευχές για μια απελευθερωτική χρονιά, μια χρονιά που θα αφήσουν όλες και όλοι πίσω τους τις δυσάρεστες καταστάσεις που προκάλεσε η πανδημία, έστειλε μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου η κ. Χαρά Γιαννακίδου, εκπρόσωπος του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών της Αυτόνομης Παρέμβασης και Γ.Γ. του Δ.Σ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης.

Εκτός όμως από τις ευχές, στην παρέμβαση της η κ. Γιαννακίδου εστίασε στα πρωτόκολλα με τα οποία ανοίγουν από τη Δευτέρα τα σχολεία, τη στιγμή που και στη χώρα μας φαίνεται να κερδίζει έδαφος η υπερμεταδοτική παραλλαγή του covid-19,  ‘Όμικρον’.

‘Ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε ότι από Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία δεν έχει να προσθέσει τίποτε σε προστασία και μέριμνα. Το μοναδικό επιπλέον μέτρο από όσα ίσχυαν είναι ένα επιπλέον τεστ την πρώτη εβδομάδα και αυξημένος έλεγχος σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Ουσιαστικά μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς μένουν αθωράκιστοι…Αν πραγματικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ήθελαν να προστατεύσουν τα σχολεία θα εισάκουγαν εκπαιδευτικούς και γονείς και θα προχωρούσαν στην αραίωση των σημερινών υπερπληθών τμημάτων. Με την αύξηση του αριθμού των μαθητών και τις συμπτύξεις τμημάτων, ο μέσος όρος που ανακοινώθηκε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Λειτουργούν τμήματα με 25 παιδιά σε τάξεις λίγων τ.μ  και σε συνθήκες χειμώνα. Παρά και τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας της χώρας συνεχίζει να ισχύει το απαράδεκτο 50%+1 σε ότι αφορά τα κρούσματα για να κλείσει το τμήμα . Είναι βέβαιο ότι δεν στηρίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα αλλά είναι πολιτική απόφαση. Όταν το σχολείο λειτουργεί κάτω από τέτοιες συνθήκες γίνεται χώρος υπερμετάδοσης και ευνοείται η διασπορά’, εκτίμησε.

Ακούστε την κ. Χ.Γιαννακίδου

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ειδική εκπαίδευση και κυρίως στις δυσλειτουργίες και ατ προβλήματα που αναδείχθηκαν με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σε σχολεία και τμήματα στην Ξάνθη, τα οποία μέχρι τώρα δεν επιλύθηκαν.

Για την καθαριότητα των σχολείων που έχει περάσει στις αρμοδιότητες των Δήμων, σημείωσε ότι μπορεί στην Ξάνθη να αυξήθηκε ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών /ων, όχι όμως και το ωράριο. Δε είναι πάντως ίδια η εικόνα σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να δοθεί παράταση μιας-δυο εβδομάδων για το άνοιγμα των σχολείων-σ.σ: άποψη που διατυπώθηκε δημόσια και από μέλη της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας της χώρας- από τη στιγμή που το υπουργείο δύναται να παρατείνει τη σχολική χρονιά σε χρόνο που τα δεδομένα με την πανδημία θα ήταν ελεγχόμενα, και  όχι με τα ανεπαρκή υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοίνωσε, να ανοίγει τα σχολεία λίγο πριν την κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά