Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ξάνθης: ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια-Θα ζητηθεί συνδρομή του Δήμου για μηχανήματα καθαρισμού αέρα, αναμένεται πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ για στήριξη του Νοσοκομείου

Με αρρυθμίες χτύπησε χθες το κουδούνι και στα σχολεία της Ξάνθης, αφού εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς είναι υποχρεωμένοι να βρουν τρόπο να διαχειριστούν την ανασφάλεια που προκαλούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία άνοιξαν χθες τα σχολεία:’ οι εκπαιδευτικοί θέλουμε τα  σχολεία ανοιχτά αλλά με ασφάλεια’, επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κ. Μαρία Λουκοπούλου και προσθέτει:’ προτείναμε δέσμη μέτρων προκειμένου για παιδαγωγικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους, να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια. Το κυριότερο η αραίωση των παιδιών στα τμήματα. Με την υπερμεταδοτική παραλλαγή ‘όμικρον’ και μέσα στο χειμώνα , είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μάθημα σε 20μελή και 25μελή τμήματα με… ανοικτά παράθυρα. Θα μπορούσαν να μπουν βάρδιες.  Παραμένει το απαράδεκτο 50% +1 σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στην τάξη. Θα ξαναζήσουμε στιγμές που βιώσαμε προ των γιορτών. Να νοσεί ένα παιδί και όλο το τμήμα να πηγαίνει στη δημόσια δομή για ράπιντ τεστ. Και ώρες μαθήματος χάνονται και η ταλαιπωρία με συνωστισμούς σε ουρές θα συνεχισθεί’.

Η κ. Λουκοπούλου στηλίτευσε την στάση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία αντί να εισακούσει την ΟΛΜΕ και να δεχθεί να γίνει ένας γόνιμος διάλογος για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, κάλεσε το Δ.Σ μετά την ανακοίνωση των μέτρων απλώς για να τα… γνωστοποιήσει:’ Προφανώς για να καταστήσει συμμέτοχους τους εκπαιδευτικούς στα μέτρα που το ίδιο αποφάσισε…’. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και όσα διαδραματίστηκαν με τα τεστ :’ ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχουν  σελφ τεστ και καλούμε από τις 7 το πρωί τους εκπαιδευτικούς να μοιράζουν τεστ στους γονείς στα σχολεία για να κάνουν το τεστ έξω από το σχολείο. Απαράδεκτα πράγματα. Και για να εισέλθει εντός του χώρου του σχολείου ο οποιοσδήποτε πρέπει και εκείνος να έχει δηλώσει αρνητικό τεστ στην πλατφόρμα’.

Ακούστε την κ. Μαρία Λουκοπούλου.

Αναφορικά δε με την ανακοίνωση των προσλήψεων εκπαιδευτικών με τρίμηνες συμβάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις για όλη τη χρονιά, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή θα νοσήσουν, υπογράμμισε:’ χαιρετίσαμε τις προσλήψεις που έγιναν το καλοκαίρι. Όμως αυτές οι ανακοινώσεις προφανώς και δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Είναι λύση ανάγκης περιορισμένου χρόνου. Υπήρχαν κενά σε κανονικές συνθήκες . Πέρυσι είχαμε κενά σε μαθήματα εξεταζόμενα πανελλαδικά. Αυτά πρέπει να καλυφθούν μόνιμα. Δεν θα περισσέψουν οι εκπαιδευτικοί.’

Όπως ενημερώνει η κ. Λουκοπούλου χθες το απόγευμα, μετά τη διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ στην κεντρική πλατεία, συνεδρίασε το Δ.Σ , το οποίο μεταξύ άλλων αποφάσισε:’ να ζητηθεί η συνδρομή της πολιτείας και του Δήμου ώστε να εγκατασταθούν συσκευές καθαρισμού αέρα στα σχολεία. Επίσης συζητήσαμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο της Ξάνθης. Θα εξετάσουμε το επόμενο διάστημα πως θα υλοποιηθεί. Το Νοσοκομείο, και μάλιστα σε καιρό πανδημίας, είναι το στήριγμα όλων μας. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας’.

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά