Εξοργισμένοι οι συνταξιούχοι με την εγκύκλιο Τσακλόγλου για τις συντάξεις χηρείας- Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ εξηγούν γιατί πρέπει άμεσα να ανασταλεί η εγκύκλιος

‘Η εγκύκλιος του υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις συντάξεις χηρείας μας εξόργισε. Έξι χρόνια μετά το νόμο Κατρούγκαλου , όπου υπήρχε ως προαπαιτούμενο των δανειστών της χώρας, η συγκεκριμένη διάταξη- για την οποία είχε ασκηθεί δριμεία κριτική από το σύνολο της τότε αντιπολίτευσης και υπήρχε δέσμευση και από τη Ν.Δ προεκλογικά ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες του νόμου, η σημερινή κυβέρνηση δια του κ. Π.Τσακλόγλου την ενεργοποιεί. Δεν την είχε ενεργοποιήσει ούτε η ίδια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θέσπισε το νόμο. Όσοι συνταξιούχοι λοιπόν λαμβάνουν δική τους σύνταξη και έρχεται η ώρα να πάρουν και τη σύνταξη του θανόντα συζύγου , χάνουν την εθνική σύνταξη’ , δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου –Π.Ο.Π.Σ- κ. Χρήστος Μπουρδούκης, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Ο κ. Μπουρδούκης, ο οποίος υπηρέτησε επί 32 χρόνια ως διευθυντής στο τμήμα συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εξήγησε, βάση των όσων αναφέρονται στην εγκύκλιο Τσακλόγλου αλλά και του νόμου Κατρούγκαλου , το μέγεθος των απωλειών που θα δουν στις συντάξεις χηρείας οι δικαιούχοι:’ όσοι λαμβάνουν δική τους σύνταξη και μια σύνταξη χηρείας, από τη δεύτερη θα δίνεται μόνο το 70% του ανταποδοτικού σκέλους της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου για τα τρία πρώτα χρόνια. Και στη συνέχεια, το 50% του 70%. Για τους παλαιούς συνταξιούχους δηλαδή για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου - Μάιος 2016- η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τη δεύτερη εθνική σύνταξη, αυτή όμως θα εγγράφεται ως προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι όποιες αυξήσεις δοθούν στο μέλλον, έως ότου η προσωπική διαφορά μηδενιστεί… Προφανώς η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μειώσει τις δαπάνες και στις συντάξεις μετά τη μείωση σε υγεία και παιδεία. Αυτή η πρακτική οδηγεί στο να χάνει το κράτος την αποστολή του ως κοινωνικό κράτος. Τη συγκεκριμένη διάταξη σας θυμίζω δεν την ενεργοποίησε ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε το νόμο, ούτε ο κ. Βρούτσης’, υπογράμμισε ο κ. Μπουρδούκης , ο οποίος στο ηχητικό που ακολουθεί αναφέρεται σε παραδείγματα που φανερώνουν το μέγεθος της μείωσης που θα υποστεί η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων.

Σημείωσε ότι η ΠΟΠΣ ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου και επισήμανε ότι οι όποιες προφορικές αναδιπλώσεις , ακόμη και η προφορική δέσμευση  ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δεν πείθουν τους συνταξιούχους:’ ζητούμε την αναστολή της εγκυκλίου και την τροποποίηση του νόμου στη συγκεκριμένη διάταξη ώστε να μην ενεργοποιηθεί ούτε στο μέλλον’.

Ακούστε τον κ. Χ.Μπουρδούκη και την τοποθέτηση της κ. Άννας Μπαλτζοπούλου.

Η παρέμβαση της Άννας Μπαλτζοπούλου

Μετά την τοποθέτηση του κ. Μπουρδούκη, με παρέμβαση της η αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ και πρόεδρος του τοπικού συλλόγου πολιτικών συνταξιούχων του δημοσίου κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, τόνισε ότι με τη συσσώρευση άλυτων προβλημάτων που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους συνταξιούχους , η εγκύκλιος Τσακλόγλου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι:’ είμαστε στα κάγκελα. Από προσωπική εμπειρία θα σας πω ότι ακόμη και το 70% στη σύνταξη χηρείας, είναι ποσοστό που στην πράξη δεν ισχύει. Με τις εισφορές μένει ένα 50%. Υπάρχει μια σειρά θεμάτων που μας ταλαιπωρούν για την επίλυση τους και μας εξοργίζουν με τη συμπεριφορά τους. Ό ένας μας στέλνει στον άλλο! Αυτή η συμπεριφορά είναι εμπαιγμός. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο. Είναι τίμιο να κάθεσαι στο ίδιο τραπέζι και να λες καθαρά αυτή είναι η απόφαση και δεν αλλάζει- θα διαφωνήσω αλλά θα το δεχθώ- αλλά δεν είναι τίμιο να με στέλνεις από τον υπουργό στον υφυπουργό και από τον υφυπουργό στο Γενικό Γραμματέα! Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν μας έχουν δώσει το 0,20 , τη συνδρομή των μελών προς την Ομοσπονδία. Είναι ο μοναδικός πόρος για να καλύψουμε τα πάγια έξοδα μας. Από τις συντάξεις μας παρακρατείται το ποσό. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μας είχε δώσει ένα εξάμηνο και το ποσό του 2017 και αυτό ήταν! Που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα και γιατί δεν μας αποδίδονται; Προφανώς μας θέλουν αδρανείς . Ήρθε και η πανδημία και ‘έδεσε’. Όλοι οι σύλλογοι έστειλαν επιστολές στο υπουργείο για την εγκύκλιο Τσακλόγλου. Ο πρόεδρος μας, ο κ. Μπουρδούκης, θα πάει να συναντήσει τον υπουργό κ. Χατζηδάκη. Αν δεν τον δεχθεί θα απευθυνθούμε στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων και θα αποφασίσουμε πως θα διαμαρτυρηθούμε. Για μένα είναι κρίμα, είναι ντροπή, να βλέπεις στα πεζοδρόμια να διαμαρτύρονται άνθρωποι της δικής μας ηλικίας… Αλλά αφού αρνούνται τον διάλογο δεν αφήνουν άλλη επιλογή’, κατέληξε, εμφανώς εξοργισμένη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνεντεύξεις- κείμενο : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά